Hogyan utazz, gyarapodj tudással és élményekkel úgy, hogy közben ne költsd el a pénzed?

Utazni, élményeket és tudást gyűjteni pénzköltés nélkül? Szebben hangzik, mint egy tündérmese, nem igaz? Sokan élből rávágják, hogy ez lehetetlen. Pedig nem! Csak képzelj el egy rendszert, ahol az emberek a közös jóért tevékenykednek. Szeretném előre leszögezni, hogy ez a fajta utazás nemcsak láblógatásról szól, hanem az értékteremtésről is. De ha erre nyitott vagy, akkor mindenképp megéri elgondolkodni azon a lehetőségen, amit most be fogok mutatni. Vágjunk is bele!

Ha tudod, hogy képeznéd magad, de nincs se időd, se pénzed a költségek fedezésére, akkor keress egy szakembert, aki a munkádhoz szükséges, és akit te vendégül látsz ingyen és bérmentve, mintegy megköszönve a segítségét. Mindegy, hogy te utazol valakihez, vagy az a valaki utazik hozzád: a cél a közös jó! Ez a Workaway. Engedjétek meg, hogy megosszam veletek saját tapasztalatomat is.

A barátom és én november 22-én indultunk el Balatonról Spanyolországba, négy napig autóztunk Szlovénián, Olaszországon, Franciaországon és Spanyolországon keresztül. A célunk az volt, hogy találjunk Spanyolországban egy olyan helyet (vendéglátót), ahol a barátom fotográfus-média ismereteivel tudja segíteni vendéglátónkat, szállásért cserébe. Hogy végül milyen vendéglátót találtunk? Észak Spanyolországban élő Javit és Anniet, akik már a 8 éves gyermeküket nevelik.

Javi fotós-videós, videó vágáshoz keresett maga mellé egy hozzáértőt, amire a barátom tökéletesen megfelelt. Annienek házimunkában, kertmunkálatokban, ebédfőzésben és heti egyszeri takarításban tudok segíteni, amíg barátom Javival dolgozik. A munka nem a túldolgozásról szól, hanem a besegítésről: általában reggel 9-től délután 2-ig dolgozunk. Feltett szándékom volt a spanyol nyelv elsajátítása is, azonban a családdal angolul kommunikálunk. Javi és Annie nem felejtették el ezt a kérésem: szereztek nekem egy spanyol társalkodó lányt is, akinek meg az angol gyakorlás jön jól.

Novemberben érkeztünk, és körülbelül áprilisig szeretnénk Spanyolországban maradni. Noha rengeteg környékbeli host található még az oldalon – akik mást és mást ajánlanak -, Javi és Annie nagyon passzolnak a mi attitűdünkhöz.

Gondolom, felmerült bennetek a kérdés, hogy honnan van nekünk erre időnk? Vagy egyáltalán miből utazunk? „Ezek nem dolgoznak?” Én felmondtam az előző munkahelyemen, hiszen tudtam, hogy másra vágyom. Valamennyi tartalékot összegyűjtöttem, hogy biztonságban érezzem magam anyagilag, de persze tudjuk, hamar elmegy a pénz, pont ezért választottuk ezt az utazási formát. Ami pedig a barátomat illeti, ő fotográfus-vállalkozó, kötetlen a munkaideje. Megkeresései továbbra is vannak.

Azt hiszem, elég intelligensnek és bátornak kell lenni ahhoz, hogy a nagy karrierséget és önmenedzselést kicsit hátradobja az ember, és legyen elég lélekjelenléte olyan dolgokat is előtérbe helyezni, amit a környezete talán nem biztos, hogy jó szemmel néz. Ami engem illet, most végre azt érzem, hogy a barátommal van időnk egymásra, és a jó gondolatokra is – nem a stressz örökös körforgásában éljük napjainkat. Teljesíteni akarok, de másképp, mint a munkahelyemen, épp ezért egyáltalán nem bántam meg, hogy bele mertünk vágni ebbe a nem megszokott életformába. Ez minden, csak nem elvesztegetett idő.

Azért osztom meg veletek ezt az élményt, mert biztosra veszem, hogy sokatokban felmerült már a kérdés, hogy hogyan lehetne költséghatékonyan ismereteket, készségeket fejleszteni. A világ túl nagy ahhoz, hogy ne használjuk ki! A lehetőségek mindig adottak, csak ki kell próbálni.

Utazzatok és boldoguljatok!

 

További cikkek: