Hírességekről szóló dokumentumfilmek, melyek megmutatják a csillogás mögötti részleteket

Fények, csillogás, paparazzik: a háttérben ezeket megfeszült munka, állandó hajtás, gyakran mentális betegségek és a külvilág elől gondosan eltitkolt részletek tompítják. Íme 9 híresség, és a róluk szóló 9 dokumentumfilm: van, ami lesokkol, van, ami részvétet ébreszt, és van, ami lenyűgöz.   

Robin Williams – Egy komikus portréja

Robin Williams egész életében brillírozott humoros stílusával, állandó mosolyával: öt évvel ezelőtti halála megrázta az egész világot, és sokunkat ébresztett rá arra, hogy a viccek, poénok mögött bizony könnyen megbújhat a szorongás és a depresszió is. Az életéről készült megdöbbentő dokumentumfilmben időrendben ismerhetjük meg a különc színész pályafutását.

Michael Jackson – Neverland elhagyása

A Neverland elhagyásában Michael Jackson két egykori közeli barátja tárulkozik ki: elmesélik élményeiket, amiket még kisfiúkként éltek át barátjuk mellett. Ez a barátság nem volt ártatlan, egy életre nyomot hagyott bennük – legalábbis ezt állítják. Egy bizonyos mértékig érthető a rajongói körökben megfigyelhető ellenszegülés a filmmel szemben, hiszen nehéz konfrontálódni azzal a ténnyel, hogy idolunk korántsem volt az erkölcsiség szószólója. A kétszer kétórás filmet végignézve akarva-akaratlan is megállapítjuk: attól még, hogy szeretünk és elismerünk valakit, az még nem zárja ki azt, hogy ne lehetne rossz ember.

George W. Bush – Fahrenheit 9/11

Michael Moore a Fahrenheit 9/11-ben mutatja be George W. Bush felemelkedését, hogy miként vált bukott üzletemberből a világ vezető nagyhatalmának fejévé. Véletlenszerű felemelkedés? Egyáltalán kik segítették a Fehér Házba kerülését? A sokat vitatott 2000-es amerikai választások, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás és az Egyesült Államok iraki háborúja is fontos szerepet kap a képsorokban.

Diana – Saját szavaimmal

1991-ben Diana egyik közeli barátja interjúsorozatot vett fel a hercegnével a londoni Kensington Palotában. Akkor még senki sem tudta róla, de magánélete romokban hevert: őszintén vall érzelmeiről, legbelső gondolatairól, házasságának zátonyra futásáról. A filmben végig Diana beszél, köszönhetően azoknak a felvételeknek, amelyek titokban készültek el – a nyilvánosság elől eddig gondosan elzárva.

Én vagyok Heath Ledger

A dokumentumfilmben Heath Ledger családja, barátai és kollégái osztották meg emlékeiket a fiatalon elhunyt színészről. Soha nem látott videók és saját felvételek kerültek megosztásra, megismerhetjük karrierjét, legnagyobb filmszerepeit, videózási szenvedélyét, de életének sötétebb oldalát is.

Marilyn Monroe titkos élete

Az életrajzi drámában a fiatal Marilyn Monroe küzdelmes, magányos és szeretethiányos életét ismerhetjük meg: az ambiciózus lány nemcsak kora egyik legsikeresebb színésznőjévé, de valóságos szimbólummá nőtte ki magát – problémás élete, mentális betegsége azonban egész életét megnehezítette. A színpadon mindig a tőle elvárt teljesítményt nyújtotta, közben élete legnagyobb titkát rejtegette a világ elől.

Insied Bill’s Brain: Decoding Bill Gates

Bill Gates személyét és törekvéseit bemutató háromrészes dokumentumfilmet készített a Netflix, melyben nem élettörténetére fókuszálnak, hanem arra, hogy bemutassák, lemondását követően hogyan próbálja meg intellektusát és lelkesedését a világ összetett problémáinak megoldására fordítani. A Netflix-széria szeptember 20-án debütált, egészen friss újdonság.

Amy: Az Amy Winehouse-sztori

Az Amy – Az Amy Winehouse-sztori című életrajzi dokumentumfilm a fiatalon elhunyt énekesnő személyiségét és sikerének kulcsát igyekszik feltárni. A film narrátorai családtagok, barátok, ismerősök, zenésztársak köreiből kerültek ki. A hatszoros Grammy-díjas művész 2011 júliusában hunyt el alkoholmérgezésben – mindössze 27 éves volt.

Gaga: Five Foot Two

Mikor az extrém ruhákat már nem lehetett tovább fokozni, Lady Gaga merészet lépett. Ledobta a sok réteg külsőséget, és pusztán emberként, alkotóként mutatta meg magát. Egyik pillanatban fetreng a fájdalomtól, mivel egy gyógyíthatatlan betegségben szenved, majd nem sokkal később mosolyogva lép az utcára, ahol paparazzik és rajongók hada várja. 2017. szeptember 22-én jött ki a Netflixen a Lady Gagáról szóló dokumentumfilm Chris Moukarbel rendezésében: állítása szerint nem volt nehéz dolga, ugyanis az énekesnő tudomást sem vett a kamerákról.

További cikkek: