Laza, látványos hiphop és szexi, forró latin – Irány az Urban Latin!

Egy fiatal tánctanárral, Földiák Márkkal beszélgettünk, aki hosszú évek tapasztalata után rájött, hogyha lazítana a társastánc kötöttségein, talán több fiatal számára is vonzóvá tehetné azt. Márk egy roppant izgalmas új stílus megteremtésén dolgozik, mely egyszerre laza, forró és könnyed. Ha valami, hát az Urban Latin egészen biztosan titeket is táncra perdít!

Köszönjük, hogy elfogadtad a meghívást. Szeptembertől saját projektbe vágsz, ráadásul egy olyanba, amilyenbe még senki sem kezdett az országban előtted. Kérlek, mesélj róla egy kicsit!

Köszönöm a meghívást! Igen, alapvetően a Quality Dance Association táncegyesület alatt indítunk egy új, eddig még nem létező tanfolyamot. A tánc 14 éve nélkülözhetetlen része az életemnek, ez idő alatt sok tapasztalatot szereztem. Sajnos azt láttam, hogy a latin táncok nem annyira populárisak, mint ahogyan azt megérdemelnék, ennek persze több oka is van. Igencsak kötöttek, és még a mai, felgyorsult világban is a régi vonalakhoz ragaszkodnak, ráadásul rengeteg sztereotípia lengi körül őket, például, hogy „férfiként táncolni ciki”, vagy hogy „a társastánc csak az idősebbeknek való”, pedig ez szerintem egyáltalán nem így van. Úgy éreztem, lazítani kellene a latin táncok kötöttségén, hogy népszerűbbé válhassanak, így jött képbe a hiphop, amely a versenytánccal ellentétben könnyebben megfogja a fiatalokat, stílusokat ötvöz, lazább, kötetlenebb és a zenéje is közelebb áll a tizen-, huszonévesekhez. Elgondolkodtam azon, vajon miért ne lenne keverhető a kettő?

Zseniális ötlet! Egyszerre szexi, egyszerre laza, egyszerre kecses, egyszerre könnyed.

Pontosan. Több rendezvényen és nyári táborban is jártam, ahol elkezdtem basic hiphop elemekkel ötvözni a latin táncokat, hogy azok könnyebben megtanulhatók, szerethetők legyenek a gyerekek számára. A foglalkozások után tucatjával jöttek oda hozzám a gyerekek, és kérdezték, hol tudnának tőlem táncot tanulni a tábor után. Amikor közöltem, hogy én valójában versenytáncot oktatok, ahová a párjukkal együtt jöhetnek, rögtön lankadt a lelkesedésük. De mivel hatalmas sikere lett a kevert műfajnak, úgy döntöttem, ideje elindítani egy olyan csoportot, ami egy az egyben ezt a kevert műfajt helyezi középpontba, ami az urban latin zenestílusra épül.

Milyen nehézségekre, kihívásokra számítasz a jövőben?

Nem lesz egyszerű népszerűsíteni ezt a teljesen új, idehaza eddig ismeretlen táncformát. Urban Latin alatt az fog megvalósulni, amit a tánccsoportommal közösen létrehozunk. Nem egy kész vonalat közvetítek, ez pedig amennyire izgalmas, legalább annyira nehéz is lesz.

Írtátok, hogy a nyílt napon korosztálytól függetlenül vártok mindenkit. Valóban megvalósítható a korosztályok keverése?

Én úgy gondolom, hogy a tánc kortalan. Egy adott táncstílus általában egy adott korosztályt kíván megszólítani, de terveim szerint ez az ötvözött stílus kitágítja a kört, és akár a harmincas, negyvenes emberek is csatlakoznak majd a tizen-, huszonévesek mellé. Persze célközönségem inkább a fiatalabb korosztály, de egyáltalán nem zárkózom el az idősebbektől sem, ha van igény erre a kevert stílusra az ő körükben is. Ahogy keverjük a műfajokat, úgy keverhetjük a korcsoportokat is, nem igaz? 

A magyar nemzet sajnos nem foglal el jó pozíciót az egészségesen élő nemzetek listáján, sokkal több mozgásra lenne szükségünk. Mit gondolsz, miért jó választás testmozgásként pont a tánc?

Szerintem mindenkinek addig kell foglalkoznia a testével és az egészséges életmóddal, amíg csak teheti. Úgy vélem, hogy az a jó testmozgás, amit az ember élvez is. Mivel kevés olyan emberrel találkoztam, aki a táncot ne élvezte volna, kiváló választásnak bizonyul. Fitten tartja mind az elmét, mind a testet.

Mivel terelnéd a 20onéves olvasóinkat a tánc irányába?  

A zene miatt a táncot egyszerűen nem lehet nem élvezni, de persze az élvezeten túl is rengeteg mindent ad. Én a táncnak köszönhetem, hogy nyitott vagyok az emberekre, hogy szociális lettem, hogy tisztelettudóan tudok bánni mind az idősebb korosztállyal, mind a női nemmel. Ha valaki magáénak tudhat egy masszív tánctudást, azzal nagyon sok mindenkit lenyűgözhet, könnyen bekerülhet a középpontba. Senki ne gondolja, hogy csak a Step Up! jellegű filmekben pezsdül fel a szórakozóhelyek élete, ha táncosok lépnek a parkettre. Bizonyíthatom, hogy a bulinegyedet bizony a valóságban is nagyon könnyű bevenni, elvarázsolni és meghódítani, ha valaki tud táncolni.

Engem meggyőztél, és remélhetőleg az olvasóink közül is sokan ellátogatnak majd a szeptember 4-i nyílt napotokra. Mire számítasz, hány jelentkező lesz? Hány fővel, hány csoportot szeretnél elindítani?

Mire-mire, hát természetesen a legjobbra! 😉 Én örülnék, ha el tudnék indítani két csoportot 20-20 fővel. Minden kezdet nehéz, ráadásul ennek a műfajnak a felfuttatása csak most kezdődik, de izgatottan és elszántan állok a kihívás elébe. Remélem, hogy ez az ötvözött stílus a későbbiekben egy önmagában is elismert, új táncformává válik majd.

Efelől semmi kétségünk sincs. Sok sikert kívánunk!

Ha érdekel titeket a Márk által újonnan induló táncstílus, mely a hiphopot és a latin táncokat keveri majd, akkor mindenképpen látogassatok el a SZEPTEMBER 4-én megrendezésre kerülő INGYENES nyílt napra, melyről további információkat ezen a linken találtok.

További cikkek: