Megható és elgondolkodtató ballagási beszédek

Legyen szó középiskolai ballagásról vagy egyetemi diplomaosztó ünnepségről, a búcsúbeszédek egyiken sem maradhatnak el. Egyszerre sírhatunk és nevethetünk, miközben egyszerre reflektálunk a múltra és tekintünk bizakodóan a jövőbe. Következzék most pár ballagási beszéd, melyek garantáltan kedvet és erőt adnak a jövőhöz – ha ballagunk épp, ha nem.

Majd összeáll a kép

Nem mindig érthetjük meg, mi miért zajlik az életében úgy, ahogyan. Legalábbis nem rögtön. Történnek velünk feleslegesnek és logikátlannak tűnő dolgok, de ezek valójában csak a jelenben látszanak annak. A jövőben a múlt végül elnyeri értelmét.

 

Most van itt a hibák ideje!

Mégis honnan kéne tudnunk 18 évesen, hogy mit tartogat a jövő? Sehonnan. Nincs más dolgunk, mint belevetnünk magunkat az újdonságokba, elindulnunk minél több irányba és bátran a hibák elébe állnunk. Mit jelent az útkeresés, ha nem ezt? 

 

Tegyük azt, ami igaz!

Nem mások akarata szerint kell cselekednünk, a felnőttkor már nem erről szól. Merjük kezünkbe venni a gyeplőt és merjünk magunk miatt cselekedni végre!

 

Sosem adhatjuk fel

Várnak ránk kemény kihívások. Könnyen lehet, hogy olyanok is, amiket most még a legmerészebb rémálmaink sem gondolnánk. Mindegy mit hoz majd az élet, nem adhatjuk fel. Ez a legeslegfontosabb lecke, amit meg kell tanulnunk.

 

Az idő szerencse

Nincsen végtelen időnk, hiába érezzük ezt fiatalon. Nem vesztegethetjük, mialatt valaki más életét éljük, más céljait kergetjük, más álmait teljesítjük be.

 

Az élet elrepül

Egy élet hamarabb eltelik, mint gondolnánk. Fontos, hogy minden egyes napból kihozzuk a maximumot, hogy lenyűgözővé varázsoljuk minden egyes percünket.

 

Mind más ütemben élünk

Nem élünk mind ugyanúgy, nem ugyanazok a céljaink, a vágyaink, az erősségeink. Mindenkinek a maga mércéje szerint kell élnie, nem pedig másoké szerint. Elég a hasonlítgatásokból és elég mások életéből! Mindenki éljen úgy, ahogy akar, ahogy szeret, ahogy tud – magához mérten!

 

További cikkek: