Példaértékű vezető vagy fabatkát sem érő főnök? – 7 kép tisztázza a köztük lévő különbséget

Vajon mi a különbség egy főnök és egy vezető között? Melyikkel járunk jobban, és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek? Ebben a hét, összefoglaló rajzban megmutatjuk, milyen kvalitásoktól válik valaki vezetővé, és milyen hibáktól rettegett főnökké.

Kihasznál Erősít

A rossz főnök: végtelenségig terhelhető rabszolgának tekint minden beosztottat, akik akkor és annyit dolgoznak, amennyit ő abban az adott pillanatban elképzel és szükségesnek tart ezzel akár lehetetlen kihívások elé állítja a csapat többi tagját, mert a háttérmunkát érezhetően nem becsüli meg, talán át se látja, mihez mennyi munka és idő szükséges.

Megfélemlít Biztat

A rossz főnök a megfélemlítés stratégiájában hisz, épp ezért inkább a simulékony, behódoló, esetleg talpnyaló kollégákat kedveli. Elsődleges feladata pozíciójának őrzése és védése, veszélyeztetve érzi magát, ha rájön, beosztotta nem is hülye, sőt, talán rátermettebb.

Az “A” terv sikertelensége esetén

Tudja, hogyan kell Megmutatja, hogyan kell

A rossz főnök nem hisz a mentorálás erejében, még csak az sem mondható, hogy saját példája által vezetné beosztottait. “Ha nekem se segített senki, majd akkor ő is szépen kiküzdi magának” erre az alapgondolatra építi magatartását. Tehát szó sincs itt vezetésről vagy iránymutatásról, kollégiát nem tanítja, talán még praktikus, csapatmunkát ösztönző tanácsokkal sem látja el.

Menj! Gyerünk!

Magáért beszél.

“Én” “Mi”

A rossz főnök hangoztatja a csapatszellemet, elmondása szerint az a legfontosabb, mindent meg kell tenni érte, de a mindennapok során mégis csak kibukik, hogy nem tud csapatban gondolkodni. Az is nehezére esik, hogy belássa, beosztottai is érző lények, akik naponta más fizikai- és mentális állapotban vannak.

A vezetés módja

További cikkek: