Gondolkodtál már családfakutatáson?

Ha eddig nem is, huszonévesen szerintem már mind elgondolkodunk mélyebben is a létezésünkről, annak miértjeiről. Mik és hogyan vezettek ahhoz, hogy most életben vagyunk? Kiknek köszönhetjük, hogy ma ezen a bolygón lélegzünk? És egyáltalán: kikből lettünk mi „mi”?

A családfakutatás segíthet, hogy átfogóbban is megismerhessük őseink múltját, ezáltal akár saját magunkat is.  A genealógia, avagy a származástan valóban rengeteg mindenre jó. Sok oka lehet az embernek arra, hogy nekiálljon a családfája felkutatásának. Legyen szó unaloműzésről, kíváncsiságról vagy gyakorlati kérdésekről, a múlt feltérképezése mindenkinek sok izgalmat tartogat.

A családfakutatás hasznos

Bizony nem csak a móka kedvéért éri meg családfát kutatni, sokkal hasznosabb, mint hinnénk. Utánanézhetünk például különféle egészségügyi adatoknak, melyek segíthetnek feltérképezni az öröklődő betegségeket, melyek által fenyegetve lehetünk. No és amennyiben örökbe fogadtak, előfordulhat, hogy a családfakutatás segít abban, hogy megtaláljuk a vér szerinti szüleinket, nagyszüleinket.

A családfakutatás érdekes

Rengeteg érdekességekre is bukkanhatunk, megtudhatjuk például hogy találhatóak-e híres emberek az őseink között, hogy esetleg leszármazottjai vagyunk-e mi is a királyi családnak, mint maga Beyoncé. Viccet félre, átfogó képet kaphatunk a közvetlenül rólunk és családunkról szóló történelemről. A Netflix sorozatainál szerintem biztos érdekesebb, ha a saját történetünk nyomába eredünk.

A családfakutatás veszélyes

Extrémebb esetekben sajnos a múlt feltárása ránthatja le a leplet a családi titkokról, eltitkolt testvérekről, nagybácsikról, nagynénikről, hűtlenségről és adoptálásról. Ha valaki tényleg mélyen bele akarja ásni magát a családfakutatásba, fel kell készülnie rá, hogy olyan dolgokat is találhat, amikre a legmerészebb álmában sem számított.

A családfakutatás spirituális

A genealógia elsősorban az emberi kíváncsiságot elégíti ki. A családfakutatás egy titokzatos, spirituális utazás, melynek következményeként többet tudhatunk meg az identitásunkról. Hatást gyakorol mind a múltunkra, a jelenünkre, de még a jövőnkre is. Választ kapunk arra, honnan jöttünk, miért vagyunk ezen a világon, és hogy mi történhet velünk a későbbiekben. Gyakorlatilag a világ vallásainak alaptanításait is ez a három kérdés képezi.

A családfakutatás inspiráló

Őseink történetei ösztönzően hathatnak ránk. Amikor szembesülünk azzal, hogy elődeink mennyi nehézségen mentek keresztül, erőre kapunk, hogy megküzdjünk a saját démonjainkkal. Sikertörténeteik arra motiválhatnak, hogy a bennünk rejlő lehetőségeket maximálisan aknázzuk ki. Ha pedig tragédiákra bukkanunk a családfánkon, eltökéltebben próbálhatjuk meg megtörni a családunkon már évtizedek óta ülő átkot.

Belevágnál?

Most végre teljesülhetnek az álmaink és igazi Sherlock Holmes válhat belőlünk.  Évtizedekre visszanyúló titkokat leplezhetünk le, közelebb kerülhetünk magunkhoz és az őseinkhez egyaránt. Az élvezet garantált, hiszen a múlt felfedezése mindig rengeteg izgalmat tartogat. Ideje megtudnunk, kik is vagyunk valójában! Ez, ez, ez és ez a link segíthetnek az elindulásban.

További cikkek: