Fiú-lány barátság – Most akkor létezik vagy sem?

Vajon létezik fiú-lány barátság? Filmek, könyvek, zeneszámok ezreit ihleti meg a kérdés. Annyi embert foglalkoztat, hogy már többen kutatni is kezdtek a témában. Most a Wisconsin-Eau Claire Egyetem minikutatását közöljük.

Egyetemi barátságokat vizsgáltak

A Wisconsin-Eau Claire Egyetem tanulmánya nem tartja kizártnak, hogy ellentétes nemű emberekre barátokként tekintsünk. Igazolták viszont, hogy a szerelem lehetősége folyamatosan a nyomunkban jár, és csak arra vár, hogy utolérhesse az egyik felet.

Az egyetem kutatásában 88 egyetemi barátságot vizsgáltak, a résztvevőknek feltett kérdések az egymás iránt érzett vonzalomról, fellángolásról szóltak. Persze a barátok nem láthatták egymás válaszait.

A két nem máshogy gondolkodik

A vizsgálat nagy különbséget mutatott ki a két nem között. A férfiak sokkal inkább vonzódtak női nemű barátaikhoz, mintsem fordítva. Ráadásul a férfiak nagy része úgy gondolta, lelki társa biztosan többet érez barátságnál, ám képzelgéseik csupán tévhitnek bizonyultak. A nőknél nem mutatkoztak meg jelentős százalékban hasonló téveszmék, ráadásul ők a barátaik meglátásairól semmit sem sejtettek.

A kutatás másik érdekes ága a kapcsolatban lévő barátokra vonatkozott. A férfiakat nem igazán érdekelte, hogy barátjuk foglalt-e vagy sem, vonzalmat ugyanúgy éreztek és ugyanúgy voltak romantikus fantáziáik is. A nők azonban tiszteletben tartva barátjuk kapcsolatát egyáltalán nem gondoltak magukra potenciális kapcsolatromboló harmadikként.

Férfiak szerint nincs, nők szerint van?

A nem reprezentatív minikutatás eredményeit követve azt mondhatnánk, a nők szerint létezik fiú-lány barátság, míg a férfiak szerint kevésbé. Kétségtelen, hogy az eltérő álláspontok nem kevés bonyodalmat szülnek a résztvevő feleknek.

Rengeteg kutatás fut még

Persze a téma népszerűségének köszönhetően több száz kutatás lelhető még fel a témában. Akit érdekel, böngészhet még az eredmények között itt, vagy esetleg megoszthatja a saját tapasztalatait kommentben. Kérdés nem fér hozzá: a fiú-lány barátság kérdésköre sosem lesz egyszerűen fekete vagy fehér. 

További cikkek: