Mit adhat nekünk az egyetem?

Diplomát, persze. Ezen felül pedig tengernyi csodálatos élménnyel és emberrel gazdagodunk. Próbálgathatjuk szárnyainkat és ha van bátorságunk, meglovagolhatjuk a hullámokat. Persze, néha megcsap a szembeszél, de ha elég kitartóak vagyunk, akkor már ezekben az években megalapozhatjuk a jövőnket.

Igaz barátságokat

Az általános- és középiskolában szerzett barátok közül elfelejtjük azokat, akikkel csak kényszer szülte kapcsolatot ápoltunk. Mellettünk marad az a pár ember, akikre valóban számíthatunk, akikkel elég erős a kötődés ahhoz, hogy kiállják a távolság próbáját.  Az egyetemen már sokkal tudatosabban válogatjuk meg, hogy kiket engedünk közel magunkhoz, hiszen nagy valószínűséggel akár százan is járhatunk egy adott szakra, egy évfolyamon belül.

Az első igazi munkát

Félreértés ne essék, a fagylalt árulás a tűző napon semmivel sem számít kevesebb értékűnek, mint más munkák. Azonban, ha a szakmádban szeretnél elhelyezkedni, akkor erősen ajánlott már az egyetemi évek alatt elkezdeni a kapcsolatok gyűjtését. Megkapjuk az első pofonokat az önálló, sokszor nem fenékig tejfel élettől, azonban csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki lehetőségeinkből. Soha, egyetlen generációnak sem volt még lehetősége ilyen széles platformon kipróbálnia magát, mint nekünk.

Kapcsolatokat és tapasztalatot

Kitörve a megszokott kis burokból megannyi emberrel ismerkedhetünk meg, akik rengeteget tudnak nekünk tanítani az életről. Mindenki más helyről, élethelyzetből, korosztályból érkezik. Hirtelen már nem a falu/vàros/kerület húzzák meg a lehetőségek határait. Ebben a szituációban nagyon fontos a jó kapcsolatteremtő képesség, hiszen nem lehet tudni, hogy a jövőben melyik ismeretségből tudunk hasznot húzni. Lehet, hogy pont az egyik csoporttársad lesz a HR-es annál a cégnél, ahova annyira be szeretnél kerülni.

Önállóságot és türelmet

A közoktatás óriási védettséget ad számunkra. Mindent időben elmondanak és többször figyelmeztetnek a határidőkre. Középiskolában rengeteg társunkat ismertük személyesen, a tanárok pedig tudták a nevünket. Bensőséges kapcsolatot alakíthattunk ki velük, hiszen hetente több alkalommal is találkoztunk. Sajnos, nem sajnos, az egyetem nem erről szól. Kivételes személyiségre vall, ha egy oktató igazi segítséget nyújt. Az egyetemen már mindent magunknak kell elintéznünk, ez pedig sokszor kimerítő körök felesleges ismétlődésével jár, de szerencsére rengeteget tanulunk belőlük. 

Nektek milyen pluszt adtak az életetekhez a felsőoktatásban töltött évek?

További cikkek: