Keresztszülőség, elő-szülőség, avagy egy igazán hálás feladat

Biztos vagyok benne, hogy vannak közöttünk keresztszülők vagy leendő keresztszülők. A szülőség ezen formája mindenképpen hálás feladat, hiszen akárcsak egy nagymama, mi is a „jó részt” kapjuk meg a gyereknevelésből. Jómagam is keresztanyuka vagyok, és habár a baráti köröm tagjai jelenleg nagyon messze állnak a gyerekvállalástól, tudom, hogy leszek is még az a jövőben.

Keresztlányom 11. születésnapján elméláztam, vajon miért is hálás feladat a keresztszülőség. Az előnyök soron következő listája természetesen közel sem teljes.

Elkap a babaláz

A babaláz nagyon is létezik, akárki állítsa is az ellenkezőjét. Keresztszülőként képtelenség elmenekülni előle, elkap, mint egy vírus, de ellentétben más betegségekkel ebből eszed ágában sincs kigyógyulni. Az én keresztlányom akkor született, amikor kiskamaszként karrierista életemet tervezgettem és teljességgel kizártnak tartottam, hogy valaha gyereket vállaljak. Aztán elkapott a babaláz, a karomban szuszogott, az ölemben csuklott, a lábamon lovagolva rötyögött, és ma már tudom, nincs az a munka vagy karrier, amiért megérné beáldoznom a család és a gyereknevelés gondolatát.

A szülőség jó oldalát tapasztalod

Keresztszülőként csak a pozitívat tapasztalod. Nem esnek az öledbe komoly nevelési terhek, nem nyom téged a szülői felelősség, nem a te feladatod fegyelmezni, büntetni és dorgálni sem. Keresztszülőként pont azt kapod a gyereknevelésből, ami miatt te is gyereket akarsz majd. Szülőnek lenni kétségtelenül a világ legnehezebb munkája, kevés mazochista ember szánná rá magát a feladatra, ha csak az árnyoldalakat mutatnák meg nekik. Keresztszülőként magunkba szívhatjuk a szépet és a jót, méghozzá annyit, amennyi bőven elegendő ahhoz, hogy háttérbe szorítsuk a kételyeinket.

Tesztelheted magadat szülőként

Na jó, azért hazudnék, ha azt mondanám, hogy a keresztlányom sosem üvöltött vagy zokogott régen, amikor kisebb volt. Tapasztaltam a gyerekneveléssel járó nehézségekből is valamennyit, de a hisztit megtanultuk kidobni az ablakon, a rosszkedvet pedig átadtuk a büdös bogaraknak a teraszon. Kerültem olyan helyzetekbe az évek során, amikor tesztelhettem magamat kis-szülőként, és örülök, hogy kipróbálhattam a különböző fortélyokat. Roppant hasznos feladat a keresztszülőség, mert előkészíti a terepet a gyerekvállaláshoz, megalapozza, hogy egy nap nagyszerű, igazi szülő lehess.

Keresztszülőként megérted a gyerekeket

Ha a keresztlányom panaszkodik, mert nincs kedve edzésre menni, nem kell az anyukájaként elmagyaráznom neki, hogy “márpedig sportolni kell, márpedig vannak felelősségek az életben, márpedig tartozol a csapattársaidnak” és a többi és a többi. Én egyszerűen csak meghallgatom a panaszait, hagyom, hogy kibeszélje azokat magából és megpróbálom a jó irányba terelni, de se nem ítélkező, se nem parancsoló módon. Beszélgetünk, mint két felnőtt ember, mint két barátnő.

Ha egy másik nap az iskolára kezd el panaszkodni, és elmondja, “mennyire unja az egészet vagy mennyire nem megy neki a matek”, én csak végighallgatom és támogatom abban, hogy ne érezze rosszul magát. Nekem keresztszülőként nem kell azon görcsölnöm, hogy kettest hoz-e matekból, sőt, az a feladatom, hogy benne is oldjam a szorongást. Felnőtt fejjel gyakran elfelejtem, milyen volt gyereknek lenni, ám keresztszülőként sikerül újra átéreznem a problémáikat. Így látom át igazán, hogy nekik is vannak gondjaik, és hogy gyakran ők sem szorulnak másra, mint támogató fülekre, bátorító és együtt érző szavakra.

Újra gyerek lehetsz

Hiszem, hogy egy boldogabb és kevésbé kegyetlen világban élnénk, ha mindenkinek kötelezően meg kéne őriznie a gyermeki énjét is. Keresztszülőként bizony egy részed elkerülhetetlenül is újra gyerekké válik – hál’ istennek! Én például minden év nyarán elmegyek az állatkertbe, tavaly a bécsi vidámparkban is jártam, tavaly előtt pedig a Mogyoródi Aquaparkba látogattam el. Ha kell, négykézláb keresgélek katicákat a kertben, héliumos lufikra kötött üzeneteket engedek a levegőbe vagy bálna formájú matracot vadászok a webshopokban, csak hogy a keresztlányom – no és persze a saját gyermeki énem is – boldog lehessen.

Végigkísérsz egy fejlődési folyamatot

Kevés nagyobb csoda van magánál az emberi fejlődésnél. Keresztszülőként elejétől a végéig végigkövetheted, ahogy egy kisbabából kisgyerek, nagygyerekből kiskamasz, nagykamaszból fiatal felnőtt, majd felnőttből idős ember válik.

Mivel az én keresztlányom 11 éves múlt, már figyelem őt egy ideje. Régen féltem attól, hogy ráugrik a kutya, amíg ő a fűben játszik, ma meg ő viszi sétálni a kutyát. Régen utálta járni a ruhaboltokat, mindegy volt, mit adunk rá, ma meg ragaszkodik ahhoz, hogy magának válogasson. Régen én tanítottam ugrálni a Fall Out Boy zenéire, ma meg magasabbra ugrik a trambulinon, mint én. Lényeg a lényeg: évek óta követem a fejlődését, látom, hogyan alakul ki az egyénisége, az ízlése, az értékítélete. Azt hiszem, keresztszülőként valóban szemtanúja vagyok az élet legnagyobb csodájának.

Hát van ennél hálásabb feladat?

További cikkek: