Merni vagy nem merni? – Gyermekvállalás a klímaváltozás korában

Nem is olyan régen a gyermekvállalás még kulcsszerepet játszott a fiatal felnőttek életében. A kérdés nem úgy szólt, hogy akarunk-e, hanem hogy hányat szeretnék. A szándék a mai napig megvan, csak az életkor tolódott ki. Azonban talán egyre fontosabb, hogy a gyerek szemszögéből is megkérdezzük a következőt: felelős döntés-e gyereket vállalni 2019-ben?

Ok, elmagyarázom.

Manapság, gyakorlatilag nyissuk meg bármikor bármelyik hírportált, a közelmúltban közölt cikkek között egészen biztosan találunk egy globális problémáról szólót is, és mind közül is leggyakrabban a felmelegedésről lehet olvasni. 1975. augusztus 8-án a Science című folyóiratban jelent meg egy tanulmány „Are we on the brink of a pronounced global warming?” címmel, amely elsőként használta a globális felmelegedés kifejezést. Csak 2018-ban már több, mint 21000 tudományos publikációban foglalkoztak a jelenséggel.

Megmenthető a Föld?

Ez egy gyakran tárgyalt, de szerintem hibás kérdés. A Föld köszöni, jól van. Keletkezésekor sokkal erélyesebb körülmények uralkodtak a felszínén. Magunkat és a környezetünket kell számunkra élhető módon megmenteni.

De várjunk csak!

Hiszen egy műanyagmentes júliushoz is emberfeletti erő és szervezés kell. Sokaknak a dohányzásról is nehezére esik leszokni (amely a nyilvánvaló káros hatásain kívül még nehezen bomló műanyagot is tartalmaz), akkor hogyan mondanánk le a folyamatosan pöfékelő járműveinkről?

Ezek tükrében nehéz elképzelni, hogy a folyamatot a közel jövőben meg fogjuk tudni állítani. 

Vége?

Természetesen nincs, de a közeli jövő nem feltétlenül mutat barátságos képet. A felmelegedés dominóként egy sor további hatást indít el: gleccserek olvadása, óceánszint emelkedése, lakható terület csökkenése, migráció, kül- és belpolitikai konfliktusok, régi betegségek terjedése, újak megjelenése. Ezekhez még hozzátartozik a drasztikus túlnépesedés is. Fekete-Afrika népességrobbanását 2050-re becsülik, a 11 milliárdos populációt pedig 2100-ra jósolják.

Ebben az alighanem nehéz, egyesek szerint apokaliptikus időszakban fognak élni a gyerekeink. Biztosra venni természetesen semmit sem lehet, homályos jóslásokba bocsátkozni viszont igen. Ezeket összeolvasva pedig érdemes elgondolkoznunk azon, hogy – ha már gyerekeinknek a legjobbat akarjuk – akkor érdemes-e őket kitenni egy ilyen környezetnek?

További cikkek: