Haniny boi, avagy a feltörekvő gyári munkásfiú

A címből kiindulva sokan ráncolhatják össze szemöldöküket, vajon ki is ez a személy, akiről éppen írok? Ő Grósz Bence, alias Lmen Prala, a magyar trap zene egyik legkiemelkedőbb alakja, ha nem a legkiemelkedőbb.  A gyerekkora óta zenélő srác már fiatalon bontogatta szárnyait, de a köztudatba csak nem olyan régen, egy éve robbant be.  Azóta pedig rakétaként ível felfele a karrierje. Kezdeti sikerei óta már számos sikeres koncert, fesztivál fellépés van a háta mögött, nem említve a „tsula gang” trend megteremtését és a saját márkás termékek gyártását. Ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, hogyan is kezdődött Lmen Prala sikersztorija!

Nem adta fel a sikerig

Az 1994-ben született zenész már gyermekként érezte magában az indíttatást, hogy énekesként állja meg a helyét a nagyvilágban. Természetesen ez sem ment olyan könnyen, de a sok gyakorlás és kemény munka után egyre jobban megszilárdult benne az elhatározás: énekes lesz. Az évek során kiformálódott benne saját stílusa, mely később a trap műfajban aratott osztatlan sikert. Szövegei szókimondóak és sokszor nem vetik meg a trágár szavak, témák használatát sem. Mondanivalóját saját élettapasztalataiból meríti. Gyakorta használ orosz szavakat is, amik így még jobban növelik a zene által átadott érzést.  Alkotásai magas BPM számon pörögnek és egyre több fiatalt mozgatnak meg az országban.

Legsikeresebb zenéje, ami meghozta az igazi áttörést, az orosz címmel rendelkező alkotás, a „Dastvidanja”. A youtube videómegosztón már több mint 4 millió megtekintésnél járó videó, erősen megalapozta az előadó jövőjének sikerességét. Ezt a zenei irányt, melyet ő képvisel egyedül ilyen magas szinten Magyarországon, mégsem ezzel az alkotásával, hanem az ezelőtti Haniny névvel ellátott zenéjével indította el. Innen ered a Haniny boi elnevezés is. Több interjúban is beszélt zenéinek kiadásának ütemezéséről, mi szerint nem szeretne rövid időn belül túl sokat kiadni, illetve albumon sem gondolkodik, mert ezek népszerűségének csökkenésével járnának. Helyettük egy-két havonta készít új tartalmat, ezzel frissítve mindig a zenei állományát, és továbbra is fenntartva popularitását kedvelői körében.

Pogó és tsula gang

Nem csak Youtube megtekintései növekedtek szép lassan, hanem előadásainak mértéke is arányosan nőt, melynek eredményeképpen ma már országszerte találkozhatunk vele egy-egy buliban vagy épp Velencén az EFOTT rendezvényen. Előadásain pedig energiából nincs hiány, a nagyrészt fiatalokból álló tömeg egy emberként pogózik a tánctéren, és az sem baj, ha másnapra becsúszik egy két lila folt vagy zúzódás. A tömeg nem csak egyként mozog, hanem együtt énekli a szöveget is. Ritka az olyan előadó, mint ő, aki ilyen szinten meg tudja mozgatni az előadását hallgató embereket. Természetesen Lmen Prala sem marad adós a mozgással, megállíthatatlanul tombol a színpadon és beugrik a tömegbe szörfölni. Gyakran ő maga is rosszul lesz az eszméletlen dinamikával lenyomott műsor után.

Kedvelőit pedig nem csak az előadások alkalmával mozgatja meg, hanem már a mindennapokban is, hiszen a „tsula gang” elnevezésű tevékenység vagy challange apropóján, egyre több fiatal tesz közzé videókat, ahogyan valamit széttörnek, lefejelnek a „tsula gang” jelmondatot ordibálva. Az egész Lmen Prala barátjától indult, aki a bulikban „átváltozott” és a „tsula gang” mondat hangoztatása mellett tört össze dolgokat.  A tevékenységről megoszlanak a vélemények, miszerint káros és rossz, amit a fiataloknak közvetít az előadó, de Lmen szerint nincs abban semmi, ha valakinek eltörik a keze, vagy belilul valamije, persze számára is vannak már túlzásba esett ötletek. Mindenki maga döntse el, hogy áll ehhez a dologhoz, nem tisztem minősíteni a cselekedeteket, de az biztos, hogy a fiatal rapper már valódi kultuszt épített maga köré.

Ki is igazából ez a srác?

Térjünk el picit Lmen Pralától és vegyük górcső alá Grósz Bencét.Valaki, aki mert nagyot álmodni, és megtett mindent azért, hogy ma a gyerekként elképzelt álmában élhesse mindennapjait. Mi sem árulkodik jobban erről, mint a jó pár évvel ezelőtti Facebook posztjai, amiket még a médiában ismeretlenül írt. Ezekben kifejti, számára csak egy jövőkép létezik, még pedig a zenélés, és csak azért is eléri majd a céljait, minden akadály ellenére. Hiába dolgozott aprópénzért gyárakban 12 órát, és hiába mondták neki a főnökei, tanárai, hogy nem viszi semmire, nem tudták eltántorítani. Bármennyire voltak nehezek a körülmények ő mégis elérte a célját. Ma már pedig hasít a népszerűségi listán egyre feljebb, és feljebb. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy termékeiből iszonyatos túlrendelés alakult ki, a bulijaira pedig hamar elfogynak a jegyek, így nem csoda, hogy sorra hozza a teltházas bulikat akár az A38 hajón is.

Elítéli a drogokat, vallásosnak vallja magát és egyedül építi fel saját karrierjét. Bennem nem csak azért hagyott nyomot, mert kedvelem zenéit, hanem azért is, mert kemény munkával valóban elérte a céljait. Szövegei lehet, hogy hagynak kivetni valót maguk után, lehet, hogy bulijai túl intenzívek, viszont a hitet, a kemény munkát, az alázatot és a céltudatosságot kevesen adják át és képviselik úgy, mint ő. Ajánlani tudom mindenkinek, egy esélyt mindenképpen megér, hogy ránézz a munkásságra és arra, amit képvisel. Neked csak pár perc az életedből, viszont megismerhetsz egy olyan életutat, amelynek céltudatossága és kitartása akár példaértékű is lehet sok mai fiatal számára.

További cikkek: