Kultuszfilmek, melyek reflektorfénybe állítják az Y- és a Z-generációs problémákat

Aktuális és fontos témákról készült, lényeges mondanivalókkal teletűzdelt film- és sorozatválogatás. Hogy a mai huszonéveseket ne csak a huszonévesek értsék meg. 

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Reisz Gábor filmje, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan lélekölő valóságát mutatja be a huszonévesek és a korai harmincasok egy részének. Főhősünk, Áron, semmit sem tud kipipálni abból, amit kedves kis társadalmunk elvárna egy harmincévestől: diplomával a kezében reménytelenül hajkurássza a munkákat, állandóan búcsúzik külföldre költöző barátaitól, ráadásul szingli is, és elképzelése sincs arról, hogy egyáltalán mihez akar kezdeni az életével. A tömény elkeseredést jól esik leöblíteni egy kis hétvégi bulival és havi nettó 120-as családalapítási aggodalommal. Gondoljunk csak bele: vajon hány ilyen Áront ismerünk, akik beleragadtak a céltalan, tengődős, majdcsakleszvalahogy állapotba?

FOMO – Megosztod, és uralkodsz

A FOMO – Megosztod, és uralkodsz tűpontosan mutatja be a közösségi oldalaktól és a netes nyilvánosságtól való függést, amivel, ugye, mondani sem kell, előszeretettel jellemzik az Y- és Z-generációsokat. Megismerhetjük a jómódú családból származó budai gimnazisták egyik kedvenc időtöltését, egymás és környezetük szívatását, amihez már nem tréfa és hajhúzás, hanem okostelefon és végtelen lehetőségekkel szolgáló online tér dukál. A fiatalok ebben a filmben nemcsak hogy önzők, buták és szexéhes huligánok, de saját ostobaságuk martalékai. A végső konklúzió pedig: a tizen- és huszonévesek viselkedésének talán nem a mobiltelefon vagy az internet az oka, ez csak egy eszköz arra, hogy kiéljék magukat. És kegyetlenségüket.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂

Az internet kockázatáról, a bullyingról és az öngyilkos tinikről készült egy keserű-valóságos 2018-as film, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 – igen, így szmájlival. De tudjátok mit? Nem is az agyonrágott cyberbullying-jelenség kerül előtérbe, hanem inkább annak utórengései, előrengései, oldalrengései. Mert ezek mögött megbújik a kamaszok lelkiválsága, de még az is, hogy hogyan közelednek egymáshoz az emberek ebben a nehéz életkorban. Hogy hogyan is tud valaki mély, életre szóló sebeket okozni, és hogy mi vezethet oda, hogy valaki – szándékosan vagy akaratlanul – ilyen sebeket okozzon. Hogy számíthatnak-e vagy épp nem számíthatnak a szüleikre és a barátaikra, hogy hogyan élik meg a szerelmet, az elutasítást, no meg az osztályharcot és a hierarchiát.

#Sohavégetnemérős

A #Sohatvégetnemérős című szkeccsfilm tökéletes korképet ad a mai fiatal huszonévesek gondolkodásmódjáról, életérzéséről, kihívásairól, kattjairól és ismerkedési szokásairól. Mert szétkozmetikázott világunkban igenis adunk a közösség véleményére, az élményeket csak hajszoljuk és halmozzuk, a rendelkezésünkre álló végtelen(nek tűnő) lehetőségek miatt pedig tudat alatt is éltetjük, tápláljuk a lecserélhetőség kultúráját – ez pedig emberi kapcsolatainkra és párkapcsolatainkra is rányomja bélyegét.

Skam

Számtalan téma, négy szemszög, négy évad, egy sorozat. A Skam (Szégyen) egy skandináv ország fiataljainak mindennapjait mutatja be, pedzegetve jó pár serdülőkori problémát. Főszereplői oslói gimnazisták, akik a Hartvig Nissen gimnáziumba járnak, és akiknek nap mint nap kell megküzdeniük a mentális zavarokkal – és elfogadásukkal -, a homoszexualitással, a tiltott szerelemmel és a zaklatással. A sorozat teljesen mellőzi a felnőttek jelenlétét, utalva ezzel arra is, hogy a fiatalok úgy érzik, magukra vannak hagyva problémáikkal.

CIKKÍRÓ PÁLYÁZAT – FIATALOK VÁLSÁGA

Önkeresés. Kapunyitási pánik. Nem sokat érő oktatás. Kétségbeesett diploma-hajszolás. Kétes jövőkép. Lakhatási szorongás. Családalapítás. Konzisztens aggodalmak, kérdőjelek.

A listát véget nem érősen lehetne folytatni, hiszen kétségtelen: a fiatalok válságban élnek. Egy válságban, amit valahogy senki sem vesz komolyan, csak mi, fiatalok. De mi nagyon is komolyan vesszük.

🔈Itt az idő, hogy írjatok róla! Hogy felszólaljatok! Hogy hangot adjatok a nemtetszéseteknek, a ki nem mondott, esetleg titkolt félelmeiteknek, nagyobb kérdőjeleiteknek, megfogalmazott gondolataitoknak!

‼️A téma tudjuk, hogy nehéz, hogy sajnos nem pozitív, de ne feledjétek: ez még egyáltalán nem zárja ki azt, hogy pozitív hangvételű írások is születhessenek.

Legyetek kreatívak, de nyers őszinteséget várunk tőletek. ☺️

Lehet vicces, megnyugtató, szomorú, tanulságos, meghökkentő, felemelő vagy épp traumatikus őszinteség – egy a lényeg, hogy rólatok szóljon. A ti gondolataitokról.

Meséljetek egyes szám első személyben!

▫️Terjedelem: 1-2 gépelt oldal.

▫️Zsűri: a szerkesztőség.

▫️Határidő: január 31-én éjfélig várjuk írásaitokat az info@20on.hu e-mail címre. A tárgy mezőbe írjátok be, hogy pályázat!

▫️Díjazás: az első három helyezett írásait megjelentetjük a 20on oldalán – igény esetén névtelen szerzőként –, valamint nyereménnyel is készülünk számukra. 🎉

I. helyezett: Paulette design jóvoltából szabadon választható táska vagy póló

II. helyezett: páros Cinema City ajándék mozijegy 2D normál előadásra

III. helyezett: páros ajándékjegy a Fém Színház jóvoltából

A nyerteseket e-mailben értesítjük januárban.

Egyéb információk:

– A pályamű beadásával a Szerző elismeri, hogy a www.20on.hu Szerzői jogi tájékoztatójában foglaltakat tudomásul vette és elfogadta.
– A pályázatra beküldött írásokat a www.20on.hu a későbbiekben bármikor közölheti.
– A határidő változtatásának jogát fenntartjuk.

További cikkek: