Mi fán terem a slam poetry?

A slam poetry egyszerre jó móka, intelligens fejtörő és hasznos művelődési lehetőség is. Ám ezeken túl is még sokkal, de sokkal több mindenről szól. Ideje megismerkedni a műfajjal, mert többet adhat, mint gondolnánk.

Mi is az a slam poetry?

A slam poetry egy olyan modern költészeti műfaj, amely főként szóban, élőben képes kifejteni a hatását. Azt hiszem, óriási szükség volt a műfaj megszületésére, hiszen a 21. század gyermekeinek többsége elavult, unalmas művészeti ágként tekint a költészetre. A slam poetry viszont kifejezetten fiatalos, modern és izgalmas, a mai ifjú generációk figyelmét is képes megragadni.

A slam poetry egy kötetlen, szabad stílus. A slammerek aktuális témákat boncolgatnak, gyakran fogalmaznak meg társadalomkritikákat és ütnek meg személyes, esetleg provokatív hangot. Nem vonatkoznak szabályok sem a témaválasztásra, sem a verselésre, az egyetlen előírás, hogy a slammer csupán 3 percet kap a színpadon arra, hogy előadja a slamjét, és a produkcióhoz nem használhat kellékeket, csak és kizárólag önmagát és szavakat.

Hol vehetünk részt slam poetry rendezvényeken?

Szerencsére a slam poetrynek Magyarországon is megvan a maga kultúrája és köre, állandóan találni rendezvényeket – nem csak a fővárosban – melyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak. No és persze nem csak nézőként, de akár előadóként is jelentkezhetünk. Ha bárki úgy érzi, akad mondanivalója, amit szeretne megosztani több emberrel is, mert többek számára is elgondolkodtató, hasznos vagy egyszerűen csak élvezetes lehet, annak megéri megfontolnia, hogy fellépőként vegyen részt egy-egy slam poetry rendezvényen.

A múlt hónapban két rendezvényre látogattam el, elsőként a Slam Akadémia nyitóestjén, másodjára pedig az Amnesty International Magyarország által szervezett Slam poetry a sajtószabadságért című rendezvényen vettem részt. Mindkét este mély nyomot hagyott bennem, és nem csak azért, mert briliáns slameket és lebilincselő produkciókat láttam, de azért is, mert olyan beszélgetéseket hallgathattam végig, melyek mind fontos témákat boncolgattak. Ugyanis a legtöbb slam poetry rendezvényen – már amelyiken nem egy egyszerű versenyről van szól – csoportos beszélgetéseket is rendeznek, ahol fontos társadalmi kérdéseket rágcsálnak az előadók, a szervezők és a közönség közösen.

Miért pont slam poetry?

Bátran merem ajánlani a különböző slam poetry esteket és versenyeket, hiszen ezek nemcsak hogy közelebb hoznak a modern költészethez, de az élet, a társadalom és saját mivoltunk kapcsán is mélyen elgondolkodtatnak. Politika, történelem, vallás, oktatás, környezetvédelem és szerelem témája egyaránt gyakran előfordul a slamekben, így alkalmunk nyílik rá, hogy hétköznapi dolgokról a hétköznapinál jóval királyabb stílusban gondolkodjunk.

Mindenképpen kövessétek be a Facebookon a Földalatti Slam és a Slam Poetry Magyarország nevű oldalakat, hiszen így első kézből értesülhettek a közelgő eseményekről. Hamarosan slam válogatással is készülök nektek, mely egészen biztosan kedvet csinál majd nektek ahhoz, hogy ellátogassatok egy következő slam rendezvényre. Remélem, ott találkozunk!

További cikkek: