Gyerek és lakás? Inkább karrier és utazás! De miért is?

Nemrégiben kiderült a Deloitte közleményéből, hogy az Y és Z generációsok prioritási listáján a gyerekvállalás és ingatlanvásárlás már közel sem szerepel elől. A mai fiatalok szívesebben utaznak és fókuszálnak a karrierépítésre, mintsem a letelepedésre, megállapodásra. A nemzetközi kutatásról a Forbes is cikkezett, a publikáció pedig nem kevés kommentet vont maga után. Akad bármi meglepő a felmérés eredményében?

Egyre elérhetetlenebb a saját lakás

Rengeteg kommentelő panaszkodott a hazai lakásvásárlás ellehetetlenedésére. Valóban, az ingatlanárak rohamos tempóban nőnek, budapesti ingatlanban például már csak nagyon kevesen, nagyon nagy szerencse mellett reménykedhetünk. „Az ingatlanárakat úgy felnyomta a CSOK meg egyebek, hogy átlagos munkabérből 75 éves korunkra járna le egy törlesztés” – nyilatkozta az egyik olvasó. „Akarnék én lakást, ha nem 30 millió lenne egy 28 négyzetméteres…” – nyilatkozta egy másik. „A mai albérletárak mellett miből raksz félre lakásra/házra?” – kérdezte egy harmadik.

Fedél nélkül gyereket?

És itt rögtön előtérbe is lép az ok-okozat. Mivel a saját ingatlan képe egyre homályosabban dereng a horizonton, sokak számára a gyerekvállalás is egyre indokolatlanabbnak tűnik. Több kommentelő is kijelentette, hogy albérletbe, bizonytalan anyagi körülmények közé természetesen esze ágában sincs gyereket szülni.

Élhető bolygó nélkül gyereket?

No és persze ott van a nyakunkon a klímaváltozás is, mely egyre több fiatalt aggaszt, nyomaszt és bizonytalanít el a jövőt illetően. „Nincs jövője a földnek és az emberiségnek, hacsak a dolgok nem fognak változni. Ugyan minek vállalnának gyereket a mai fiatalok? Hogy elégjenek egy haldokló bolygón és ezt ők végignézzék?” – vetette fel a kérdést az egyik kommentelő.

Hogyan vélekedik döntésünkről az idősebb generáció?

Az idősebb generációk egyik fele teljesen egyetért a fiatalok döntésével, sőt, vannak, akik kifejezetten támogatják azt. „A magyar ember egész életében egy házért gürizik és közben elszalad az élet. Akkor jön rá, hogy még nem is ÉLT! A mai fiatalok megfordítják a sorrendet, náluk már más a prioritás.”

Nem ítélkezett az a kommentelő sem, aki így vélekedett: „Szerintem esélyük sincs lakást venni, és emiatt gyereket se akarnak. Azt csinálják, ami jut nekik: utazás, karrier.”

A középkorúak másik csoportjából viszont rögtön reflektált is egy olvasó: „Én ezt másképp látom. Úgy nevelkedtek, hogy elhitették velük/elhitték, hogy bármit elérhetnek, megtehetnek, bárhová eljuthatnak, és ebben a “bármiben” egy gyerek vagy saját lakás kötöttséget, akadályt jelent(het).”

Utóbbi kommentelő elmondása szerint a szülők nem tanították meg felelősséget vállalni a gyermekeiket, akik emiatt nem is akarnak túl nagy felelősséget vállalni egy ingatlannal vagy épp egy gyerekkel.

Nem vonzó a gyerek és a lakás?

Okkal merül fel persze a kérdés, hogy egyáltalán mitől kellene vonzónak találnunk az ingatlanvásárlás és a gyermekvállalás gondolatát. „Különösebben nem vonzó kép a hitelbe rokkant, házasságba keseredett, gyereknevelésbe beleunt, frusztrált szülő” – világítottak rá a fájó igazságra a cikk alatti kommentháborúban. Sok fiatalnak valóban csábítóbbak az utazó vloggerek által élt életek és a fényes karrier, mintsem egy kiégett, életunt, hitelspirálba rekedt zombi-létforma.

Tesszük, amit tehetünk

 „Nem nem akarunk ingatlant és gyereket, csupán esélyünk sincs rá” – írta az egyik olvasó. „Lakást szeretnék, de esélytelen, így mi marad? Az időnkénti utazás. Mi ebben a meglepő?” – kérdezte egy másik. „Nyilván élményre költünk, miután sanszunk sincs ingatlant venni” – nyilatkozta egy harmadik.

Jól látszik, hogy a kommentelők java közel sem lepődött meg a felmérés eredményein, sőt. A mai fiatalok azt teszik, amit egyelőre tehetnek: utaznak és élményeket gyűjtenek. Megvetheti őket bárki ezért?

További cikkek: