“Nehéz munka, de idővel megtanul várni az ember”

Az állomásra sietek megpakolva nehéz bőröndjeimmel kezemben. Kapkodva szedegetem lábaim, hogy még időben elérjem a vonatom. Megígértem a családnak, hogy szólok, ha már rajta ülök. Bár vicces, hogy magam sem tudom, melyik úton fog menni. Na, persze, ezt az információt is megtartom magamnak. Nincs szükség arra, hogy a család idegeskedjen valami miatt, amitől én már alapból stresszelek. Dupla stressz dupla gondot jelent. Elég, ha majd tudják, hogy már úton vagyok. Most, hogy így belegondolok, talán azt se tudják épp most merre vagyok. Na mindegy, majd a vonaton beavatom őket – gondolom magamban, miközben az embertömegen próbálom átvergődni magam.

Úgy látom, sokan utaznak manapság. Mindenki keresi a megfelelő peront. Elképesztő, hogy mekkora a pályaudvar! Nem csoda, hogy néhányan csak kétségbeesetten szállingóznak, pontosabban szállingóznának, ugyanis a tömeg sodorja őket magával. A végén még valahol máshol kötnek ki… Oda kell figyelnie az embernek, ha oda akar jutni, ahova épp igyekszik, mert könnyen belekerül egy áramlatba, ami addig sodorja magával, amíg egy ideig el is hiszi, hogy ő is arra akar menni. Persze előbb-utóbb rádöbben a szerencsétlen, hogy jól átverték és még csak mást sem okolhat érte, mert ő hitte el, hogy ez a jó irány. Mondjuk nem meglepő, hogyha irányt téveszt az ember. Ehhez az állomáshoz nem adnak útmutatót, de még csak térképet sem. Nem csoda, ha eltéved az emberfia.

Látom, vannak itt tévelygők is, akik még az útirányt sem döntötték el. Az előző városban én is így voltam. Nem tudtam, hova jövök tovább. Hirtelen döntöttem én is, aztán mégsem bánom. Biztos ők is megtalálják a nekik való járatot. Igaz, nem sokan utaztak a vonaton, amit én választottam. Akkor ez zavart, bár most így az állomáson elnézve az embertömeget, már majdnem hálás is vagyok azért, hogy nyugodtan tudtam utazni.

33-as vágány jobbra. Jobb, ha kapkodom a lábam, mert ez bizony még csak a 12-es, és ha szeretnék még időben elindulni, akkor jobb lenne ezt a járatot elérni. Mondjuk nem mintha nem indulna folyamatosan újabb. Kicsit visszább veszek a tempóból, mert a lelkem is kiteszem, hogy elérjem a vonatot, holott a jegyem korlátlan időre szól. Szóval, indulhatok én később is, ha úgy tetszik. Max egy kicsit később érek oda.

Eközben delet üt az óra. Érdekes, hogy mennyire semleges ez az idő, akárcsak az éjfél. Se nem délelőtt, se nem délután, ahogy az éjfél se ma, de még a holnap se. Kicsit olyan ez, mintha megállna az idő és még vissza lehetne forgatni az idő kerekét. A pillanat megáll és egy rövid időre érezhetjük az idő semlegességét. Ilyenkor érzi igazán az ember, hogy mennyire jelentéktelen az idő. De aztán persze csak halad tovább és a pillanat oda.

12:01-et üt az óra és menni kell tovább, mert már délután van. Úgy látom, hogy a vonatom már bent áll. Nocsak, még várnom is kell az indulásra. Legalább van időm megtalálni a 6-os kocsit. Ahogy próbálom a bőröndjeimet feltaszigálni a vagonba, rájövök, hogy még ez a kevés is sok. Pedig már mennyi mindent kiszelektáltam! Szinte el se hiszem, hogy bírtam annyi csomaggal elindulni az első alkalommal. Nem tudom, talán régen erősebb lettem volna. Vagy csak tudatlanságom segített cipelni a csomagokat? Nem voltam rutinos utazó. Nem tudtam, hogy ennyi cuccal nehéz elindulni. Plusz, valójában a felére sem volt szükségem annak, amit bekészítettem elsőnek.

Ahogy cibálnám fel a bőröndöket, látom, hogy a mögöttem állók csak türelmetlenül várakoznak. Úgy látom, az úriemberek kihaló félben vannak, mert ez a tohonya mamlasz se ajánlja fel, hogy segít felrakni a csomagjaimat. Lehet ő is úgy van vele, hogy “Kellett neki ennyi csomagot hoznia és ráadásul ilyen nehezeket”. Nem mintha nem lenne igaza, és bár tudom, hogy nem várhatok segítséget, mégis jól esne egy kis törődés vagy legalább a szándék. Na de, hiába, te mamlasz! Látod? Megoldottam nélküled is. Most már rajtad a sor, de én sem ajánlom fel a segítségem neked. 

Na jó, most egy kicsit bűntudatom lett. Nem kellene ilyen gonosznak lennem. Szerencsétlen embernek biztos megvan a maga baja, a maga oka. Nem is ismerem. Lehet, hogy beteg vagy szimplán máshol jár. Nem vagyok abban a pozícióban, hogy megítéljem őt.

Na, végre, a helyemen vagyok. Rutinos utazóként, már előre elkészítettem a kis termoszomba a kávét, hogy az utam során éber legyek. Szeretek nézelődni. Kár lenne kihagyni a látványt. Csak nehogy megint az ipartelepen keresztül vigyen az út! Legalább most világos van és a remény is megvan, hogy talán szebb lesz a táj is. Emlékszem, volt olyan is, amikor sötétben utaztam. Na az volt igazán demotiváló! Bár úgy is megérkeztem. Mára már megtanultam, hogy érdemes némi szórakoztatást magammal hozni arra az esetre, ha az út során nem tudom élvezni a tájat. 

Telik az idő és a percek csak úgy szaladnak, ahogy a forró kávémat kortyolgatom. Elmerengek a többi utazón. Vajon ők mit hoztak magukkal? Mennyiszer utaztak? Merre jártak? Ahogy elmerengek a gondolataimon, már ki is gördül a vonat. Lassan, de biztosan haladok az útirányom felé. Úgy látom, hogy ez se egy sebes vonat. Na de, ne vonjak le következtetést! Begyorsulhat ez még. Lehet, hogy hipp-hopp a következő állomásra érek.

Van valami izgalmas a bizonytalanban. Eleinte nagyon zavart, hogy sose tudom, melyik úton haladok és mennyi időt vesz az út igénybe. Viszont mára megtanultam várni. Van valami csodálatos benne. Reménnyel tölt el a várakozás. Igénybe veszi a fantáziám és a lelkem is. Nehéz munka, de idővel megtanul várni az ember. 

A várakozásról jut eszembe, a család már várja a hívásom.
“Szia Anya!…”

További cikkek: