Jobb hely lesz a világ, ha… – Kezdeményezések a fenntartható jövőért

Fiataloké a jövő – szokták mondani. Hál’ istennek, a fiatalabb generáció tagjai közül egyre többen tesznek is a jövőjükért: a műanyagprobléma, a klímaváltozás, a meggondolatlan vásárlás, az óceánok tisztaságának vagy az energiafelhasználás társadalmi problémájának megoldásának érdekében sorban látnak napvilágot olyan kezdeményezések, amelyek saját bolygónkat hivatott megmenteni – avagy jobb útra téríteni. Hadd mutassak be pár zöld kezdeményezést, amik a fenntartható, szebb jövő érdekében jöttek létre. Mert a problémától nem elfutni és elfordulni, hanem megoldani kell, ezek a fiatalok pedig eldöntötték, hogy jobb hellyé teszik a Földet – a megoldás mellett döntöttek.

Jobb hely lesz a világ, ha megszabadítják az óceánokat a műanyagoktól

Az Ocean Cleanup projekt célja, hogy a System 001 elnevezésű tisztítórendszerrel eltakarítsa a Csendes-óceánban összegyűlt mérhetetlen műanyaghulladék egy részét. A rendszer ötletgazdája a 25 éves Boyan Slat, aki miután Görögországban búvárkodva több műanyagzacskót látott, mint halat, eldöntötte, hogy életét ennek helyreállítására szenteli. Az alig 70 fős csapatnak az a célja, hogy tisztítórendszerükkel – ami egy 600 méter hosszú, víz felszínen lebegő műanyag csőből és három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll – megszabadítsák az óceánokat a műanyagszeméttől. Ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétsziget 50 százalékát lehet felszámolni.

Jobb hely lesz a világ, ha a víz alá rakják a szerverparkokat

Globális szinten azért okoznak gondot a szerverfarmok – kiváltképp Közel-Keleten, az extrém hőmérséklet miatt -, mert hűtésükhöz brutális energiafelhasználás szükséges. Fiatal mérnökök kezdtek el dolgozni a probléma megoldásán: így merült fel, hogy a szervereket akár hullámenergia és árapály energia is hűthetné. Ez nemcsak hogy a hűtési problémát oldaná meg, de így nem kellene annyi földet vásárolni az adatfarmok létrehozására, hovatovább, sűrűbben is egymás mellé lehetne őket tenni – vagyis ugyanaz a kapacitás kisebb helyen is elférne.

Jobb hely lesz a világ, ha segítenek a sérült embereknek

Két olyan alkalmazás is napvilágot látott, ami a vakoknak és gyengén látóknak segít. A Soundscape nevű applikáció hangokkal navigálja felhasználóját a kiválasztott helyszínre: elmondja, mi hol található, valamint jelez, amikor arccal a cél irányába fordult a használó. A helyes irányt jelzőhangokkal mutatja, és arra is felhívja a figyelmet, hogy hol lehet gyalogosként átkelni. A vakvezető kutyát nem váltja ki, de a kettő együtt sokkal magabiztosabb közlekedést tesz lehetővé. A Seeing AI is a látássérülteknek segít, csak éppen máshogy: mesterséges intelligencia segítségével felismer termékeket, de a kamera elé tartott szöveget is felolvassa. (Akkor is, ha kézírásról van szó.) 

Jobb hely lesz a világ, ha tesznek a fiatalok a klímaváltozás ellen

Greta Thunberg egy egyszerű 16 éves lány, aki azért küzd foggal-körömmel, hogy legyen egyáltalán egy bolygó, amin élni tud felnőttként a gyermekeivel és az unokáival. A lány nevét már széles körben ismerik, világszerte több ezer fiatal csatlakozott kezdeményezéséhez, amely a Skolstrejk för Klimatet (Iskolai sztrájk az éghajlatért) nevet viseli. Rendszeresen tart beszédeket és előadásokat klímakonferenciákon – részleteket ebben a cikkünkben olvashattok.  

Jobb hely lesz a világ, ha az emberek tudatosan fogyasztanak és vásárolnak

A környezettudatos, fenntartható vásárlási kultúra kialakítása és terjesztése, a háztartási hulladékok csökkentése és a felesleges csomagolások kiiktatása elengedhetetlen a jövő szempontjából. A zero waste-életstílust támogatja egy hazai kezdeményezés: Sipos Melinda által megálmodott csomagolásmentes boltban mindenki mindenből pont annyit vásárolhat, amennyire épp szüksége van – köszönve ezt a csomagolások kiiktatásának. 

Jobb hely lesz a világ, ha zöld életmódra tanítjuk gyermekeinket

Létrejött egy blog, ahol Alfa- és Z generációs gyerekeknek úgy mutatják meg, hogy mire is való a matematika, hogy közbe észrevétlenül tanítják őket a zöld életre: a fenntarthatóság és a környezetvédelem összefüggéseit kutatják, és felfedezik a környezettudatos életmód értékeit.

Jobb hely lesz a világ, ha figyelnek az állatokra

A Wild Me alkalmazás a vadon élő állatokra specializálódott: tegyük fel, hogy képet vagy videót készítünk egy vadon élő állatról, amit fel is töltünk az alkalmazásba. A képi anyagot mesterséges intelligencia elemzi, és nemcsak hogy fajt fog tudni beazonosítani, de az egyedi mintázatnak köszönhetően az egyedet is. A program öntanuló, tehát ha egy új egyedet talál, legközelebb fel fogja ismerni, és arra is képes, hogy kérdezzen a felhasználótól, például azt, hogy hol készítette a felvételt. Az így begyűjtött adatok hatalmas segítséget jelentenek a szakembereknek, hiszen egy adott fajról így rengeteg új információ birtokába juthatnak: megtudják, hogy megközelítőleg hány egyeddel lehet találkozni, merre mozognak, vagy hogy milyen területeken tűnnek fel.

Két választásunk van

Nem szabad megijedni az olyan „nagy” szavaktól, mint a környezettudatosság, az energiahatékonyság vagy a fenntarthatóság. Ezek a szavak valójában egyéni- és kisközösségi lépéseket takarnak, amit bárki – vagyis egyszerű, hétköznapi hősök – véghez tud vinni. Két választásunk van tehát: ülni ölbe tett kézzel, és végignézni tétlenül azt a sok rosszat, amit a bolygónkkal teszünk, vagy legalább – még ha minimálisan is – megpróbálunk tenni valamit a környezetünkért.

További cikkek: