Könyvajánlónkban egy huszonéves, aki egyedül bejárta a világot

Cassie De Pecol 2015. július 24-én, másfél éves tervezés után nekiindult, hogy bejárja a világot. Ezt a kiruccanást gyorsabban tette meg, mint eddig bárki a történelem során. 18 hónap és 26 nap alatt összesen 196 országot csodált meg, ezért is nevezte el világkörüli útját Expedition 196-nak. 2017. február 2-án tért haza, amikor is nekifogott, hogy gondolatait, élményeit, tapasztalatait papírra vesse annak érdekében, hogy egy céltudatos nő szemével mi is bejárhassuk a világot.

Cassie az értelmi maximalisták csoportjába tartozik: mindent, amit csinált, abban értelmet keresett. A lehető legtöbbet akarta kihozni magából, épp ezért frusztrálta, hogy nem követte szenvedélyét – nem is volt elégedett azzal, ahová az élete tartott. Másfél évnyi tervezés után vette meg az egyirányú repjegyet, készen állva arra, hogy élete egyik legnagyobb kalandja elkezdődjön. Szó szerint kidobta magát a világba, amelyről mindannyian olyan keveset tudunk.

A világkörüli út megtervezése

Cassie 23 évesen kezdte meg utazása tervezését, amelyről így ír könyvében: “Kitartok a vízióm mellett. Eltökélt vagyok annak érdekében, hogy meg is valósítsam azt, amit kitaláltam. Másfél évig terveztem: megszereztem a szükséges vízumokat, lefoglaltam a repjegyeket, szponzorokat gyűjtöttem, üzleti tervet írtam, beszédekre készültem, és még milliónyi egyéb teendőm is volt. De másfél év után, végre készen álltam.” Ez eddig mind meseszerűen hangzik, azonban utazása kellős közepén kifogyott a megtakarításaiból.

Annak érdekében, hogy Guinness Rekordot döntsön, nem tartózkodhatott egy országban 2-5 napnál tovább. Rengetegen kétségbe vonták az országokra jutó rövid időtartamot, azonban Cassie ezekre a reklamációkra csupán egy szóval felelt: időmenedzsment. Ugyan nem ítéli el az egész hétvégi Netflixezést – hiszen kellenek az ilyen napok -, de azalatt az idő alatt ő egy országon belül öt különböző helyre utazott. A szűkös időkeretben mindig hagyott időt arra, hogy a helyiekkel is tudjon beszélgetni: “Minden országból gyarapodtam egy történettel. Elmondták, hogy miért és hogyan is küzdenek ahelyett, hogy csak túlélnének.”

Persze a hatalmas nyomás miatt nem volt minden móka és kacagás. “Az összes érzékszervem állandóan le volt terhelve a félelem, az időhiány, és a tökéletesség iránti vágy következtében.”

Mint mindenkinek, neki is volt egy fő célja

Cassie állítja, hogy nem tudta volna úgy bejárni a világot, hogyha nincs egy nagyobb cél a háttérben. Célja érdekében a 27 éves nő több, mint 16000 diákkal beszélt az  ökológiai lábnyom ellensúlyozásáról. Ennek megértése igen egyszerű: ha például Indiából Sri Lankára repülünk, akkor az egy fa életébe kerül, épp ezért a cél az, hogy az utazást követően két fát is elültessünk. A világutazó több, mint 255-ször repült az utazása során, ennek megfelelően egyik fő célja az ötszáznál is több fa elültetése lett.

Az író nem finomkodik könyvében, őszinte véleményeket, igaz történeteket és hasznos tapasztalatokat, tanácsokat oszt meg mindazokkal, akik kiváncsiak arra, hogy milyen lehet a világ.

További cikkek: