Így már megfelel? – A testképzavar férfiként

A testképzavar tipikusan olyan téma, amit nők esetében szoktunk emlegetni. De vajon kizárólagosan náluk fordulhat elő? Vagy csak náluk vesszük észre? Egyáltalán az a srác, aki belekerül egy ilyen szituációba, tudja, hogy nála is erről kéne beszélni? A személyes történetemet szeretném veletek megosztani.

Kövér kamasz

Tizenévesen meglehetősen túlsúlyos voltam. 20 kg felesleg volt kb. rajtam, ez a 180 cm-hez mérve majdnem 100 kg-os testsúlyt jelent. Amúgy sem éreztem magam túl jól a bőrömben, ehhez jött még a néhány elejtett megjegyzés a környezetemtől. Nem mellékes, hogy a mindenféle social media-felület eddigre magasan szárnyalt, így az ott látott tökéletes testek miatt csak nőtt a kissebségi komplexusom.

Fegyencedzés

Tizenhét éves elmúltam, amikor azt mondtam, ez így nem mehet tovább. Le fogok fogyni. Segítséget kértem az egyik sportoló barátomtól és ő az akkor igen népszerű Fegyencedzés c. könyvet ajánlotta. Nem akarom ragozni, a könyv saját testsúlyos, akár otthon elvégezhető gyakorlatokra épít. Belevágtam. A legelejétől kezdtem. Az étrendemen radikálisan nem változtattam, elhagytam az édességeket és a gyorskaját, de semmi extra. Január első napján kezdtem, akkor 90 kg voltam. Fél év múlva, július 1-jén 78 kg.

Sikerek és zavarok

Hurrá, gondoltam, elértem a célom! Akartam és küzdöttem érte. Büszke is voltam rá. Aztán észrevettem valamit. Egy igen apró dolgot. Épp csak feltűnt. Nem vagyok boldog. Mivan?! Dehát megcsináltam, kész! Miért nincs minden rendben. Utólag látom csak, hogy ez a változás egy reakció volt. Egy olyan válasz, amit saját magam elégedetlenségeire, szorongásaira adtam. Nem volt semmi különösebb problémám, csak az átlagos kamasz dolgok: Elfogadnak-e és én is magam? Tetszem a társaimnak? Miért nem vagyok népszerűbb? Érek annyit, mint mások? Szóval kerestem magam. Ezeket a kérdéseket pedig nem oldotta meg a fogyás és az edzés. Igen, csak én ezzel nem voltam tisztában. Úgy gondoltam, tovább kell csinálnom, akkor ezek a dolgok is megoldódnak. Elkezdtem tökéletlennek látni a testem. Az volt az elgondolásom, ha tovább dolgozom rajta, akkor ideális lesz és minden rendbe jön.

Fordulópont

Elkezdtem egyre jobban belelendülni. Jöttek a pozitív visszajelzések a fizikumomra, hogy mennyire becsülendő, ha az ember nekiáll tenni az egészségéért. Én azonban tudtam, hogy nálam ez nem az egészségről szól. Már napi kétszer edzettem teremben és ekkorra elég hardcore volt a diétám is. Volt, hogy egy fekete kávét meg egy kefirt ettem csak délután fél háromig. Mindemellett nem engedtem el a tanulást sem, úgyhogy eléggé le voltam mentálisan és fizikailag is szedálva. Gyakrabban lettem beteg és folyamatosan ingerült, kimerült voltam. Gyakran voltam elviselhetetlen a környezetem számára. És egyre csak figyeltem. Vártam, hogy az edzés és a diéta meghozza a hőn áhított önbizalmat. Nem jött és egyre frusztráltabb lettem. Végül eljött egy pont, amikor totál kiborultam. Leültem a családommal és kibeszéltünk mindent. Életemben nem voltam még annyira őszinte, mint ott utolsó erőmmel. Elmondhatatlanul hálás vagyok nekik, hogy rögtön megértettek és kérdés nélkül segítettek mindenben. Elkezdtek nagyon odafigyelni rám és támogatni, amíg újra erőre kapok. Valahogy úgy alakult, hogy a segítségükkel el tudtam engedni a stresszt és a szorongást. A sport öröméért kezdtem kijárni futni és le a terembe, odafigyeltem arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségi ételt fogyasszak. Fél évvel később (másfél évvel azután, hogy elkezdtem edzeni) kirobbanó formában voltam. Soha nem éreztem magam ennyire energikusnak és teljesnek. Megtaláltam az arany középutat és eszem ágában sem volt letérni róla.

Mi lehetett volna?

Hogy hol csúszott el pontosan a történet, azt nem tudom. Nem hibáztatom a környezetem, amiért nem ismerte fel időben a bajt. Nem gondolunk arra, hogy a testképzavar srácokat is érint. Hogy ez náluk is veszélyessé válhat. De az a kemény, hogy nekem sem fordult meg a fejemben! Még a lehetősége sem merült fel bennem. Így egy életre szóló leckével is szolgált, hogy érzékenyebben álljak az ilyen problémákhoz.

További cikkek: