Még hogy a divat nem árt a világnak? – 6 dokumentumfilm a fast fashion titkolt oldaláról

Mindig is kíváncsian fordultam a túlfogyasztás és a kizsákmányolás témához, ismereteimet dokumentumfilmek által próbáltam mélyíteni. Rendkívül értékesnek gondolom ezeket az egy-, másfél órákat, mert elgondolkodtatnak, néha pedig pont egy kis nüansznyi elgondolkodtatás kell ahhoz, hogy egy tudatosabb életvitelre lépjünk, és hogy a saját kis világunkon túl is látni kezdjünk.

A ruhakészítés, mint a világ egyik legveszedelmesebb dolga

Gondoltad volna, hogy a divatipar a második leginkább környezetszennyező iparág? A ruhaipar nem a ruhák kiszabásától kezdődik és a boltokba kerülésével ér véget: ez egy egészen hosszú, 1001 lépésből álló folyamat, aminek már legelső lépésével, a gyapot folyamatos permetezésével non-stop juttatjuk a méreganyagokat a levegőbe, a talajba és a vízbe. Mert a tempó azt követeli, hogy minél gyorsabban jussanak el a boltokba a fillérekért előállított, legújabb trendeknek megfelelő darabok. A gyártók észrevétlenül ösztönöznek minket arra, hogy több és több pár ezer forintos ruhát vásároljunk gardróbunkba.

The True Cost

Ha egy kicsit beleolvastok fenntartható divattal foglalkozó blogokba és oldalakba, szinte biztos, hogy a szemetek elé kerül a 2015-ös The True Cost című film. Nagy mennyiségű, lélekmarcangoló háttérinformációt juttat a birtokába annak, aki rászán a dokumentumfilmre másfél órát: Kik készítik a ruhákat, amiket nap mint nap viselünk? Milyen körülmények között dolgoznak, mennyit keresnek? Egyáltalán milyen hatása van a bolygóra, ha génmódosított gyapotot ültetünk a földbe? 

Bitter Seeds

A Bitter Seeds kifejezetten Indiára összpontosít, a világ legnagyobb gyapot exportőrére. A szakértők már évek óta felvetik, hogy az indiai farmerek körében a megemelkedett számú, 300 ezernél is több öngyilkossági eset mögött a Monsanto vállalat genetikailag módosított gyapot-vetőmagja áll. A cég, amely GMO gyapot-vetőmagját hangzatos szlogenekkel reklámozta, azt ígérte, hogy a farmerek a magok által megszabadulhatnak a hiteleiktől, mert a mag egy különleges génnek köszönhetően ellenállóbb a növény egyik gyakori kártevőjével szemben. Valóban így lett volna? Nézzétek meg.

China Blue

Micha Peled filmje a kínai farmergyártás kulisszatitkait fedi fel. A tűpontos dokumentumfilm amit a kínai kormány megpróbált betiltani megmutatja a visszaélést a ruházati gyárakban, és hangot ad az ott dolgozó munkásoknak.

RiverBlue

A dokumentumfilm Mark Angelot követi útján, aki kész felszólalni folyók nevében. Kínában, Indiában, Indonéziában és más nagyobb textil- vagy bőrfeldolgozó országokban a nagyobb folyók mérgező szennyvízzel vegyülnek, a hatás pedig a vadon élő állatok elpusztulásában és a folyók közelében élő emberek megbetegedéseiben mutatkozik meg. A fenntartható divatmárkák jelentik a remény sugarát, amelyek új, kevésbé szennyező módszereket alkalmaznak.

Deadly Fashion & The Hunt for a Living Wage

A Sweatshop című sorozat Deadly Fashion és a The Hunt for a Living Wage részében tizenéves norvég divatbloggerek utaznak Kambodzsába, hogy ruhagyári munkások életét élhessék. Ez a sorozat kiemeli az ipar által okozott szegénységet és a főként női munkaerő küzdelmét.

Clothes to Die For

2013. április 23-án 1134 ember halt meg, amikor egy ruházati üzem összeomlott. További 2500 ember sérült meg, akik közül sokan napokig csapdába estek a törmelékek alatt. A Rana Plaza tragédiája áll a Clothes to Die For című dokumentumfilm középpontjában, ahol Zara Hayes vizsgálja az eseményt, próbálja megnevezni a kapzsiság felelőseit.

További cikkek: