Felkavaró sorozatok, melyeket ugyan fáj, mégis érdemes nézni

Néhány sorozat képes valóban a csontig hatolni, szívet facsarni, elborzasztani, megrémíteni. Nincs is ebben semmi meglepő, a felkavaró sorozatok célja rákényszeríteni a nézőket, hogy reflektáljanak a világra és annak brutális hibáira. Az elmúlt években jó pár alkotásnak sikerült engem is rábírnia az ön- és közreflexióra. Íme megrázó, de annál hasznosabb sorozatlistám.

 

A viszony 

Kezdjük rögtön egy, a listáról könnyedebbnek nevezhető alkotással, az HBO The Affair című sorozatával. A dráma tökéletes görbe tükre a mai, monogámnak aligha nevezhető párkapcsolati világnak. A hűség fogalma már a sorozat legelső részében elértéktelenedik, és a későbbiekben sem igazán sikerül visszanyernie megbecsültségét. A viszony garantáltan elgondolkodtat majd a házasságról és annak szentségéről, vagy inkább annak totálisan elavult értékéről. 

 

Eufória

Az Eufória című sorozat már a második percben képen töröl, amikor egy 17 éves, rehabról épphogy kiérkezett lány kimondja: esze ágában sincs józannak maradni. A sorozat egyébként nem csak a drogfüggőség pokoli bugyraira, de egyéb félresiklott emberi sorsokra is tökéletesen reflektál. Agresszió, pornográfia és pedofília egyaránt kiemelt szerephez jut, a sorozat kifejezetten csak erős idegzetűeknek, és még annál is erősebb gyomrúaknak ajánlott. 

 

Skins

A Skins című brit sorozatot akár az Eufória korábbi változatának is nevezhetnénk, hiszen a fent említett sorozathoz hasonlóan züllő, problémás tinédzserekről szól. Egyébként hiába a polgárpukkasztó, bicskanyitogató jelenetek, a némi empátiával megáldott nézők képtelenek a fiatalokat okolni. Félresiklott életükről, elbaltázott lépéseikről gyakran valóban nem is ők, hanem a szüleik és a körülményeik tehetnek. 

 

13 okom volt

A 13 Reasons Why az iskolai bántalmazásról, avagy közismert nevén a bullyingról szól. A sorozat nem egyszer ríkat meg és nem egyszer kényszerít szemlehunyásra sem, a képernyőn visszaköszönő brutalitást csak kevesen bírják mereven végignézni. Véleményem szerint a sorozatnak egyébként nem csak a tinédzsereket, de a felnőtteket is el kellene gondolkodtatniuk arról, kiket/miket, hogyan és mégis mi a jó francért bántanak a világban. 

 

A szolgálólány meséje

Nem egy nővel találkoztam, aki képtelen volt egy-két résznél többet megnézni. A szolgálólány meséje a nők jogainak totális földbetiprásáról és nemi adottságaik maradéktalan kihasználásáról szól. Ebben a disztópiában a nőknek nincsen semmijük, mondhatni egyszerű tenyészállatként tekintenek rájuk. A sorozat természetesen kitaláció, fiktív jövőt mutat be, mégsem meglepő, ha a sok-sok századon át elnyomásban élő női nem görcsbe rándult gyomorral gondolkodik el rajta. 

 

Fekete tükör

Minden epizódban más fiktív jövőképet láthatunk, melyek ugyan jelentősen eltérnek a mai valóságtól, mégsem tartjuk kizártnak, hogy egy nap valóra válnak. A Black Mirror pontosan emiatt olyan rémisztő. A világ rohamosan változik, a technológia még annál is rohamosabban fejlődik, a változást pedig mi, emberek is tökéletesen érezzük. A sorozat mélyebben is elgondolkodtat arról, vajon merre tart a világ és hová vezet a sorsunk. 

 

Hatalmas kis hazugságok

A Big Little Lies is egy olyan sorozat, amely rögtön beszippantja a nézőit. A világsztárokkal teli produkcióban családok sötét titkai és félresikló sorstörténetek egyaránt visszaköszönnek. Ha valaki mélyebben is reflektálni akar az emberi kapcsolatok milyenségére, nem lő mellé, ha ezt a sorozatot választja új függőségéül.  

 

Csernobil

Képtelenség volna lehagynom a listáról az idei nyári szezon legnézettebb minisorozatát, amely a az 1986-os csernobili atomerőmű-balesetet mutatja be. Hiába történt már több mint 30 éve a katasztrófa, a sorozatban visszaköszönő politikai ballépések ma is nagyon aktuálisan hatnak. Emberi mulasztásból és állami eltussolásból egyáltalán nem szenved hiányt a történet, garantáltan mindenki számára tanulságos sorozat ez.  

További cikkek: