“Inkább leszek csacsi, öreg medve, mintsem kiégett felnőtt” – Filmajánló

Azt hiszem, a Barátom, Róbert Gida egy olyan mesének álcázott alkotás, mely valójában nem is a gyerekekhez szól. És ugyan a főszereplő, Róbert Gida ezúttal egy negyvenes férfi, még csak azt sem mondanám, hogy ez a film első sorban középkorúaknak való. Nem. A Barátom, Róbert Gidát nekünk, huszonéveseknek rendezték. 

Nekünk, akiknek még nem késő megtalálnunk az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Nekünk, akiknek még van esélyünk megfelelő fontossági sorrendet felállítani az életben. Nekünk, akik még kigondolhatjuk, milyen szerepet szeretnénk betölteni a gyermekeink életében. Nekünk, akik még nem rontottuk el – mondjuk úgy, az egész életünket.

Egy 2018-as film ajánlója következik, mely premiere után több mint egy évvel is vitathatatlanul aktuális. Ha szívesen melegednétek fel ezeken a hűvös napokon, mindenképpen ezt a szívmelengető filmet válasszátok!  

A gyermeki én kukába vágása

A történet főszereplője a felnőtt Róbert Gida, aki már rég megfeledkezett Százholdas Pagonybéli barátairól. Időközben felcseperedett, megjárta a háborút, családot alapított, és egy neves poggyászkészítő vállalatnál is felső vezetői pozícióba került. Úgy nőtt fel, ahogyan legtöbbünk: gyermeki énjét teljes egészében hátrahagyva.

Élete nem szól másról, mint a munkáról. Éjt nappallá téve dolgozik, még egy hétvégi kiruccanást sem tud besűríteni a feleségével és lányukkal. Állítása szerint azért robotol ennyit, hogy később több ideje legyen a családjára, ám a feleségének rá kell világítania, hogy „az élet valójában már zajlik, méghozzá itt és most”.

Róbert Gida igazi begyöpösödött, kiégett multikatona lett, akinek már fogalma sincsen arról, milyen volt játszani, milyen volt semmit tenni, milyen volt izgalmas kalandokra indulni. Az Apacukák minden életerőt és boldogságot kiszívtak már belőle, gyermeki énje valahol a Vuclik földjén ragadt. Róbert Gida élete romokban hever, nem véletlen hát, hogy gyerekkori barátja, Micimackó a megmentésére siet.

Maradhatunk gyerekek felnőttként?

Micimackó csekély értelmű medvebocs, így nem csoda, hogy nem igazán sikerül befogadnia, miről is szól a felnőtt élet. Nem világos számára, mit jelent a munka, miért fontos a pénz, és hogy miért rohan mindenki a nagyvárosban. Hiába próbálja megérteni Róbert Gida új életét, nem sikerül neki.

Micimackó súlyosabbnál súlyosabb kérdéseket feltéve igyekszik rájönni, miről is szól a felnőttek világa. Megkérdezi például Róbert Gidától, szereti-e a munkáját, vannak-e barátai, és hogy fontosabb-e számára az aktatáskája, mint a saját lánya. A néző hamar rájön, hogy a probléma valójában nem is a csacsi, öreg medvével, sokkal inkább az életunt, robottá vált Róbert Gidával van.

Piszok fontos üzenet

A történet üzenete a huszonévesek számára kristálytisztán kivehető: nem élhetünk csak és kizárólag a munkánknak. Ha munkamániásokká válunk és beleragadunk a mókuskerékbe, végül teljesen elfelejtjük majd, mi és ki a fontos, illetve hogy milyen is az a felhőtlen boldogság, amit gyermekként éreztünk. És tudjátok mit? Én inkább leszek csacsi, öreg medve, mintsem kiégett, élettelen felnőtt.

Csak egy életünk van, és az egészen biztosan nem az aktabújásra és a túlórára lett kitalálva. A Százholdas Pagony lakói segítenek, hogy olyan felnőtt váljon belőlünk, akire a gyermeki énünk is büszke lesz. Ha még nem sikerült megnéznetek a filmet, mindenképpen pótoljátok a lemaradást! Ígérem, nem bánjátok meg.

További cikkek: