Fapados nyaralás Szicíliában

Szicília a migrációs helyzet miatt kevésbé számított népszerű úti célnak az elmúlt években, ennek köszönhetően a repülőjegy árak még ma sem túl magasak. Akár főszezonban is összehozható egy olcsóbb, fapados nyaralás az olasz szigetre, mely bővelkedik a meseszép látnivalókban.

Mennyiért?

A Wizzair légitársaság Cataniába, a Ryanair pedig Palermóba repül közvetlenül Budapestről. Főszezonban megcsíphető retúr repülőjegy 25-50000 forintért, de ha hajlandóak vagyunk várni őszig, esetleg jövő tavaszig, akkor jóval nyereségesebben jövünk ki az úti költségekből.  Olcsó szállasokra bukkanhatunk mind a Bookingon, mind az Airbnb-n.

Mit csinálhatunk Szicíliában?

Elsősorban persze napozhatunk, a szigetnek több rendezett, kiépített strandja is akad. Érdemes tudni viszont, hogy Szicília nem csak a tengerpartjai és az egész évben kellemes éghajlata miatt vonzó úti cél. A sziget rengeteg látnivalót tartogat, megmászhatunk például egy aktív vulkánt, az Etnát, vagy barangolhatunk a mesés Taorminában. Összegyűjtöttem a legkedveltebb programokat.

Szirakúza

Szirakúza a turisták által egyik legkedveltebb város Szicíliában, bővelkedik az ókori kincsekben. Itt található Apollón temploma, egy ókori színház, Dionüsziosz füle, Arkhimédész síremléke és Arethusza szökőkőútja is. Ortygia szigetére mindenképpen megéri átsétálni, hiszen a látnivalók java ott található.

Etna

A legizgalmasabb program kétségtelenül a mai napig aktív vulkán, az Etna megmászása lehet. Mi is felmentünk rá, már ameddig az időjárási viszonyok engedték. Nem volt szerencsénk, ugyanis a ködben az orrunkig alig láttunk el, és a jégeső is nehezítette a túránkat. Az irdatlan körülményeknek köszönhetően viszont olyan földöntúli élményben volt részünk, melyet egészen biztosan nem kaphattunk volna meg egy itthoni túraútvonalon sem. Az egyik pihenőbázison volt szerencsénk megismerni egy túravezetőt is, aki jelen volt a 2017-es kitörésnél és testközelből figyelte az eseményeket, irányította az evakuálást. Ha valaki Szicíliába látogat, semmiképp se hagyja ki az Etnát, napsütésben és ködben egyaránt maradandó élményt nyújt.

Taormina

Taormina kétségtelenül az egyik leggyönyörűbb panorámával rendelkező város a szigeten. Legkeresettebb látnivalója az ókori görög színház, mely a hegyoldalba épült és melyben a mai napig aktívan rendeznek koncerteket, színielőadásokat. A városka hihetetlenül hangulatos, szűk utcáiban megéri elveszni, barangolni. Aki szeretne strandolni, a délre fekvő szigetre, az Isola Bellára is ellátogathat Taorminából.

Palermo és Catania

Szicília két nagyvárosa, Palermo és Catania érdemes a városnézésre. Templomaik és partszakaszaik egyaránt híresek, 1-1 napra mindenképpen megéri beiktatni őket. Egynapos, buszos túrák mindkét városból indulnak a sziget különböző pontjaira. Mivel mindkét város rendelkezik repülőtérrel, akár érkezhetünk az egyikbe és távozhatunk a másikból is, így egészen biztos, hogy sikerül körbejárnunk a szigetet és minden látnivalóját.

Cefalú

A Tirrén-tenger partján, Palermótól nem messze fekszik Cefalú ősi városa, mely szintén népszerű a turisták körében. A parton fekvő házak igazi olasz látképet idéznek. Cefalú egyébként főként katedrálisa miatt híres, de partszakasza is meseszép.

Agrigento

Ha autót bérlünk, mindenképpen érdemes ellátogatnunk a Templomok völgyébe is, mely egyébként távolabb található az összes többi híresebb szicíliai látnivalótól. A terület 1997 óta a Világörökség része, az itt található templomok Görögország területén kívül eső legnagyobb és legjobban megőrzött ókori görög emlékek közé tartoznak.

További cikkek: