Milyen lesz Európa nekünk és gyermekeinknek? Segíts eldönteni!

A britek és a hollandok már túl vannak rajta, vasárnap pedig, május 26-án rajtunk a sor, európai parlamenti választások lesznek Magyarországon is. Főleg minket, fiatalokat érint, hogy milyen irányban haladnak tovább az események – nézzünk hát röviden a dolgok mögé.

A magyar fiatalok véleménye

Az Európai Bizottság honlapján megtalálható egy áprilisi kutatás eredménye, mely a 15-30 éves fiatalok nézeteit összesíti arról, hogy egyes kérdéskörökön belül mire kellene fókuszálni, miben kellene változást elérni. A kutatás címe is jól érzékelteti ezt: “How do we build a stronger, more united Europe? The views of young people”

Az adatokat összehasonlították az európai átlaggal, és az alábbi észrevételek szűrhetőek le:

 • A magyar fiatalok körében kevésbé hangsúlyos a környezetvédelem.
 • A huszonévesek kisebb része tartja fontosnak az aktív állampolgári részvételt, csupán kisebb hányada tevékenykedik ifjúsági körökben, az önkéntesség pedig nem igazán fontos számukra.
 • Bizakodásra ad okot viszont az oktatás, egészségügy és szegénység elleni küzdelem magas fokú kezelése – ez is jelzi, hogy a fiatalok zöme tisztában van az iskolákat, a munkaerőt vagy az oktatást érintő problémákkal.

Hogy döntsem, hogy el kire szavazzak?

 1. Tájékozódás

A hírek, interjúk átrágása is egy opció lehet, persze ha megbízunk valamelyik portálban – néha embert próbáló kihívás. A legtöbb párt oldalán azonban megtalálható programjuk, sőt, vannak olyan oldalak is, ahol lehetőségünk van összehasonlítani egyéni véleményünket azon politikusok döntéseivel, akik a 2019-es európai parlamenti választásokon a szavazatunkat kérik.

A mostani választás főbb témái, melyekre a pártok alapvetően kihegyezik programjukat:

 • Migráció, bevándorlás (főleg Közép-és Dél-Európa)
 • Foglalkoztatás, gazdaság, külkereskedelem (Baltikum, Lengyelország, Írország, Kelet-Európa, Baleár-félsziget, Egyesült Királyság)
 • Európai Unió, euroszkepticizmus – mélyíteni a köteléket vagy a nemzeti szuveneritás javára lazítani?
 • Klímaváltozás (Skandináv országok, Franciaország, Benelux térség)
 • Biztonságpolitika és terrorizmus
 • Európa befolyása a világban (kereskedelemben és diplomáciában az USA, Oroszország és Kína hármasa mellett, valamint alapvetően a technológiában)

Ehhez kapcsolódóan érdekes megfigyelni a Politico infografikáján, hogy hogyan változtak a főbb aggodalmak az Európai Unió egyes térségeiben évről évre.

 1. Tesztkitöltés

Én az előbb említett Politico egyik tesztjét töltöttem ki. A kérdések megválaszolása és értékelése után több diagramon is megtekinthetjük, hogy mely kérdéskörök a legmarkánsabbak számunkra, valamint hogy ez hogyan viszonyul az egyes pártok arculatához.

A jövőnkről szavazunk

Főleg minket, fiatalokat érint, hogy milyen irányban haladnak tovább az események. A klímaváltozás, a műanyagprobléma, az oktatás, a foglalkoztatás, a robotizáció hatása, a ki- és bevándorlás, a gazdasági helyzet, a technológia, az egészségügy, a biztonság, a szólásszabadság – stb. – mind csupa olyan dolog, mely kruciális a jövőbeli életünkben.

Ennek tekintetében döntsünk tehát. Megfontoltan.

További cikkek: