Külsőségek helyett belső értékek, avagy az önfejlesztés nyomában

Napjainkban elmondható, hogy a világot óriási mértékben meghatározza a fogyasztói társadalom. Az életünk kényelmesebbé vált, hiszen a technológiai fejlődés hatására egy komplett számítógépet hordozunk a zsebeinkben, amellyel bármikor kapcsolódhatunk az internetre – és ez csak egy példa a sok közül.

De akkor mi a baj?

A fejlődés valóban hasznos volt, ám a társadalom első számú „feladata” a fogyasztás lett. Anyagi javakat akarunk birtokolni, legyen szó akár tárgyakról, eszközökről vagy éppen a pénzről. Úgy érezzük, hogyha ilyen dolgokkal halmozzuk el magunk, akkor majd boldogok leszünk.

Tulajdonképpen nem is tévedünk teljesen. Valóban örömet érzünk, amikor hozzájutunk egy új cucchoz vagy amikor pénz landol a bankszámlánkon. Ám ezek csak külső, felszínes dolgok, maximum rövidtávon képesek boldoggá tenni bennünket.

Mit üzen a társadalom?

A legnagyobb bajt az az üzenet okozza, amit a társadalmunk és a vállalatok közvetítenek az emberek felé. Fogyasszanak, mert ettől jobb és boldogabb lesz az életük. Mindenből vegyék meg a legújabbat, mert ezzel lehet fenntartani az állandó jólétet.

Paradox módon pontosan ez az, amitől boldogtalanok leszünk. Hallgatunk erre az üzenetre és fogyasztunk. Egyik ruha jön a másik után. Egy újabb kütyü vagy egy új telefontok. Rövid ideig boldogságot érzünk ugyan, ám ez hamar elillan. Ekkor újabb dolgokat vásárolunk, hogy kielégítsük ezt a fajta szükségletünket és továbbra is örömet érezzünk. És ezzel bele is kerültünk egy ördögi körbe.

És hogy mennyire nem boldogítanak az anyagiak, azt jól mutatja a lottó példája is. Beszámolók szerint azok, akik megnyerték a főnyereményt, kezdetben valóban óriási boldogság megtapasztalásáról számoltak be, ám egy év múlva már közel ugyanazon a boldogság szinten voltak, mint egy átlagos ember.

Mit tudunk ezzel kezdeni?

A fent bemutatott ördögi kör elsősorban a nyugati országokra jellemző, még akkor is, hogyha a fogyasztás egy globális jelenség. A keleti országokban jobban megfigyelhető, hogy az emberek összhangban vannak önmagukkal, kevésbé hatnak rájuk a külső körülmények – másképp fogalmazva, jobban ismerik magukat.

És ez a cél a mi esetünkben is, önmagunk ismerete. Az, hogy minden nap tanuljunk valamit a világról, illetve önmagunkról. Ez egy olyan dolog, amit bármikor, bármeddig tudunk fejleszteni, hiszen sosem jön el egy olyan pont, amikor azt mondhatjuk, hogy igen, elértük a maximumot, ennél többet már nem tudunk tanulni. És ettől olyan nagyszerű ez. Folyamatosan egyre közelebb kerülni önmagunkhoz, tudni, hogy kik vagyunk.

Az eredmények

Az önfejlesztés hatására belső boldogságra tehetünk szert az anyagi, külső boldogsággal szemben. Ez a fajta boldogság hosszú távú, elégedettséggel tölt el és nem mellesleg ez valódi boldogság, mentes a felszínességtől. A fenntartása pedig nem igényel nagy erőfeszítést, hiszen hogyha elkezdjük, egy idő után azt tapasztaljuk majd, hogy egyre többet akarunk belőle. Még szerencse, hogy ez nem egy káros „függőség”.

További cikkek: