„Kívánom, hogy a saját életed bajnokává válj!” – Visszadobtak Könyvajánló

Nemrég a 20on VIP csoportban beszélgettünk motivációról és az erről szóló könyvekről, egy lány, Fanni pedig azt mondta, hogy nem gondolja, hogy könyvekből származó tanácsok valóban motiválnák az embereket. Inkább olyan olvasmányokról tudja ezt elképzelni, amelyek inspirálnak, de nem mondják meg konkrétan, hogy mit tegyünk. Van benne valami. Azóta olvastam Sallai Zsuzsi: Visszadobtak című könyvét – ez hetekkel ezelőtt történt – és Fanni szavai jutottak eszembe. Sallai Zsuzsi olyan mély benyomást tett rám, hogy meggyőződésem, hogy még hónapok múlva is a könyv hatása alatt leszek. De miért lehet inspiráló 20onévesként egy 50 éves, átlagosnak tűnő nő története?

Háttér-sztori

A könyv dedikálva érkezett hozzám – még sosem ért ilyen gesztus – amiből azt éreztem: fontos vagyok, mint olvasó. Itt már elidőztem egy pár percet és miután az egosimogatásból felocsúdtam, arra lettem figyelmes, hogy nem tudom letenni a könyvet. Sallai Zsuzsa nyitott szívvel született, rengeteg műtéten és újraélesztésen esett át, szinte egész gyermekkora a betegsége árnyékában telt. A sportra még csak nem is gondolhatott, elsődleges célja a túlélés volt. Most pedig ultrafutó. Hosszabb távokat fut, mint a Maraton. Szívbetegen. 4 gyermek édesanyjaként. 50 felett. Gyermekei édesapjával több, mint 30 éve házasok, futóklubot működtet, és sugárzik a képeiről az elégedettség és az erő. Szóval nem csak az első, de a 9. újraélesztés után is van még élet. Nem is akármilyen.

„A legnagyobb félelmeid mögött vannak az igazi csodák…”

A könyv első része személyesebb – arről mondjuk még szívesen olvastam volna, hogy hogyan élt meg Zsuzsa további élethelyzeteket – második fele pedig a sport karrierjéről számol be. Az egy dolog, hogy miután letettem a könyvet, alig vártam, hogy nekikezdjek újra futni, de azt is alig vártam, hogy megtaláljam az életemben azt, ami iránt ilyen szinten tudok rajongani, mint Ő. Amivel kapcsolatban kitűzhetek látszólag elérhetetlen célokat, amelyeket akár el is érhetnék.. Bennem nem azt az érzetet erősítette, hogy minden fejben dől el – ezzel a gondolatmenettel szemben, még ha igaznak is látszik, mindig vannak fenntartásaim – hanem azt, hogy milyen fantasztikusan tud küzdeni az ember, ha akar, mennyi rejtett energiatartalékot tud mozgósítani, ha hajtja egy cél, és mennyivel erősebbek vagyunk, mint amilyennek gondoljuk magunkat. Ő osztotta meg a történetét, mégis én éreztem magam erősnek a könyv végére. De meg kell találni a módot, hogy meríteni tudjunk a saját erőnk forrásából, hogy merjünk nem beletörődve tengetni a mindennapjainkat, mert megéri küzdeni azért, amire nagyon vágyunk. A harcunk pedig nem feltétlen lesz könnyektől és esésektől mentes. De ezek után „befutni” a célba… Megfizethetetlen.

A történetből (és Facebook oldalukról) a házasságuk is végtelenül inspiráló számomra: ahogy nem függnek egymástól, mégis keresik a lehetőséget a közös élményekre. Ahol van hely a „mi” mellett az „én”-re is, de ez a hangsúly mégsem tolódik el egyik oldalra sem. Ahol elhatározás van, hogy együtt küzdenek le minden akadályt és nehézséget, legyen az egy fal nélküli házba költözés vagy egy 81km-es táv lefutása Korinthoszon. Annyira jó olyan emberek képeit látni, akik még ezt a típusú kapcsolatot őszintén tudják képviselni.

Légy a saját történeted bajnoka!

Sallai Zsuzsi Visszadobtak című könyve többet adott nekem, mint vártam. Őt 9-szer dobták vissza az életbe. Az életbe, ahol nem félt belevágni a lehetetlenbe. Ahol a saját története bajnokává válhat. Nekem is ezt írta a könyvembe: „Kívánom, hogy a saját életed bajnokává válj!” Köszönöm, igyekezni fogok, Zsuzsi!

Szívből ajánlom nektek  a Visszadobtak c. könyvet és Facebook oldalukat is. Megéri.

További cikkek: