Tettetek már valaha bármit is azért, hogy élhető maradjon a bolygónk?

Évente több, mint százmilliárd ruhadarabot gyártanak le, amelynek igen csekély része kerül eladásra, és még csekélyebb része rendszeres használatba. Meggondolatlanul pakoljuk tele a hűtőszekrényt, majd pár héttel később meglepődve konstatáljuk, hogy a nyilvánvalóan nem örökéletű élelmiszereink megromlottak.  A pazarlásnál és a felesleges dolgok halmozásánál csak egy dolog érthetetlenebb számomra: azt, ha valaki elbagatellizálja, hogy mekkora bajban vagyunk.

Nem teszünk eleget

Őszintén remélem, hogy a gondolat, ami szerint sokkal többet kellene tennünk a környezetünkért, nem csak az én agyamat furkálja. Mégis, a körülményekhez képest túl sokszor találkozom olyanokkal, akik lenézik a másik környezettudatos törekvéseit, sőt, olyanokkal is, akik megpróbálják azokat szabotálni. Tisztában vagyok azzal is, hogy nincs minden városban csomagolásmentes bolt és nem mindig van az embernek ideje piacra menni, ahogy azzal is, hogy mindenkinek kismillió probléma nehezíti meg az életét ezen kívül is.

Tonnaszámra halmozzuk az előre csomagolt ételeket, ezzel együtt pedig a műanyagot. Sokan meggondolatlanul pakolnak bele mindenféle élelmiszert a kosarukba, amelyek legnagyobb része később a szemetesben végzi. Ételt. Nem. Dobunk. Ki. Fáj a szívem minden hulladéknak ítélt maradék után, amit mások, vagy az utca szemetesében látok. Hogy is lehetünk annyira felelőtlenek, hogy nem esszük meg azt, ami a hűtőnkben van, mert hirtelen másra fáj a fogunk? A világban több millióan éheznek és szomjaznak, mi pedig abból adódóan, hogy jó helyre születtünk, szinte dőzsölünk a választékban, mégsem értékeljük.

Csak hisztéria volna? 

Szeretnék azokhoz fordulni, akik szerint a klímaváltozás és a globális felmelegedés csak hisztéria. Elgondolkodtatok már azon, hogy hol fogunk élni 50-60-100 év múlva? Tettetek már valaha BÁRMIT IS azért, hogy élhető maradjon a bolygónk? Ti, akik szerint a klímaszorongás és a klímavészhelyzet csak az unatkozó fiatalság legújabb agyament hülyesége, belegondoltatok már abba, hogy a globális felmelegedés titeket is érint? Voltatok már egyszer is szemetet szedni a szabadban? Remélem, hogy majd, amikor a szén-dioxidtól és a szeméttől fulladoztok, eszetekbe jutnak azok, akik még idejében figyelmeztettek a veszélyre.

Kedves Ti, akiknek a legnagyobb problémája az, hogy a fiatalok „lopják a napot, nem dolgoznak és nem alapítanak családot”! Eszetekbe jutott már valaha az, hogy hol fognak élni az unokáitok, akiket szülői gondoskodásotokért cserébe szinte elvártok fiaitoktól és lányaitoktól? A gyermeket nem csak megcsinálni kell, hanem felnevelni is. Mi vár rá a következő évtizedekben, amíg leéli az életét? Fog tudni enni és tiszta vizet inni? És mi lesz az ő gyermekeikkel? Vagy csak addig érdekel titeket a bolygó, amíg ti meg nem haltok? Önzőnek nevezitek azt, aki nem akar gyermeket szülni, de nem törődtök dédunokáitokkal és azok leszármazottjaival.

Kedves Ti, akik állandóan a boltokat járjátok! Utánanéztetek már valaha annak, hogy ki és milyen körülmények között készítette a ruháitokat? Tisztában vagytok azzal, hogy a fast fashion gyártása jelenleg az egyik legszennyezőbb iparág? Tudjátok, hogy mennyi vegyi anyagot és tiszta vizet használnak fel a különböző textilekhez és kiegészítőkhöz, amíg elnyerik végső formájukat? Ha abban a betegségben szenvedsz, amelyikben heti szinten venned kell magadnak egy újabb ruhát, táskát vagy cipőt, akkor azt javaslom, hogy inkább pszichológusra költs az új vásárlások helyett. Érdekes, hogy aggódunk amiatt, hogy nincs mit fölvennünk vagy nem nézünk ki elég jól, miközben másoknak még választási lehetőségük sincs.

Végül, de nem utolsó sorban, kedves Ti, akik lenézitek azokat, akik turkálókból szerzik be ruháikat! Nem egy embertől hallottam már, hogy azért nem vesz másodkézből ruhát, mert még a gondolat is undorító, ami szerint valaki már hordta azt helyetted. Bízom benne, hogy igyekszel a legfenntarthatóbb forrásból beszerezni ruháidat, nem pedig a fast fashion boltokat járod heti szinten, újabb és újabb darabok után kutatva.

Mivel a legtöbb ember pénztárcája nem engedheti meg magának a drágább, de fenntartható darabokat, valamilyen szinten érhető, hogy az ár élvez prioritást. De megéri olyan ruhadarabokat vásárolni az első impulzus hatására, amiket később alig, vagy egyáltalán nem viselünk? Sokkal környezettudatosabb (és pénztárcabarátabb) lenne, ha kialakítanánk egy olyan ruhatárat, amely egymással jól párosítható, minden alkalomra megfelelő, kevesebb darabot tartalmazna. Az így megspórolt összeget – sok más dolog mellett – arra költhetnénk, hogy minőségi anyagból készült, az alkotóját nem embertelen körülmények közé kényszerítő, vagy másodkézből szerzett darabokat vásárolnánk. Az olyan nagy koponyák, mint például Steve Jobs vagy Mark Zuckerberg mindig ugyanazokat, vagy nagyon hasonló ruhadarabokat viseltek. Ők felismerték, hogy a napi szettük kiválasztásához vezető döntés rengeteget kapacitást emészt fel, így kreatív energiáik az alkotói folyamatokba invesztálhatók. Nem utolsó sorban pedig emiatt nem is vették ki a részüket a ruhaiparra koncentrált túlfogyasztásból. 

Mindig lesznek olyanok, akik nem értik meg a hatalmas hulladéktömegek termelésének és a túlfogyasztásnak a súlyát. Szerencsére már egyre több fast fashion márka ismeri fel a problémát és áll elő környezetbarát kollekciókkal, ami hatalmas lépés egy szebb jövő felé. Össze kell fognunk és nem szabad kritizálnunk azokat, akik ugyan már ráléptek a változás felé vezető útra, csak kis lépésekben haladnak, mert sok kicsi tényleg sokra mehet. Ti milyen döntéseket hoztatok az élhetőbb bolygóért?

További cikkek: