Kevés barátod van? Ne aggódj, a minőség a lényeg és nem a mennyiség!

Több helyről megkaptam már, legyen az szülő, rokon, ismerős, hogy nem vagyok közvetlen, nem vagyok barátságos és nehezen tudok új kapcsolatot kiépíteni. Miért nem vagyok képes nyitni mások felé, miért nem járok el többet szórakozni vagy buliba, különféle rendezvényekre, amikor a fiatalon szerzett kapcsolati tőke a jövőben akár értékes is lehet?

Manapság a barátkozásra, ismerkedésre számos közösségi platform áll rendelkezésünkre, ahol új barátságok, új ismertségek szövődhetnek. Abban szerintem mindenkivel egyetértünk, hogy az ember életében a barátság lényeges dolog. Viszont itt és most felteszem a nagy kérdést, mennyi barátra van szükségünk az életben, fontos számodra, hogy hány spanod van?

Madarat tolláról, embert barátjáról – tartja a régi mondás, ami nemcsak arra próbál utalni, hogy gondosan válogassuk meg a hozzánk közel álló személyeket, hanem magába foglalja a barátság legfontosabb alapkövét, a hasonlóságot is. A gimnázium éveim alatt sokáig küzdöttem, hogy befogadjon egy baráti kör. Csak azért szerettem volna hozzájuk tartozni, hogy menőbb legyek. De idővel rájöttem, nem biztos az a helyes út, ha minden marhaságban részt veszek, csak azért iszok és dohányzok, hogy vagánynak tűnjek. Képes voltam belátni, hogy egy rossz társaság negatív személetmódja könnyen rám ragadhat és emiatt szinte már nem is voltam önmagam.  Amikor ezt végre felfogtam, kezdtem jobban értékelni a már meglévő barátaimat.

Később a fősuli és az egyetem alatt már azt az elvet vallottam, hogy inkább legyen kevesebb, de megbízható barátom, mint sok felszínes, mert számomra nem a mennyiség az elsődleges. Lehet 1500 ismerősöd a Facebook-on, akik közül 800-an belájkolják a képeidet és szivecskés kommenteket írnak alá, de mit sem ér, ha amúgy nem érdekled őket. A barátság egyik legnagyobb előnye, hogy az évek során rájössz, ki az, akire tényleg mindig lehet számítani és akármi jön is, bármit megtesz érted. Szükséges, hogy jól ismerd magad és válogasd meg a barátaidat, mert tudni kell nemet mondani azoknak az embereknek, akik csak lehúznak. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezután nem kell nyitni más felé, mindig jó új embereket, új gondolkodást, nézeteket megismerni. De Én azt tudom tanácsolni, hogy vedd észre, ki az, aki őszintén foglalkozik és törődik veled. Higgyétek el, akik túl népszerűnek tűnnek, sok emberrel tartják fenn a kapcsolatot, mindenhol jelen vannak, sokkal inkább boldogtalanok és gyakrabban esnek depresszióba.

Nekem két nagyon jó barátom van, akik még anyámnál is jobban ismernek, akikkel minden körülmények között őszintén meg tudom osztani a gondolataimat, akikkel bármilyen témáról értelmesen tudok társalogni. És ez szerintem teljesen jól van így. Már nagyon sok kutatás bebizonyította, hogy az emberek boldogsága és hangulata nem a kapcsolataik számától függ, hanem attól, hogy körülveszik-e olyan emberek, akikkel bensőséges viszonyt tud fenntartani.

Szerintem nincs azzal semmi baj, ha csak kevés barátod van, ha jól érzed magad ennyivel, nincs is szükséged többre. Persze egy barátságnak is van sötét oldala, mert aki a legjobban ismer, az tud a legjobban megbántani téged. De egy igazán erős barátság még akkor is kitart, ha komoly összeütközéseitek voltak és lesznek. Szóval a végén szeretném hangsúlyozni jó érzés tartozni valakihez, de csak olyanokhoz, akik elfogadnak minden hülyeségemmel és hibámmal együtt, akik képesek rám időt szakítani és akik többet néznek a szemembe, mint az okostelefonjukra.

További cikkek: