Megszabható-e egy általános érvényű szexmennyiség a párkapcsolatban?

Először is leszögezném, hogy annak ellenére, hogy a konkrét kérdés korábban is foglalkoztatott, a gondolatmenetet és annak eredményét, hogy erről írok, többszöri munkahelyi diskurzusok eredményezték. Idén két éve, hogy ugyanazzal a csapattal dolgozom és az igazságot megvallva, sosem volt kiváltságosabb a munkahelyi környezetem, mint az említett időszakban. Jórészt férfiakkal dolgozom együtt és pozitívak a tapasztalataim a közös munkát illetően, azonban elkerülhetetlen hozadéka, hogy a beszélgetések jelentős százalékában téma: a szex.

Ambivalens meglátások

A cikkem ihletője egy kávészünet, amikor is történt, hogy az egyik kollégám feltette a költői kérdést magának, mindegyúttal nekünk: lesz-e szex este vagy sem. Fáradt lesz-e vagy egy rövid menetre még kitarthat az ereje? A beszélgetés következő néhány momentuma zavaros számomra, ám a következő gondolat, amely elgondolkodtatott, idézem: „ha fáradt vagyok vagy nehéz a hetem, akkor heti kétszer-háromszor, de ha szabin vagyok, akkor van, hogy minden nap.” Arra gondoltam, hogy tyű, nem semmi. Ekkor tettem fel a kérdést egy másik kollégámnak, aki az előbbiekre elismerően kommentált, hogy: miért, ti hányszor vagytok együtt például egy héten? Ő azt felelte, hogy általában kétszer. Vége volt a szünetnek, engem azért elgondolkodtattak az előzőek.

Akarva akaratlanul, de elkezdtem azon gondolkodni, hogy elég-e az a mennyiség, amit én a saját párkapcsolatomban, a magánéletemben megélek? Beleestem a viszonyítás és az összehasonlítás csapdájába. Természetesen semmi relevanciája nem volt, azért mégis elkezdtem túlagyalni a hallott értékeket és megállapításokat tenni arra vonatkozóan, hogy jól vannak-e a dolgok úgy, ahogy. Egy másik korábbi gondolatsor, ami témába vág, egy szintén ezzel a kérdéssel foglalkozó írás, amelyet olvastam. A szerző egy amerikai intézet kutatásai alapján igyekezett keretek közé helyezni, hogy nincs általános meghatározás arra, hogy egy párkapcsolatban hányszor kellene szexelniük a feleknek. Ellenben a végén megvétózza mindazt, amit előtte leír: úgyszólván kijelenti, hogy az előbb vizsgált korosztály havonta 1-2 alkalommal szexszel egy egészséges párkapcsolatban, házasságban.

Konklúzió

Szélsőségek ide vagy oda, arra a benyomásra jutottam, hogy sem a cikk írója, sem érett középkorú apatigrisek nem tudnak releváns álláspontot szolgáltatni a kérdésben, valamint, hogy ennél sokkal több tényezőből tevődik össze, hogy a párkapcsolat két főszereplője között mennyi az annyi, ha az intimitás megéléséről van szó. Elvetettem a gondolatot, hogy megpróbáljam bekategorizálni a saját magánéletemben megélt gyengédséget, hiszen számunkra tökéletes az a bizonyos annyi. Azonban, ha mégis véleményt szeretnék a cikkemben formálni és viszonyítani, akkor szerintem mindkét érték nagyon szélsőséges, túlzó és minden bizonnyal a kettő között helyezkedik el egy konvenció szerinti normál érték. Annyira szubjektív és nincs joga ezt senkinek sem meghatározni. Legfőképpen olyannak, aki nem lát bele a párkapcsolatod milyenségébe. Függhet a kapcsolat állapotától, a megélt életszakasztól, a vérmérséklettől, az aktuális periódustól, talán szimplán a kedvedtől is. Nem szabad, hogy egy ilyen kérdés nyomást gyakoroljon a mentális egészségünkre vagy a párkapcsolatunkról való vélekedésben. Úgy gondolom rég rossz, ha az intimitást az határozza meg, hogy mások szerint mennyi, az annyi.

Ez a cikk a Szerző álláspontját képviseli. A 20on.hu-n minden fiatal szabadon publikálhat, mesélhet és nyilváníthat véleményt. Küldd el te is a saját cikkedet az info@20on.hu-ra! A publikálás folyamatáról bővebben ITT olvashatsz.

További cikkek: