Gap year – Egy év csak magadra

Az érettségi után mindenkinek csak egy cél lebeg a szeme előtt: bekerülni egy felsőoktatási intézménybe. Belénk nevelték, hogy haladni kell azon az úton, amit mindenki olyan szorgosan követ, ugyanis aki nem tanul tovább azonnal, azt máris lemorzsolódónak tekintik – tévesen. Rengetegen érzik azt, hogy egy kis elvonulásos nyugalomra, tiszta fejre és új impulzusokra lenne szükségük ahhoz, hogy olyan jövőbeli tervet építsenek ki, amit a későbbiekben is örömmel fognak véghezvinni. Mindez nem emberi hiba, sokkal inkább emberi természetesség: míg itthon egyáltalán nem népszerű a gap year és erős negatív felhő lengi körbe, addig külföldön szinte bevett stratégiának számít. Lehet azért, mert sokan már rájöttek, ezzel nem mínuszból kezdik az életet – épp ellenkezőleg.

Le a tévhitekkel!

Napjainkban is él a vélekedés, miszerint a gap year egyenlő azzal, hogy valakit nem vettek fel a felsőoktatásba, és ki kell töltenie az időt a következő felvételi időszakig. Való igaz, a megnevezés csalóka, az üresjárat téves képzetét keltheti az agyban, pedig ennek az egy évnek az a célja, hogy életed egyik leghasznosabb 12 hónapja – vagy akárhány hónapja – legyen. Gap yeart az a fiatal is tarthat, aki ugyan sikeresen felvételizett, mégis bizonytalan a folytatásban, de az alap és mesterképzés között is hasznos lehet ez a szabadon eltöltött idő, ugyanis alkalmat ad arra, hogy az iskolarendszerben menetelő diák egy pillanatra megálljon, és végiggondolja, mivel is szeretne foglalkozni.

Mire jó a gap year?

A gap year tehát az új tapasztalatokról, a személyi fejlődésről és a felkínálkozó lehetőségek befogadásáról szól, miközben megalkotod magadat és rendszerezed a gondolataidat, terveidet. Tömören: tudni fogod, hogy mi a következő lépés az életedben. Elvonulsz, hogy távolabbról lásd az egész képet: újraértékeled a terveidet és az álmaidat, saját magadra fókuszálsz, és hagysz időt arra, hogy kiépíts a fejedben egy stratégiát a megvalósításukra. Mondhatjuk úgy is, hogy befektetsz a jövődbe, amit ha jól csinálsz, életed egyik leghasznosabb befektetése lesz. Ebben az időszakban jobban megismerheted önmagadat, és a munkával, valamint az élet egyéb területeivel szembeni elvárásaid, céljaid is letisztulnak, ráadásul a szerzett tapasztalatok komoly előnyöket jelentenek a munkaerőpiacra lépve is. Mindezt általában utazás során szerzik meg az emberek, hiszen a világ ötszörösére is kinyílik, ha új embereket, kultúrákat, életeket és gondolatokat ismernek meg.

Vigyázat: a gap year nem egyenlő az állandósult bulizással!

Ez az egy év csak akkor működik, ha valóban aktívan dolgozol a “probléma” megoldásán, és nem csap át fékeveszett partihadjárattá vagy mérhetetlen lustasággá. A tudatosságon múlik minden: fontos tisztában lenned azzal, hogy akár kihagyott, elvesztegetett évvé is válhat, ha nincs “komolyan” véve.

Lehetőségek végtelen tárháza

Amennyiben a gap year mellett teszed le a voksod, nemcsak a célállomásaidat és a hosteleket kell kiválasztanod, de el kell döntsd, hogy élsz-e a working holiday vízum kínálta lehetősséggel, vagyis az alkalmi munkák alternatívájával – ami pénzügyileg igencsak hasznos befektetés. Számos oldal foglalkozik a gap year kérdéskörével, sőt, nagyrészük még a munkavállalás kérdésében is segít. Az állandóan váltakozó alkalmi munkák helyett sokan választják a bébiszitterkedést, de rengeteg az olyan önkéntes munka is, ahol munkádért cserébe szállást és ellátást kapsz.

Önkénteskedés

Az önkénteskedés során olyan területeken próbálhatod ki magadat, ahol már később nem valószínű, hogy lehetőséged lenne. Fontos válaszokat kapsz magadról és arról, hogy merre is indulj el szakmai pályádon, hol érzed jól magad, és mi áll távol tőled. Tudásban és személyiségben is hatalmas pluszt jelent egy ilyen év: a cégek ugyanis keresik a nemzetközi tapasztalattal, szélesebb látókörrel, nyitott gondolkodással, valódi nyelvtudással rendelkező fiatalokat. Egyre több szervezet közvetít önkéntes munkákat Európán belül és a tengerentúlon is: könnyen találhat bárki magának megfelelő munkát, a kisgyerekek tanításától kezdve egészen a medveotthonok felépítéséig.

Bárki számára elérhető

Érdemes tájékozódni az ösztöndíjprogramokról, ugyanis sokkal szélesebb réteg engedheti meg magának a gap yeart, mint azt elsőre gondolnánk. Ez nem azoknak a kiváltsága, akiket otthonról átlagon felüli mértékben támogatnak: az ösztöndíjak gyakorlatilag bárki számára elérhetővé teszik a külföldi tapasztalatszerzést, a fejlődést, az élményekkel gazdagodást. Bizonyos programokhoz tanulói, hallgatói jogviszony szükséges, de van olyan opció is, amit ugyan a diplomaszerzés előtt kell megpályázni.

Menni vagy nem menni? Maradni vagy nem maradni?

Az elinduláshoz bátorság kell, főleg, ha a környezet szkeptikus. Persze tudni kell abbahagyni is, pontot tenni a sok új élmény, tapasztalás végére, ez ugyanis nem egy olyan életforma, ami hosszútávon fenntartható.

De mégis: egy hasznosan eltöltött gap year életre szóló befektetés.

Néha az embernek igenis el kell vonulnia a hétköznapok körforgásából, hogy megtalálja a saját hangját, útját, álmát.

További cikkek: