Négy olyan képesség, amire nagy szüksége van a 21. század fiataljainak

Létezik négy olyan képesség, amely nélkülözhetetlenné vált a 21. században. Mind a négy tulajdonságnak egyedi és erőteljes szempontja van: de miért is olyan fontos egy huszonéves fiatal számára, hogy a megállíthatatlanul rohanó és versengő világban felvértezzék magukat ezekkel a tulajdonságokkal?

Kritikus gondolkodás

Ez a gondolkodásmód magába foglalja az egészséges szkepticizmust: az interneten található információ-rengeteg egyáltalán nem tekinthető biztos forrásnak, döntés- és véleményhozatal előtt nem szabad lespórolni az alapos utánajárást. A kritikusan gondolkodók nem félnek megkérdőjelezni sem másokat, sem önmagukat, és nemcsak a dolgok felszíne érdekli őket, hanem annak miértjei és okai is.

És hogy miért is lenne ez fontos a mai világban?

Ha több megalapozott és átgondolt döntés látna napvilágot, valószínűleg sokkal ésszerűbb világban élnénk. Hogy a végeláthatatlan információáradatokból a számunkra lényeges és igaz információkat szűrjük ki, a kritikus gondolkodás nélkülözhetetlen – bár nem tagadás, nincs könnyű dolga a demokratikus világ választóinak: egy alaposan átgondolt döntés meghozatala közel sem egyszerű feladat a manipulált plakátok, reklámok és beszédek tengerében.

Ez a TED videó bemutatja, hogy mi az az öt lépés, amely hozzájárulhat a kritikus gondolkodás módszeres kiépítéséhez.

Kreativitás

Nem, a kreativitás nem egy velünk született tulajdonság, hanem egy tanulható és fejleszthető képesség. A munkafolyamatok eddig nem látott sebességgel robognak az automatizálás irányába, ezért a gyorsan változó világban fontos, hogy képesek legyünk folyamatosan megújulni és lépést tartani.

A kreativitás fejlesztésének érdekében ezt a cikket ajánljuk figyelmedbe.

Együttműködés

Az együttműködés a csapatmunka művészetét jelenti, ami azért fontos, mert életünk hátralévő részében – ha akarjuk, ha nem – emberekkel kell együtt dolgoznunk. Egy csapat azonban csak úgy érhet el sikert, ha a tagok érzékelik a kooperációs stratégia lényegét, tudják egymás feladatát és szerepét, értik a másik szemszögét és belátják: nincs két teljesen egyforma ötlet egy probléma megoldására.

Kommunikáció

A technológia előretörésével a világ többi részéhez való hozzáférés egyre könnyebb lesz, ez pedig azt eredményezi, hogy különböző kulturális háttérrel rendelkező munkatársainkkal kell majd hatékonyan kommunikálnunk. A szöveg alapú kommunikáció – SMS, e-mail, Messenger – virágkorában sosem volt fontosabb, hogy olyan módon tanuljuk meg közvetíteni gondolatainkat, ötleteinket, véleményünket és tanácsainkat, hogy mások is megértsék.

Miért fontosak ezek a tulajdonságok?

A felsorolt négy képesség nemcsak a jelenben nyújt versenyelőnyt a fiatalok számára, de a jövő munkahelyeire is felkészíti őket. Az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériumának jelentése szerint a fiatalok 65 százaléka olyan munkakörben fognak dolgozni a jövőben, amelyek jelenleg nem is léteznek. A jövő munkahelyei pedig kritikus gondolkodást, együttműködést, kreativitást és hatékony kommunikációt igényelnek a korábban nem létező kihívások megoldásának érdekében. 

További cikkek: