Karrier és más drogok

Sikerült eljutnod az érettségiig, amit sikeresen le is tettél. Pont abban a korban vagy, hogy sokkal jobban tudod, mi kell neked, mint bárki más, holott igazából még magadat sem ismered igazán. Honnan is ismerhetnéd? Éppen akkor léptél a felnőtté válás rögös útjára, ami hidd el, nem fenékig tejfel. A gimis párkapcsolatodat hátrahagyva, szőrös lábbal és kicsit megtörve lépsz tovább.

Folyamatosan azon jár az eszed, hogy merre is indulj. Hiszen olyan menő szakok vannak az egyetemeken és kecsegtet a gondolat, hogy egy kis ideig még részben gyermek maradj. Ha van benned egy kis ambíció, gyorsan megérzed a szégyent már az egyetem első félévében, amikor anyukádtól pénzt kérsz arra, hogy elmehess egy éjszakai szórakozásra a barátaiddal. Amíg ez fennáll a szüleiddel való kapcsolatodban, addig nem leszel igazán felnőtt.

Hirtelen ér a megvilágosodás, hogy dolgozni is el kellene kezdeni tanulmányaid mellett. Így hát felkötöd a nadrágodat és bevállalod az egyetemet legalább levelezőn (azért, hogy anyuka és apuka megnyugodjanak) és mellette elkezdesz dolgozni is. Pörögsz, gyorsan telnek a napok, elkezded élni az életet.

Ám rájössz, hogy az életet nem csak élni, élvezni is kellene: reggel munkába mész, délután iskolába, és már vége is a napodnak úgy, hogy nem is csináltál semmit. Minden és mindenki változik körülötted, de kiváltképp te magad: minden egyes nappal egy picit más ember áll a tükör előtt, amikor belenézel. De már megváltozott az értékrended: nem bírod megenni a gyorskaját, nem mész el bulizni, mert minimum három nap, mire kihevered, arról nem is beszélve, hogy nincs felesleges két órád előkészülni rá, hogy ki is nézzél valahogy. De még ha el is mész, valójában már csak fél óra telik önfeledt szórakozással, a többi már csak szenvedés a magassarkú cipőben és a hazajutással.

Szerencsédre szereted a munkádat, még ha úgy is érzed, hogy az egyetemet teljesen feleslegesen kezdted el, hiszen már az első félév után rájöttél, ez egyáltalán nem neked való. Tehát dolgozol, csinálod az életedet, próbálod ápolni a baráti kapcsolataidat, hidratált maradni és aludni napi nyolc órát, majd a mindennapok mókuskerekében egyszer csak szembejön veled a gimis párkapcsolatod. Bizony, ő is csinálta a dolgát, nem tétlenkedett: szépen felépített karrierrel, gyönyörű autóval és saját lakással kész arra, hogy újra meghódítson téged.

Mondanám, hogy sok dolog átsuhan a fejedben – például az, hogy nem érted, miért engedted el régebben -, de igazából csak arra tudsz gondolni, hogy már megint nem borotváltad le a lábadat.

További cikkek: