Kultuszfilmek, melyek reflektorfénybe állítják az Y- és Z generációs problémákat

Aktuális és fontos témákról készült, lényeges mondanivalókkal teletűzdelt film- és sorozatválogatás. Hogy a mai huszonéveseket ne csak a huszonévesek értsék meg. 

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Reisz Gábor filmje, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan lélekölő valóságát mutatja be a huszonévesek és a korai harmincasok egy részének. Főhősünk, Áron, semmit sem tud abszolválni abból, amit kedves kis társadalmunk elvárna: diplomával a kezében hajkurássza a munkalehetőségeket, ráadásul szingli is, és elképzelése sincs arról, hogy mihez akar kezdeni az életével. Gondoljunk csak bele: vajon hány ilyen Áront ismerünk?

FOMO – Megosztod, és uralkodsz

A FOMO – Megosztod, és uralkodsz tűpontosan mutatja be a közösségi oldalaktól és a netes nyilvánosságtól való függést, amivel, ugye, mondani sem kell, előszeretettel jellemzik az Y- és Z generációsokat. A fiatalokat ebben a filmben saját ostobaságuk emészti fel.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂

A bullyingról és az öngyilkos tinikről készült egy 2018-as film, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 – igen, így szmájlival. De tudjátok mit? Nem is az agyonrágott cyberbullying-jelenség kerül előtérbe, hanem inkább annak utó-, elő- és oldalrengései. Mert ezek mögött megbújik a kamaszok lelkiválsága, de még az is, hogy hogyan tud valaki mély, életre szóló sebeket okozni. Megbújik, hogy számíthatnak-e vagy épp nem számíthatnak a szüleikre és a barátaikra, és az is, hogy hogyan élik meg a szerelmet és az elutasítást – no meg az osztályharcot és a hierarchiát.

#Sohavégetnemérős

A #Sohatvégetnemérős című szkeccsfilm tökéletes korképet ad a mai fiatal huszonévesek gondolkodásmódjáról, kihívásairól és ismerkedési szokásairól. Szétkozmetikázott világunkban igenis adunk a közösség véleményére, a végtelen(nek tűnő) lehetőségek miatt pedig tudat alatt is éltetjük a lecserélhetőséget.

Skam

A Skam (Szégyen) egy skandináv ország fiataljainak mindennapjait mutatja be, miközben jó pár serdülőkori problémát pedzeget. Főszereplői oslói gimnazisták, akik a Hartvig Nissen gimnáziumba járnak, és akiknek nap mint nap kell megküzdeniük a mentális zavarokkal, homoszexualitással, tiltott szerelemmel és a zaklatással. A sorozat teljesen mellőzi a felnőttek jelenlétét, utalva ezzel arra is, hogy a fiatalok úgy érzik, magukra vannak hagyva problémáikkal.

További cikkek: