Neked is drága a kondibérlet? – Szerencsénk, hogy a kondíció nem pénzfüggő

Gyakran hallani azt a kifogást, hogy valaki azért nem megy el edzeni, mert szinte megfizethetetlenül drága, és az utazási idő is hosszú. Előfordulhat azonban az is, hogy valaki egyszerűen csak nem szeret edzőterembe járni, mert kényelmetlenül érzi magát. Na de mi lehet a megoldás? Hogyan lehetne úgy edzeni, hogy ne rokkanjunk bele anyagilag, hogy ne kelljen fél órákat utazással tölteni, vagy hogy ne érezzük frusztrálva magunkat a sok ember között? Az otthoni edzés kivétel nélkül orvosolja az említett kifogásokat, csupán egy kis elhatározásra van szükség. Bármikor el lehet kezdeni, akár két kihagyhatatlan beigli között is. Az otthoni edzés nyilván nem versenyfelkészüléses szintű, de a kondíciót biztos, hogy formában tartja.

Először beszéljenek a számok

Na de mennyire kell kinyitnunk a pénztárcánkat ahhoz, hogy egy hónapon át, hetente kétszer le tudjunk ugorni az edzőterembe? Csak néhány példa viszonyításképpen (az áraknak 2018. októberében jártunk utána):

  • Life1 Allee: 10 alkalmas bérlet 17900 forint
  • Gilda-max River Estates: 12 alkalmas bérlet 15350 forint
  • Fitness 2000: 10 alkalmas 9000 forint
  • Fitness 5 Savoya Park: 11490forint

A kondíció nem pénzfüggő

A legolcsóbb, 9000 forintos árral számolva ez 108000 forintos kiadást jelent évente. Nem csak ezt a (minimum) 108000 forintos költséget, de az utazási időt is meg lehet spórolni, ha az otthoni edzés mellett tesszük le voksunkat. Plusz öröm, hogy se várakozási idővel, se szégyenlősködéssel, se rejtett ítélkezős tekintetekkel nem kell számolni.

Csupán pár súlyzóra, Step padra (elhanyagolható), sok-sok vízre, bekészített Youtube videóra, vagy pedig telefonos applikációra lesz szükséged. Ha változatosságra vágysz, érdemes egy TRX kötelet is beszerezned, multifunkcionalitásából adódóan számos saját testsúlyos gyakorlat végezhető el vele.

Az interneten bőségesen találsz otthoni edzésterveket, de ha kifogytál az otthoni ötletekből és újításra vágysz, a @home.exercies Instagram profilt mindenképpen lesd meg! Itt több ezer olyan videó közül válogathatsz, ami kifejezetten az otthoni edzésre specializálódik. Extra pont, hogy a gyakorlatok helyes kivitelezését is láthatod. Ne feledkezz meg az edzés végi nyújtásról sem!

Az Instagram profilokon kívül számos applikáció specializálódott már az otthoni edzés művészetére. Ilyen például a Home Workout – No Equipment is. Az applikációban akár heti célokat is beállíthatunk. Három fokozat közül lehet választani, és videók is szemléltetik a gyakorlatok helyes kivitelezését:

Hogy az edzés otthon is hatékony legyen

A rendszeresség elengedhetetlen, legyenek kijelölt napjaid: így mindig tudni fogod, hogy kedden és szombaton, este 7-kor te otthon fogsz edzeni – így az egyéb programjaidat is ennek megfelelően tudod beütemezni.

Mindig motiváld magad abban az esetben, ha az edzés (egyelőre) nem képezi a heti rutinod részét! Hidd el, jól fog esni, hogy tettél valamit az egészséged érdekében, arról nem is beszélve, hogy utána bűntudat nélkül nézheted meg a kedvenc sorozatod egyik részét.

Ha izgalmasabb mozgásformákra vágysz, a klasszikus erősítés vagy a kardió helyett keress táncos órákat a Youtube-on! Ezer meg ezer zumbás, vagy hastáncos videókat találhatsz. Ezek rendkívül hatékony mozgásformák, hiszen minden izomcsoportot megmozgatnak. Arról nem is beszélve, hogy senki se fogja látni, ha épp rosszkor lépsz balra.

 

 

További cikkek: