3 dolog, ami nélkül jobb hely lenne a világ

Mindenki egy szeretettel és békével teli világban szeretne élni. Húsz évembe telt, mire rájöttem, hogy sajnos az élet nem úgy működik, ahogy addig képzeltem, mert más emberek mindig megpróbálják megnehezíteni számunkra. Nem szeretném senkinek sem megmondani, hogyan élje az életét, de úgy gondolom, hogy az alábbi három dolog nélkül egy sokkal csodálatosabb hellyé tehetnénk a Földet.

Mások folyamatos lehúzása

Nem merünk boldogok lenni, sokan pedig nem is hagyják, hogy azok legyünk. Néhányan megpróbálnak lehúzni és minden felhőtlen pillanatunkban emlékeztetnek minket a világ szörnyűségeire. Ha annyi pénzem lenne, ahányszor a nagy terveimet szövögetve megkaptam, hogy „nem fog sikerülni, mert a világ nem így működik”, akkor már gazdag lennék. Igen, nehéz ellenállni annak az erőnek, amivel lefelé húznak, de ha senki nem mert volna előre lépni, most nem olvashatnánk a sok nagy ember nevét a történelemkönyvekben. Ennél már csak azok rosszabbak, akik a saját kudarcuk miatt a „dögöljön meg a szomszéd tehene is” hozzáállást tanúsítják, és minden lehetséges ponton megpróbálnak keresztbe tenni neked a céljaidhoz vezető úton.

Rasszizmus

Úgy nőttem fel, hogy számomra a különböző bőrszínek csak fizikailag léteztek, elméletben nem. A mai napig emlékszem, hogy – mivel vidéken éltem, természetesen én is – meglepődtem, amikor először láttam sötét bőrű férfit. A kezdeti meglepődésen azonban fél percen belül túlléptem. Nem gondolkodtam azon, hogy ő jobb, vagy rosszabb ember-e nálam. Sok olyan emberrel találkoztam, akik már akkor is gyűlöletet éreznek egy másik etnikumból származó ember iránt, ha csak meglátják őt az utcán. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy bármikor megtörténhet, hogy hirtelen mi kerülünk a másik oldalra és valaki azért köp le minket az utcán, mert magyarok vagyunk.

Homofóbia

Hasonlóan a rasszizmushoz, sosem fért bele a fejembe, hogy miért kéne megbélyegezni azt, aki a saját neméhez – vagy mindkettőhöz – vonzódik. A homoszexualitás évezredek óta a természet részét képezi, én pedig személy szerint úgy gondolom, hogy ami az állatvilágban és az emberiség történelmében már ősidők óta jelen van, az bizony természetes. A homoszexualitással még senkinek sem ártottak, én úgy gondolom, hogy minden elfogadható addig, amíg az másokat nem bánt.

Mindannyiunkban van megannyi rossz tulajdonság, de a lehetőség mindig adott a fejlődéshez. Emberi mivoltunkból ezek talán sosem fognak eltűnni, de tanulni önmagunkról, másokról és a világról sosem késő. Forduljunk szeretettel mások felé, mert ha nem így teszünk, akkor akaratunkon kívül azzá válunk, akivé soha nem akartunk.

További cikkek: