Filmek, melyeket huszonévesen még pont időben láttam

Vannak olyan elgondolkodtató filmek, amelyekből rengeteget profitálhatunk. Valódi, fontos üzenetet hordoznak magukban, melyeket ha megértünk, jobb ember válhat belőlünk. Összegyűjtöttem pár olyan filmet, amit azt hiszem, huszonévesen még időben láttam, hiszen így a jövőben lesz lehetőségem kamatoztatni a tanulságaikat. Könnyedebb és komolyabb alkotások egyaránt helyet kaptak a listán, válogass kedvedre!  

 

Barátom, Róbert Gida

A Barátom, Róbert Gida a legújabb Micimackó film, mely hatalmasat csűr-csavar a jól megszokott Százholdas Pagonybéli történeteken. A főszereplő a felnőtt Róbert Gida, aki már rég megfeledkezett gyerekkori barátairól, hiszen időközben felcseperedett, megjárta a háborút, családot alapított, és egy neves poggyászkészítő vállalatnál is felsővezetői pozícióba került. Úgy nőtt fel, ahogyan legtöbbünk: gyermeki énjét teljes egészében hátrahagyva. Róbert Gida igazi begyöpösödött multikatona lett, az Apacukák minden életerőt és boldogságot kiszívtak már belőle, gyermeki énje pedig valahol a Vuclik földjén ragadt. Micimackó a megmentésére siet, és a történet előrehaladtával igyekszik megérteni a felnőttek rohanó életét. Huszonévesen még időben láttam ezt a filmet, mert egészen biztos, hogy tanulok Róbert Gida hibáiból, és soha nem helyezem majd a munkát a családom elé.

 

Özönvíz előtt

A dokumentumfilmben Leonardo DiCaprio bejárja a világot, hogy a klímaváltozás okainak mélyére ásson. Eszméletlen képsorok és sokkoló felvételek döbbentenek rá, hogy a Föld, melynek létezését teljesen alapvetőnek vesszük, gyakorlatilag rövid időn belül akármikor kilakoltathat minket. Ha valaki még nem látta ezt a dokumentumfilmet, most van itt az ideje annak, hogy megnézze. Nekem mindegy, hogy 18, 28 vagy 58 évesek vagytok-e épp, de most kell cselekednünk, méghozzá mindannyiunknak! Huszonévesen remélem, még időben láttam ezt a filmet, és remélem, hogy még nincs veszve minden.

 

Nem kellesz eléggé

Könnyed, bamba vígjáték ez, mely több szálon keresztül járja át a szerelem témáját. Viszonzott és viszonzatlan érzelmekből táplálkozó történetekkel egyaránt találkozhatunk, jómagam tizenévesen láttam először a filmet, de a tanulságait a mai napig fejben tartom. Naiv ábrándképeket és irreális elvárásokat dédelgető lányoknak kötelezővé tenném, hiszen a vígjáték kertelés nélkül adja a tudtukra, hogy ha valakinek nincsen szüksége rájuk, annak elég egyértelmű jelei vannak. A film segít, hogy tudomásul vegyük, ha nem kellünk eléggé. Huszonévesen még időben láttam ezt a filmet, mert így eszemben sincs senki figyelméért feleslegesen teperni.

 

Joy

Ha készült már nőknek szóló igazán motiváló film, hát az egyértelműen a Joy. A történetben egy családanyát ismerhetünk meg, ahogyan érvényesülni próbál a vállalkozók piacán. Az élre törés nem megy egyszerűen, hiszen nőként sokkal nehezebben tud előrelépni, mint férfitársai. Hiába briliánsak az ötletei és hiába piszok tehetséges, kemény munkáját mégsem akarják elismerni – legalábbis egy darabig. Huszonévesen még időben láttam ezt a filmet, mert ennek köszönhetően már nem hiszek abban, hogy nőként ne lehetne a csúcsra törni.

 

Truman Show

Jim Carrey egyik legjobb filmje egyértelműen a Truman Show. A színésztől főként komikus alakításokat szokhattunk meg, de ez a film a bizonyíték rá, hogy komoly szerepekben is tökéletesen megállja a helyét. A történetben egy férfi mindennapjait kísérhetjük nyomon, akit születésétől kezdve kamerák figyelnek, akinek egész életéből valóságshow készül – persze erről ő maga mit sem sejt. 1998-ban mutatták be a filmet, mely brutális társadalomkritikát fogalmaz meg. A közösségi média akkoriban még fel sem ütötte a fejét, így a mai világban ez a film talán még jobban megállja a helyét, mint 20 évvel ezelőtt. Huszonévesen még időben láttam ezt a filmet, mert megerősített abban, hogy nem szabad a nagy nyilvánosság előtt élnem az életemet.

 

Hivatali Patkányok

Multikatonák legdurvább kritikája ez a film, melyben egy csapat hivatalnok mindennapjait ismerhetjük meg. Ott kummantják el a munkát, ahol csak lehet, sok minden nem történik velük a 8-tól 4-ig tartó munkaidő alatt. Irodai dolgozók milliói ismerhetnek magukra a vígjátékot nézve, és nem biztos, hogy tetszeni fog nekik a görbe tükör, amit a film mutat nekik. Huszonévesen még időben láttam ezt a filmet, mert így egészen biztos, hogy nem választok olyan munkahelyet, ahol semmilyen kihívással sem találkozom.

 

Mielőtt felkel a nap trilógia

A szerelmi kapcsolatok átalakulásáról valaha készült legőszintébb és legélethűbb trilógia kétségtelenül a Mielőtt felkel a nap, Mielőtt lemegy a nap és a Mielőtt éjfélt üt az óra hármasa. A 3 rész eseménysora és forgatása között is 9-9 év telt el, így a színészek együtt öregedhettek az általuk alakított karakterekkel. A trilógiának rengeteg mondanivalója van a párkapcsolatok és a házasságok átalakulásáról, mindenkinek erősen a figyelmébe ajánlom. Huszonévesen még időben láttam ezt a filmet, mert irreális elvárások nélkül tekinthetek a jövőbe és a jövőbeli férjemre.

 

Lány kilenc parókával

A német filmdráma középpontjában egy fiatal főiskolás lány áll, akit mellhártyarákkal diagnosztizálnak. A betegség a semmiből üti fel a fejét, egyik nap még vígan él a hedonizmusnak, másnap meg már vért izzadva küzd az életéért egy kórházi ágyon fekve. A film rengeteget üzen betegségről, kitartásról és fiatalságról egyaránt, megtanítja, hogyan maradjunk pozitívak a legsötétebb időszakokban is. Huszonévesen még időben láttam ezt a filmet, mert rádöbbentett, hogy mennyire törékeny is az az egy szemnyi élet, ami itt a Földön jutott nekem.

Kép forrása itt

További cikkek: