Filmek, melyek nem tiporják földbe még a legmerészebb álmaidat sem

Nehéz nagyot álmodni egy olyan világban, ahol a körülöttünk lévők java azon munkálkodik, hogy ripityára törje a vágyainkat. “Úgysem jön össze.”, “Álmodozni a mesékben szokás…”, “Nem vagy már gyerek, légy reális!” – halljuk megállás nélkül az ehhez hasonló demotiváló megjegyzéseket. Nem egyszerű mindezeket kizárva a fejünkből tovább haladni a céljaink felé, mégsem szabadna hitünket veszteni saját magunkban. Az alábbi filmek nem csak hogy nem tiporják földbe az álmainkat, de még löketet is adnak beteljesülésükhöz. 

 

Vakrandim az élettel

Megesik, hogy az álmainkat egy orvosi diagnózis próbálja meg darabokra cincálni. Az igaz történet alapján készült Vakrandim az élettel című filmben az érettségi előtt álló Saliya rossz hírt kap, látásának 95 százalékát örökre elveszíti. A fiú már gyermekkora óta dédelgeti álmát arról, hogy egy nap egy luxus szállodában dolgozhat majd, látáskárosultsága miatt azonban sehova sem veszik fel, így úgy dönt, eltitkolja betegségét. Piszok motiváló film ez mindannyiunknak, hogy az álmainkat, ha kell, akár vakon is követhessük. 

 

Kaliforniai álom

Emma Stone és Ryan Gosling közöse egy nagyon inspiráló üzenetet közvetít. A siker sokaknak csak sorozatos bukások után jön el, de aki képes kitartani, dolgozni és egy percre sem adja fel, az előbb vagy utóbb tényleg révbe ér. Mia kávéfoltos blúzban interjúzó nőből Párizsban forgató híres filmsztárrá avanzsál, ám a két mérföldkő között több küzdelem, bukás és kudarc vár rá, mint azt előre gondolta volna. 

 

Joy

Jennifer Lawrence őrületesen inspiráló filmje egy fontos problémát, a nők karrierépítésének nehézségeit helyezi a középpontba. A szingli édesanya önkicsavarós felmosófát talál fel, mely hiába briliáns, mégsem akarja senki elismerni. Női és anyai mivolta miatt egyáltalán nem becsülik meg őt, számba sem veszik a vállalkozók piacán. Álmát a vállalkozó létről mégsem adja fel, sikerét pedig a szüntelen kitartásának köszönheti. 

 

Jég veled!

Ha van film, ami megmutatja, hogy hülye álom nem létezik, az egyértelműen a jamaikai bobcsapat történetéről szóló vígjáték. A Jég veled! egy 1993-as sportkomédia, melyben egy pár jamaikai úgy dönt, részt vesz a téli olimpián. A brigád még havat sem látott élőben, így nem csoda, hogy egy egész világ kételkedik bennük. A film egyébként egy igaz történetből meríti az ihletet, ugyanis a jamaikaiak a ’88-as téli olimpián tényleg képviselték az országukat. Az üzenet egyértelmű: álmodni nem szégyen, álmodni nem bűn.

 

Yesterday

Idei nagy kedvencem a Yesterday című film, melyben Jack Malik feltörekvő zenei karrierjét követhetjük nyomon. A sikerhez ugyan szüksége van egy csipetnyi csodára, no de ki mondja, hogy csodákban bízni és hinni butaság volna? A kocsmazenész egyik napról a másikra válik világsztárrá, az elismertséget pedig nem csupán az égi áldásnak, de kitartásának, zenébe fektetett szeretetének és hitének egyaránt köszönheti. 

 

Jobs – Gondolkozz másképp!

A Steve Jobs karrierjéről szóló film újabb tökéletes bizonyíték rá, hogy nem kötelező diploma a sikerhez. Természetesen a felsőoktatásból kihulló, vagy a felsőoktatást egy az egyben hanyagoló diákok is álmodhatnak, alkothatnak nagyot. Kétség nem fér hozzá, hogy az álmainkat ez a film sem kinyírni szándékozik. 

 

Októberi égbolt

Olykor egyetlen opciónk minden kételkedő szót lenémítani magunk körül és befelé hallgatni. Az Októberi égbolt tökéletesen reprezentálja, milyen az, amikor egyetlen álmunkért hajlandók vagyunk minden mást feladni, beáldozni. Higgyétek el nekem, ezt a filmet nem csupán a fiatal Jake Gyllenhaal miatt, de a mélyreszántó üzenet miatt is érdemes megnézni. 

 

Életem a szörf

A 2011-es Életem a szörf című film is fontos üzenetet közvetít: még a legkeményebb sorscsapások után sem lehetetlen felállni. Akármikor újrakezdhetjük, a startvonal mindig tárt karokkal fogad minket. Lehetetlent álmodni nem lehet, hiába gondolja körülöttünk mégis mindenki ezt. 

 

Step up

A Step Up kamaszkorunk klasszikusa, mely igazolja, hogy mindegy, ki honnan jön, akármit elérhet. A filmben egy olyan nem hétköznapi iskola életébe leshetünk bele, melyben diákok legmerészebb álmai sorra valósulnak meg. Miért is ne lehetne egy beteljesülő álom a mienk is? 

 

Forrest Gump

Ó, az igazi klasszikus! Forrest Gump bebizonyítja, hogy amíg valakinek a helyén van a szíve, nincs semmi, amit ne érhetne el, ahová ne juthatna el, amit ne teljesíthetne be vagy amit ne vihetne véghez. Kevés ennél szerethetőbb és mélyebb üzenetet közvetítő filmet ismerek.

További cikkek: