Mit kell tudni a világ legfiatalabb dollármilliárdosairól?

A Forbes összeszedte, hogy kik azok a 30 év alatti fiatalok, akiknek vagyona meghaladja az egymilliárd dollárt. Kíváncsi lettem arra a nyolc huszonévesre, akik végül felkerültek erre a bűvös listára: utánajártam, hogy minek is köszönhetik orbitális vagyonukat. Van, amelyikük önerőből érte el a dollármilliókat, bár engedjétek meg, hogy ezt lespoilerezzem: a többség felmenőktől örökölt.

Kylie Jenner, 21

Őszinte leszek, sosem követtem a Kardashian-klán életét, valahogy nem tudott lekötni ez az egész mizéria körülöttük. Az üzenet, amit megjelenésük, gondolataik, közösségi oldalaik közvetítettek, nem egyeztek meg az értékrendemmel. Nem tartottam számon az életükkel kapcsolatos fordulópontjaikat, így hát nem kicsit vontam fel a szemem, amikor megláttam, hogy a Kardashian-klán által felfuttatott Kylie Jenner lett a világ legfiatalabb dollármilliárdosa a maga 21 életévével. Elnézést, pontosítok: self-made dollármilliárdosa. Vitatkozhatunk azon, hogy ki mennyire gondolja önerőnek azt, ha valakit a testvére kiszivárgott szexvideója tesz híressé – bár inkább ne tegyük.

Egy a lényeg: Kardashienek élő példaként mutatják meg, hogy közösségi média tudatos használata által bebetonozott brandjüket hogy és mint kell világbirodalommá formálni. Kylie 2015 novemberében debütált a 29 dolláros lip kitjével: három év leforgása alatt épült ki a dollármilliárdokat hozó, leginkább a Z-generáció tagjait megcélzó kozmetikai birodalom, melynek célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljon az a bizonyos “Kylie look”.

Alexandra Andresen és Katharina Andresen

A két lány édesapja, Johan H. Andresen, a Ferd Holding nevű családi vállalat tulajdonosa 42,2 százalékos tulajdoni hányadot ruházott lányaira. A 22 éves Alexandra és a 23 éves Katharina reálisan látják életüket: tisztában vannak azzal, hogy nem dolgoztak meg azért, hogy ekkora összeg üsse a markukat. A milliárdos testvérpár egyébként teljesen hétköznapi, pénzszórás mentes életet él: zsebpénzt kapnak és használt autót vezetnek.

Gustav Magnar Witzøe, 24

Ha most abban reménykedsz, hogy ez a jóképű úriember saját erejéből vált a világ egyik legfiatalabb dollármilliárdosává, akkor sajnos el kell keserítselek. A milliárdok a felmenőktől származnak: pontosabban Witzøe édesapjának lazactenyésztő- és feldolgozó vállalkozásából. Gustavnak meg sem fordult a fejében, hogy továbbvigye apja vállalatát annak ellenére, hogy már 19 évesen megkapta a családi cég felét. Állítása szerint rengeteg minden múlik azon, hogy pontosan ki is a vezető – milyen igaza van -, ezért inkább átadná a stafétabotot az erre legalkalmasabb férfinak vagy nőnek. A fiatal milliárdost a modellszakma érdekli, 862 milliárd forintnak megfelelő vagyonából pedig startupokba fektet.

John Collison, 28

Collison testvérével, Patrickkal alkotta meg 2011-ben a Stripe névre hallgató, online fizetésre szakosodott vállalatot. 8 évnyi szorgos munka van tehát abban, hogy kőgazdag milliárdosokká avanzsáltak. A Stripenak jelenleg 750 alkalmazottja van: 500 San Franciscóban és 150 Európában.

Evan Spiegel, 28

Evan Spiegel neve már népszerűbb, róla valószínűleg már többen hallottak: a Snapchat vezérigazgatójáról van szó ugyanis. John Collison után ő is magának kovácsolta szerencséjét, dollármillióit nem apukától és anyukától örökölte. A Snapchat jelenleg legalább egymilliárd dollárt ér.

Ludwig Theodor Braun

A 29 éves Ludwig Theodor Braun az 1839-ben alapított, német B. Braun Melsungen AG gyógyszerészeti, műszergyártó és orvosi technológiai cég 9,69 százalékának a tulajdonosa. Braun – aki tudatosan elzárkózik a közösségi médiától, majdhogynem lehetetlen fényképet találni róla – bőkezű ajándékot kapott édesapjától.

Anna Kasprzak

Anna Kasprzak az ECCO nevű dán cipőgyártó cég tulajdonosa. A céget még 1963-ban alapította a nagyapja, jelenleg több mint 90 országban értékesítik az ECCO cipőket. Anna Kasprzak is a felmenőktől örökölt, inkább lovaglás iránti szenvedélyének hódol a cipőgyártó cég vezénylése helyett: a 2012-es és a 2016-os olimpián is elindult.

További cikkek: