Illendő digitális lábnyomot teremteni a gyerekeinknek?

Könnyen lehet, hogy már minket sem sok választ el attól, hogy szülőkké váljunk. A húszas éveinkben többen is elkezdünk gondolkodni azon, hogyan és mely elvek mentén kívánjuk nevelni a gyerekeinket, milyen szülők akarunk lenni. Azt hiszem, a mai erősen digitalizált világban egy aspektusról különösen fontos, hogy elgondolkodjunk.

Digitális lábnyom a gyerekeinknek?

A mi szüleink még azért harcoltak velünk, hogy ne hagyjunk magunkról nyomokat az online térben. Megrémítette őket a hangos digitális bumm, leszidtak minket, ha butábbnál butább posztokkal tömtük tele az internetet. „Amit feltöltesz, örökre ott is marad! A munkáltatóid is látni fogják”– hangoztatták. Érdekes, hogy míg ők még óva intettek, addigra a mi generációnk tagjai már a saját gyermekeiket pakolják ki a közösségi hálóra. Rendben van ez így?

Gyermekeink felett egészen 18 éves korukig mi “rendelkezünk”. Mi döntjük el, melyik óvodába, melyik iskolába járatjuk őket, mi engedélyezzük, mely programokon, utazásokon vehetnek részt, mi felügyeljük a költekezéseiket, gyakorlatilag az egész életük a mi kezünkben van. Ugyanezen logika mentén haladva azt mondhatnánk, egyedül a mi döntésünk az is, hogy mennyi képet és videót osztunk meg lurkóinkról az interneten.

Eltérnek a vélemények arról, hogy helyes-e a gyermekeinknek még az űrből is könnyen észrevehető digitális lábnyomot teremteni. Talán az előző mondatom gunyorossága elárulja, én melyik oldalon állok, ám a valóságban mindkét tábor óriási, mindkettőt képviselik szép számban. Nézzünk szét rögtön a sztárvilágban! 

Insta-mamik és mit sem sejtő sztárbabák

Mind a külföldi, mind a hazai sztárvilágból említhetünk olyan párokat, akik örömmel dokumentálják gyermekeik életét a nagyközönség előtt. Kasza Tibor és felesége, Darai Andrea kislánya például még az első életévét sem töltötte be, de már most több tucat Insta-poszt sztárjává vált. „A kép felhasználása nem engedélyezett” – írják a friss szülők minden fotó alá, ám személy szerint nem hiszem, hogy ez a kislányt megóvja attól, hogy mindenki felismerje az utcán. Cooky és Szécsi Debóra kisfia hasonlóan népszerű, #napikevin átlagosan 3-5 ezer lájkot gyűjt be fotónként – persze mindennek, gondolom, tudatában sincsen. A pár immár második kisfiát várja, az ő életének dokumentálása már a pocakban ülve megkezdődött.

Az Insta-mamiság egyébként már konkrétan foglalkozássá nőtte ki magát, egyesek komplett márkát építenek a gyermekeikre. A Margo, Elsie and Me című oldal például két ikerlány életét követi nyomon, édesanyjuk születésüktől fogva dokumentálta minden lépésüket. Az Egyesült Államokban Jana Kramer fut nagyot, aki nem csak két gyermeke minden percét, de házassága összes kulisszatitkát is rendszeresen teszi közszemlére. Jelenleg 1,7 millió követője van, mely nem jelent mást, mint hogy gyermekei életét nap mint nap több százezren, sőt, akár milliós nagyságrendben is nyomon követik. 

Gyerekek intim szférával

Felüdülés látni, hogy szép számmal említhetők példák a másik oldal képviselőiből is. Akadnak szülők, akik úgy tisztelik gyermekeik jogait, hogy eszük ágában sincs róluk készült fotókkal és videókkal teletömniük a közösségi felületeket, és végképp nem céljuk Insta-sztárt varázsolni a még gügyögni is alig tudó csemetéikből. Ryan Gosling és Eva Mendes például sosem posztolnak lányaikról, ahogyan a kapcsolatukról sem. Channing Tatum és Jenna Dewan is csak ritkán tesznek ki képet közös lányukról, és arra mindig ügyelnek, hogy a kislány arca ne nagyon látszódjon.

A hazai hírességek között is vannak olyanok, akik ellenzik gyermekeik életének kiteregetését, D. Tóth Kriszta például sosem posztol lányáról, Loláról, és Sebestyén Balázs sem szívesen mutogatja fiai arcát. 

Mindenki maga dönt, de nem magáról

Nekünk, jövőbeli édesanyáknak és édesapáknak ugyanúgy át kell gondolnunk, hogy milyen mértékben dokumentáljuk gyermekeink életét, mint a világsztároknak. Beállhatunk mi is Insta-szülőknek, de megtarthatjuk magunknak is a fotókat. Akárhogyan döntsünk is, nem árt megértenünk, hogy ezek a posztok első sorban nem is rólunk, hanem a mit sem sejtő, ártatlan, az „Instagram” szót igazán még csak nem is ismerő gyermekeinkről szólnak.

További cikkek: