A világhírű nagyvállalatoknak is be kellett futni, de vajon hogyan csinálták?

Motiváló látni, hogy a mára már világhírűvé vált nagyvállalatok pontosan honnan is indultak. Tudjátok, még ott a legeslegelején, amikor a kilátástalanságok, a kételyek és a kudarcok aknamezején az a kitartó huszonéves nem adta fel. Legyen szó akár az Airbnb-ről, az Instagramról, az Angry Birdsről vagy a Pinterestről, mind a nulláról indultak – vagy pedig annál is mélyebbről. Az Anna Vital által készített infografikák tökéletesen levetítik az említett vállalatok életútját, melyek bizony óriási tanulságokat hordoznak magukban.

Airbnb

A 2000-es évek elején két srác, Joe és Brian nehéz helyzetbe került, ugyanis nem volt elég pénzük a lakbér fizetésére. Arra gondoltak, hogy bérelnek 3 darab gumimatracot, és majd reggelit szolgálnak fel a bérlőknek, ezért 2007-ben létre is hoztak egy egyszerű weboldalt airbedandbreakfast.com néven.

Telt-múlt az idő, két férfi és egy nő jelent náluk, akik 80 dollárt fizettek a bérlésért fejenként. Szó se róla, a két srác ekkor vérszemet kapott, mindketten meg voltak győződve arról, hogy ez lesz az a bizonyos nagybetűs Ötlet. Fel is kérték régi szobatársukat, Nathant, hogy készítsen nekik egy rendes weboldalt – immáron társalapítójukként.

Csak évek múltán, 2009-ben kapták meg az első, 20 ezer dollár értékű támogatásukat Paul Graham-től.

Azonban támogatás ide vagy oda, még hosszú hónapokig csak 200 dolláros bevételeket produkáltak, semmit sem növekedett a gyerekcipőben járó vállalkozásuk. Felismerték, hogy a honlapon bemutatott képek finomításra szorulnak, a hibát azonnal korrigálták. Egy héttel később már 400 dolláros bevételt értek el.

Azonban a kezdeti növekedés ellenére is kőkeményen elutasította őket Fred Wilson, a híres kockázati tőke befektető.

A srácok csak 2011-ben értek el arra a pontra, hogy a befektetők egyáltalán lássanak potenciált az Airbnb-ben. Ne felejtsük el, hogy a történet a kétezres évek elején kezdődött, hosszú-hosszú évekről beszélünk tehát. Először 7,2 millió dollárral, majd 112 millió dollárral támogatták a vállalkozást – köztük Ashton Kutcher is befektetett a startupba.

Számtalan elutasítás és hosszú-hosszú évek után, de 2014-ben már 10 milliárd dollárra becsülték az Airbnb értékét.

Angry Birds

Az Angry Birds története egészen 2003-ig nyúlik vissza: ekkor három srác létrehozott egy vállalatot, amely játékok tervezésével foglalatoskodott. Az évek múlásával közel 51 darab játékot gyártottak, 2009-re majdhogynem a csőd szélére juttatták magukat. Azonban egy istenért se akarták feladni, szerettek volna létrehozni legalább egy befutó játékot, ezért eldöntötték, hogy 120 százalékra kapcsolnak, és naponta 10 új játékvázlattal rukkolnak elő. Egy ilyen átlagos, szürke napon született meg az Angry Birds, amit több mint 2 milliárdan töltöttek le azóta.

Instagram

Az Instagram története Kevinnel kezdődött, aki úgy döntött, hogy programozni tanul esténként a nyolc órás műszakja után. Létrehozta a Burbn-t, amit megmutatott barátainak, hogy használják. A későbbiekben Kevin otthagyta a munkahelyét, szerencséjére 500 ezer dolláros támogatást kapott az alkalmazás. Társalapítójával, Mike-kal összeült, hogy összegezzék a helyzetet, ugyanis úgy érezték, nem tudják teljesen, mit is akarnak. Volt egy olyan applikációjuk, ami konkrétan mindent csinált a becsekkolástól kezdve egészen a képek megosztásáig – ezt azonban túl komplexnek találták, ezért eldöntötték, hogy csak és kizárólag a képekre fognak koncentrálni. Meg is alkották az alkalamzás első prototípusát, amivel végül nem voltak megelégedve, ezért kisebb változtatásokkal, de visszatértek az eredeti Burbn-hoz, amit átneveztek Instagramnak.

Mondanom sem kell, hogy az Instagram a világ egyik leghíresebb alkalmazásává nőtte ki magát.

Pinterest

A Pinterest története is egy ambíciózus, nagyravágyó fiatallal kezdődött. Bent borzasztóan zavarta, hogy egész nap csak táblázatokat készít a Google-nél, ezért munkája mellett elkezdett egy másik projekten is dolgozni. 2008 májusában azonban megelégelte a kihívásmentes mindennapokat, B-terv híján mondott fel a Google-nél. Kár tagadni: egyből a mély vízbe dobta magát.

Sok-sok terv és ötletelés után Ben, immáron Paullal az oldalán hozta létre a Tote nevezetű applikációt, amely hamarosan be is fuccsolt. Ben is Paul tovább brainstormingolt: úgy gondolták, ezúttal jó lenne egy olyan oldalt létrehozni, ahol az emberek gyűjthetnek, csoportosíthatnak dolgokat. Az ötlet megvolt, már csak a pénz hiányzott, azonban sorjában utasították el őket a befektetők.

Ben röstellkedve, de visszament a Google-hoz dolgozni, közben persze folyamatosan tervezte „csoportosítgatós, gyűjtögetős” applikációjának a vázlatát.

2010 márciusában életre is keltették, azonban 4 hónappal a megjelentetés után még csak 200 felhasználójuk volt. Mit volt mit tenni, Ben és Paul személyesen írt az első 7000 felhasználónak.

2013-ban már 25 millió felhasználójuk volt.

Ma már a 35. legnépszerűbb alkalmazás a világon.

Az Airbnb, Angry Birds, Pinterest és az Instagram tanulsága

A négy világsikert bemutató történetnek számos közös pontja van. Mind a négyen a nulláról indultak. Mind a négyen hosszú-hosszú éveket dolgoztak az első komolyabb eredményükért, és mind a négyen megtapasztalták, hogy milyen is az a kőkemény elutasítás. Kitartóak és szemfülesek voltak, az erőforrások hiánya pedig kreativitásra ösztönözte a vállalkozókat – nem pedig feladásra.

További cikkek: