Holokauszt az Instagramon? – Heyman Éva története

Kép forrása: www.fidelio.hu

A közösségi média felületek szinte észrevétlenül, egyik napról a másikra vették át az uralmat felettünk. Alig emlékszünk páran arra, hogy milyen volt, amikor még nem képezték szerves részét életünknek és kommunikációs csatornáinknak.

A közösségi médiát kismillió támadás éri, több hátrányát, mintsem előnyét tapasztaljuk a mindennapjainkban. Jómagam sem pártolom a népszerűségét, ám minden rossz ellenére igyekszem meglátni benne a hasznosságot. Felkutatom például az értéket teremtő influencereket vagy az olyan projekteket, melyek értelmes célokra fordítják a közösségi médiát. Ilyen projekt például az eva.stories is.

Mi is az az eva.stories?

Az eva.stories egy 1,7 millió követővel rendelkező Instagram profil, mely Magyarország 1944-es németek általi megszállását és Heyman Éva, a 13 éves zsidó származású kamaszlány személyes történetét meséli el. Milyen lett volna, ha a holokauszt alatt létezett volna az Instagram? Hogyan dokumentálták volna az eseményeket az áldozatok? A négy hónap történéseit Instagram-sztorikon keresztül elmesélő projekt igyekszik minél élethűbben és hitelesebben megválaszolni a kérdéseket.

Miért zseniális az eva.stories ötlete?

„Ha azt szeretnénk, hogy a holokauszt története a mai fiatal generációkhoz is eljusson, abba a világba kell emelnünk a történetet, amelyben ők élnek. A mai fiatalok pedig az Instagramon vannak jelen.” – fogalmazott Mati Kochavi, a projekt vezetője.

Való igaz, a történelemkönyvek száraz tényei nem elegek arra, hogy a holokausztról beszéljenek. Sőt, véleményem szerint a tankönyvek önmagukban alapvetően semmire sem elegek. A technológiai bumm gyermekei már teljesen máshogy tanulnak, szükség van rá, hogy a tananyagokat és a taneszközöket egyaránt modernizáljuk, máskülönben nem jut el hozzájuk a tudás. Az eva.stories egyszerre épít a történetmesélés erejére és aknázza ki a közösségi médiában rejlő oktatási potenciált.

Akit érdekel – no és akinek van gyomra hozzá –, végignézheti Heyman Éva történetét az Instagramon, vagy megvásárolhatja az Éva lányom című könyvet, amely az Instagram-projekt alapjául szolgált.

További cikkek: