Fiatalkori öngyilkosságok – Van más megoldás!

Kép forrása: www.rollingstone.com

Egy évvel ezelőtt, április 20-án hunyt el a híres Dj, Avicii. Tim Bergling még csak 28 éves volt, amikor úgy döntött, saját kezűleg vet véget az életének. Vajon mi a fiatalkori öngyilkosságok oka? Mi vezet odáig, hogy azt hiszik, nincs más út? És hogyan akadályozhatunk meg egy esetleges tragédiát a saját környezetünkben?

A te életed is számít

Soha nem felejtem el 2013 nyarát, melyet a Wake Me Up-ra és Levels-re buliztam végig. Avicii számai végigkísérték, ahogy egyre mélyebben estem szerelembe, és azóta is, akárhányszor megszólalnak a rádióban, eszembe juttatják azokat az érzéseket, amelyek 2013 nyarán pezsegtek bennem. Tim Bergling hihetetlen értéket teremtett a zeneiparban, egy mérhetetlenül értékes ember volt, és nem csak azért, mert a nevét milliók ismerték, vagy mert a zenéje milliókat inspirált. Nem volt különb ő sem nálad, sem nálam, élete – és tragédiája – ugyanannyit számított, mint akármelyik másik emberé ezen a bolygón. Mert fontosak vagyunk, egytől-egyig mindannyian.

Avicii történetéből levonhatjuk a tanulságokat

Avicii-t minden bizonnyal introvertált belsőjének és extrém extrovertáltságot igénylő életmódjának kontrasztja juttatta az égbe. Nem ritkák a hírességek körében elkövetett öngyilkosságok, sokan képtelenek megküzdeni a hírnévvel és az azzal járó életmóddal, magányérzettel. Az öngyilkosságot elkövető sztárok történetei egytől egyig bizonyítják, hogy önmagában nem boldogít sem a pénz, sem a népszerűség, sem a bódítószerek.

Az Avicii életéről készült dokumentumfilmet még a halála előtt mutatták be, halálhíre után viszont különösen sokkoló visszanézni azt, hiszen jól látszik, hogy a tragédiának észrevehető előjelei voltak. Tim Bergling példája mindannyiunk figyelmét felhívja rá, hogy oda kell figyelnünk a környezetünkben élőkre, akiken a depresszió jeleit tapasztaljuk, hiszen gyakran súlyosabb lehet a helyzet, mint gondolnánk.

Kiket fenyeget az öngyilkosság?

Egy öngyilkossághoz több rizikófaktor is vezethet. Különösen veszélyeztetettek a pszichiátriai betegségekkel küzdők, a depressziósok és a szerhasználók, de azoknál is magasabb a kockázat, akiknek a családjában már volt példa öngyilkosságra, ugyanis a szuicid hajlam a génjeinkben is benne lehet. Persze külső tényezők, mint a családi helyzet, veszteség vagy abúzus is vezethetnek öngyilkossághoz.

A fiatal felnőttek is veszélyeztetettek

Az öngyilkosságra ugyan a középkorúak a leghajlamosabbak, ám sajnos egyre gyakoribbak a kioltott fiatal felnőtt éltek is. A kapunyitási pánik, a hirtelen nyakunkba szakadó felelősség, az útkereséssel járó stressz és a fiatalkori depresszió egyaránt aktiválhatják a kilátástalanság érzését. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a jeleket, sem akkor, ha magunkon, sem akkor, ha másokon tapasztaljuk azokat. 

Hogyan vehetjük észre?

Tragédia a közvetlen közelünkben is történhet, akár hozzánk közel álló személy is dönthet úgy, hogy végleg feladja. Fontos, hogy odafigyeljünk a jelekre, esetleges segélykiáltásokra, hogy megmenthessük azt, akit meg lehet. A konstans negatív gondolkodás, a megváltozó alvási és étkezési szokások, illetve a radikális motivációcsökkenés egyaránt vészjelek lehetnek. A személyes tárgyak elajándékozása és az olyan megszólalások, mint a „senkinek sem fogok hiányozni”, „jobb lesz nélkülem mindenkinek” sem hagyhatók figyelmen kívül.

Van megoldás!

Megoldás szerencsére mindig van, az esetleges tragédia megelőzhető. A barátok, a család és a terápia egyaránt segíthetnek, hogy az érintettek megtalálják a kiutat a sötétségből. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az ismerőseink depresszív időszakait, segítenünk kell őket, hogy ne szigetelődjenek el a problémáikkal, hiszen az egyedüllét és magányosságérzet lehet az, ami végül meghúzza a ravaszt.

Ne félj segítségért fordulni! Amennyiben úgy érzed, nem tudsz egyedül megbirkózni a problémáiddal, hívd a krízishelyzetben lévőknek fenntartott, ingyenesen hívható 116-123 (gyerekeknek 116-111), vagy +36 80 820 111 telefonszámot! Ezen az oldalon további információkat is találsz.

További cikkek: