Képekbe zárt történelem – Bepillantás a 2019-es World Press Photo kiállítás falai mögé

Képek: worldpressphoto.org Képek: worldpressphoto.org

A World Press Photo kiállítás olyan, hogy látni akarod, kíváncsi vagy rá és érdekel a dolog, de amikor végre megtörténik a találkozás, csak állsz a képek előtt percekig és arra gondolsz, ez inkább fájdalmas neked. Fájdalmasak ezek a hús-vér, manipuláció nélküli fényképek, melyek valós világunkat hivatottak bemutatni képi történetmesélés formájában. Mert nem kell több ahhoz, csak egy pillanat, egy manipulálatlan, felkészületlen pillanat, hogy az egész történet átérezhető legyen – zsigerileg. Október 23-án fogadták utoljára az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeumban, mi pedig úgy döntöttünk, hogy a teljesség igénye nélkül bemutatjuk, milyen világot, múltat és történelmet tárt elénk az idei kiállítás. Hiszen, ahogy a kiállítás szlogene is mondja: „connecting the world to the stories that matter”.

Petronella Chigumbura (30), az Akashinga nevezetű, nőstény orvvadászat elleni egység tagja. Épp egy lopakodási képzésen vesz részt a zimbabwei Phundundu Vadvédelmi Parkban.

Yorladis hatodik alkalommal terhes, miután a kolumbiai fegyveres erők kötelékében töttött évei alatt ötször szakadt meg a terhessége.

Azonosítatlan ember próbálja visszatartani a sajtót, amikor szaúdi nyomozók érkeznek az Isztambulban található szaúd-arábiai konzulátushoz, Jamal Khashoggi újságíró eltűnésének egyre csak növekvő nemzetközi háttérhangjának közepette.

Egy árva fiú sétál egy fal mellett Bolban, amin gránátvetők rajza található.

Egy ember és egy gyermek kezelést kap al-Shifunieh elleni feltételezett gáztámadás után, Szíriában, 2018. február 25-én.

Októberben és novemberben közép-amerikai migránsok ezrei csatlakoztak egy karavánhoz, amely az Egyesült Államok határához indult.

Egy régmúlt tengerészgyalogos, Ethan Hanson otthon fürdőzik Austinban (Minnesota, USA), miután katonai szolgálata során átélt szexuális trauma miatt képtelen zuhanyozni. A kiképzőtábor során Ethan-t és az újoncokat arra utasították, hogy meztelenül sétáljanak a közös zuhany alatt, miközben szorosan össze vannak nyomva. Ethan jelentette az incidenst, ám a többi férfi ezért zaklatni kezdte. A rémálmok és pánikrohamok később lemondásra kényszerítették. A Honvédelmi Minisztérium legfrissebb adatai szerint a katonai szexuális zaklatás aránya egyre növekszik. A katonák kevésbé valószínű, hogy szexuális traumát jelentenek, mint a nők, hiszen félnek a megtorlástól és a megbélyegzéstől.

Újrahasznosítható anyagokat gyűjtő gyermek fekszik a szeméttel körülvett matracon (Fülöp-szigetek).

Egy elhagyatott ház hamuval borított nappalija San Miguel-ben, a Fuego vulkán június 3-i kitörése után.

A békák igyekeznek a vízfelszínre jutni békapetéik között, miután az emberek leszedték a lábukat és visszadobták őket a vízbe.

Jochen (71) és Mohamed (21; nem az igazi nevük) a berlini állatkertben ülnek. Jochen beleszeretett Mohamedbe, miután szexmunkával kapcsolatban találkoztak. 19 hónapja tart a viszonyuk. Mohamed jelenleg meleg bárban dolgozik, szokik le a heroinról. Nem meleg, és Jochen ezt tudja is, de Jochennel való együttélés volt az egyik legkevésbé ártalmas lehetőség az életében.

Alyona Kochetkova otthon ül, és képtelen kedvenc ételét, a cukorrépalevest elfogyasztani rákkezelésének következtében.

Michael Nadayao holtteste fekszik az utcán miután halálos lövés érte egy azonosítatlan elkövetőtől.

Claressa Shields olimpiai bajnok (jobbra) június 22-én találkozott Hanna Gabriel-lel egy boksz-mérkőzésen, Detroitban.

18

Elmúltál 18 éves?

Az oldalon található tartalom az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik, így a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretné, hogy ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Elmúltam Nem múltam el

További cikkek: