Mit kell tudni a világ legfiatalabb dollármilliárdosairól?

A Forbes összeszedte, hogy kik azok a 30 év alatti fiatalok, akiknek vagyona meghaladja az egymilliárd dollárt. Kíváncsi lettem arra a nyolc huszonévesre, akik végül felkerültek a bűvös listára; utánajártam, hogy minek is köszönhetik orbitális vagyonukat. Van, amelyikük önerőből érte el a dollármilliókat, bár a többség felmenőktől örökölt.

Kylie Jenner, 21

Őszinte leszek, sosem követtem a Kardashian-klán életét, nem tudott lekötni ez az egész mizéria körülöttük. Nem tartottam számon az életükkel kapcsolatos fordulópontjaikat, így nem tagadom, felvontam a szemöldököm, amikor megláttam, hogy a Kardashian-klán által felfuttatott Kylie Jenner lett a világ legfiatalabb dollármilliárdosa a maga 21 életévével. Elnézést, pontosítok: self-made dollármilliárdosa. Bár tény, a kifejezéssel sokan vitatkoznak, alapozatlannak gondolják – a self-made relevanciáját mindenki döntse el magában.

Egy valami mindenesetre biztos: Kardashienek remek példaként mutatják meg, hogy a közösségi média tudatos használatával hogyan kell személyes brandjüket – ha úgy tetszik – egyeduralommá formálni. Kylie 2015 novemberében debütált a 29 dolláros lip kitjével: három év leforgása alatt épült ki a dollármilliárdokat hozó, leginkább a Z-generáció tagjait megcélzó kozmetikai birodalom, melynek célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljon az a bizonyos “Kylie look”.

Alexandra Andresen és Katharina Andresen

A két lány édesapja, Johan H. Andresen, a Ferd Holding nevű családi vállalat tulajdonosa 42,2 százalékos tulajdoni hányadot ruházott lányaira. A 22 éves Alexandra és a 23 éves Katharina reálisan látják életüket: tisztában vannak azzal, hogy nem dolgoztak meg azért, hogy ekkora összeg üsse a markukat. A milliárdos testvérpár egyébként teljesen hétköznapi, pénzszórás mentes életet él: zsebpénzt kapnak és használt autót vezetnek.

Gustav Magnar Witzøe, 24

Ha most abban reménykedsz, hogy ez a jóképű fiatalember saját erejéből vált a világ egyik legfiatalabb dollármilliárdosává, akkor sajnos el kell keserítselek. A milliárdok a felmenőktől származnak: pontosabban Witzøe édesapjának lazactenyésztő- és feldolgozó vállalkozásából. Gustavnak meg sem fordult a fejében, hogy továbbvigye apja vállalatát annak ellenére, hogy már 19 évesen megkapta a családi cég felét. Állítása szerint rengeteg minden múlik azon, hogy pontosan ki is a vezető – milyen igaza van -, ezért inkább átadná a stafétabotot az erre legalkalmasabb férfinak vagy nőnek. A fiatal milliárdost a modellszakma érdekli, 862 milliárd forintnak megfelelő vagyonából pedig startupokba fektet.

John Collison, 28

Collison testvérével, Patrickkal alkotta meg 2011-ben a Stripe névre hallgató, online fizetésre szakosodott vállalatot. 8 évnyi szorgos munka van tehát abban, hogy kőgazdag milliárdosokká avanzsáltak. A Stripenak jelenleg 750 alkalmazottja van: 500 San Franciscóban és 150 Európában.

Evan Spiegel, 28

Evan Spiegel neve már népszerűbb, róla valószínűleg már többen hallottak: a Snapchat vezérigazgatójáról van szó. John Collison után ő is maga alkotta saját szerencséjét, dollármillióit nem apukától és anyukától örökölte. A Snapchat jelenleg legalább egymilliárd dollárt ér.

Ludwig Theodor Braun

A 29 éves Ludwig Theodor Braun az 1839-ben alapított, német B. Braun Melsungen AG gyógyszerészeti, műszergyártó és orvosi technológiai cég 9,69 százalékának a tulajdonosa. Braun – aki tudatosan elzárkózik a közösségi médiától, majdhogynem lehetetlen fényképet találni róla – bőkezű ajándékot kapott édesapjától.

Anna Kasprzak

Anna Kasprzak az ECCO nevű dán cipőgyártó cég tulajdonosa. A céget még 1963-ban alapította a nagyapja, jelenleg több mint 90 országban értékesítik az ECCO cipőket. Anna Kasprzak is a felmenőktől örökölt, inkább lovaglás iránti szenvedélyének hódol a cipőgyártó cég vezénylése helyett: a 2012-es és a 2016-os olimpián is elindult.

További cikkek: