Gyorstalpaló a sikeres bértárgyaláshoz

Bértárgyalás? – rökönyödnek meg az emberek. Erre Magyarországon nincs lehetőség – mondják még többen. Való igaz: Magyarországon kevésbé tárgyalunk és kevésbé egyezkedünk, inkább a munkáltató diktál, amit a munkavállaló vagy elfogad vagy pedig nem. Azok, akik nem rendelkeznek valamilyen kiemelkedő kvalitással, ritka képességgel – tehát többel, mint az átlag -, nehezebb helyzetben vannak. A bért azonban újra is lehet tárgyalni, legfőképp, ha már évek óta bizonyítjuk rátermettségünket. Ezekre a kérdésekre azonban érdemes tudni a választ még a döntő tárgyalás előtt: hogyan határozhatjuk meg reálisan a munkánk értékét? Mire érdemes odafigyelni, ha fizetési igényünk kerül szóba? Mikor érdemes a bért újratárgyalni? Érzelmi vagy pedig inkább értelmi intelligencia kerül ilyenkor előtérbe?

A bértárgyalás során nem csak a fizetést kell figyelembe venni  

Első körben fontos tisztázni, hogy a bértárgyalás alatt nemcsak a fizetést értjük, hanem a bér melletti juttatásokat és a cafeteriát is. Ahhoz, hogy a teljes csomagot nézzük a bértárgyalás során, érdemes odafigyelni még a cég kínálta továbbképzésekre, a külföldi tapasztalatszerzés lehetőségére és az elsajátítható innovatív technológiára is. Vegyük figyelembe azt is, hogy mik azok a nem pénzbeli juttatások, amik számunkra előnyösek lehetnek: ilyen például az otthoni munkavégzés lehetősége heti 1-2 napon.

A lényeg a szakmai érték

A bértárgyalás során derül ki, hogy tulajdonképpen mennyi is az értéke a pályázónak, vagyis hogy forintosítva mennyit hajlandó fizetni a cég a munkájáért. Ha valaki nagyon rá van szorulva az állásra, akkor egyértelmű, hogy nem fog a kínált bérrel szemben egyezkedésbe kezdeni – örül, hogy megkapta a pozíciót. Aki viszont olyan képességek birtokában van, amire konkrétan vadásznak a munkaadók, máris sokkal, de sokkal jobb tárgyalási pozícióban van. A legfontosabb az, hogy már jóval a bértárgyalás előtt, az interjúk során bebizonyítsuk, hogy olyan értékű és minőségű munkát tudunk biztosítani a cég számára, amiért megérheti akár többet is fizetni.

Egy próbát megér!

Azonban még mindig rettentő kevés az olyan munkavállaló van, aki veszi a bátorságot arra, hogy legalább megpróbáljon a bérről tárgyalni. Nem merik felvállalni, ha adott esetben nem elégedettek azzal az összeggel, amit a cég kínál: egyezkedés helyett inkább csak rábólintanak az összegre.

Annak, hogy a legtöbben miért nem mernek valódi bértárgyalást kezdeményezni, általában 3 oka van:

  • Félelem: attól, ha a bérigény miatt nem hívják be a következő fordulóra
  • Bizonytalanság: a munkavállaló nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel, módszerekkel a sikeres bértárgyaláshoz
  • Gyakorlat hiánya: a pályázónak nincs gyakorlata a bértárgyalásban, sokan még csak nem is folytattak soha bértárgyalást

Ezek a leggyakrabban előforduló okok, amik miatt a munkavállalók nem mernek bértárgyalásba kezdeni, pedig a kutatási eredmények szerint átlagosan 10 százalékkal magasabb bér is elérhető lenne, ha mernénk korrekten tárgyalni a fizetésünkről.

Hogyan határozzuk meg a reális bérigényünket?

Reális bérigényünket érdemes két oldalról megközelíteni: első lépésként fel kell mérnünk, hogy mennyit is érünk szaktudásunkkal a piacon. Érdemes a kapcsolatrendszerünket felhasználva információkat szerezni arról, hogy az azonos pozíciókban mennyit is keresnek, de a KSH által közzétett fizetési adatokat is lecsekkolhatjuk a fizetesek.hu oldalon.  A második szemszög, ahonnan vizsgálnunk kell a bérigényünket, az a mi saját bevételi oldalunk: mekkora összegre van szükségünk ahhoz, hogy a saját életünket menedzselni tudjuk?

Érdemes egyébként intervallumot meghatározni a konkrét összeg helyett. A legjobb, ha három fizetési szintet jelölünk ki: egy ideális, egy optimális és egy minimális szintet – így mi is rugalmasabbak tudunk lenni a bértárgyaláson, hiszen pontosan tisztában leszünk azzal a három – nem pedig egy – opcióval, ami megfelelő számunkra.

Egy a lényeg: ne vaktában dobálózzunk a számokkal, legyen pontos kutatómunka mögötte!

A legfontosabb kérdés: ki terítse ki először a kártyáit?

Nagyon fontos, hogy a kiválasztási folyamat elején még ne beszéljünk az összegről. Amíg a munkáltató nem látja, hogy mennyire vagyunk értékesek, addig minden bér drága lesz neki. Ha már meggyőztük a munkáltatót kvalitásainkról, képzettségeinkről, akkor sokkal nagyobb lesz az esélye annak, hogy az általunk preferált, reális összeg beleilleszkedjen az elképzeléseibe.

Ne feledjük: aki először mond ki egy összeget, az veszít az alkupozíciójából. Ekkor ugyanis elárult egy vonatkozási pontot, amihez viszonyítva fogja a másik fél a saját, számára kedvezőbb ajánlatát igazítani.

Az EQ és a bértárgyalás

Sokan nem is sejtik, de az érzelmi intelligencia, vagyis az EQ nagyon szoros összefüggésben áll azzal, hogy mekkora fizetést tudunk kialkudni. A tárgyalás akkor alakulhat számunkra a legkedvezőbben, ha képesek vagyunk úgy kommunikálni a saját elképzelésünket, hogy közben reagálunk a másik fél jelzéseire, és a reakció alapján alakítjuk a beszélgetést. A másik fél érzelmeinek felismerése, megértése és kezelése az egyik legfontosabb dolog, ha már a fizetésről beszélünk az interjún.

Újratárgyalás

Azoknál is felmerülhetnek a bérrel kapcsolatos igények, akik már hosszabb ideje egy adott cégnél dolgoznak, és a közeljövőben nem terveznek váltást. Ebben az esetben a lényegi kérdés az, hogy mikor és hogyan is jelezzék igényüket a munkáltató irányába. Nem könnyű megtalálni azt a tökéletes alkalmat és időt, amikor a bér újratárgyalása nem tűnik indokolatlan követelésnek – épp ezért az időzítés nagyon is fontos. Érdemes kivárni egy olyan alkalmat, amikor az elért magas eredményünkkel indokot teremtünk a beszélgetésre – például több, jól sikerült projekt után.

További cikkek: