Nektek eszetekbe jut a körülöttünk rothadó világ?

Könnyű vaknak lenni.  Könnyű csak felhúzni a vállunkat, és széttárni a kezünket. Könnyű elmenni olyan dolgok mellett az életben, amik fájdalmat okozhatnak. Mintha az agyunk kifejlesztett volna egy önvédelmi mechanizmust arra, hogy ha nem vesszük észre a sok igazságtalanságot, szörnyűséget a világban, akkor az igazából nem is létezik, vagy nem a mi problémánk.

Hogy nem a mi problémánk???

Akkor kié?

Azoké a védtelen állatoké, akiket tucatszám írt ki az emberiség, azoké a még járni alig tudó gyermekeké, akik majd megörökölik ezt a Földet tőlünk (ha még lesz mit átadni), azoké, akiknek még a saját mindennapos fenntartásuk, életben maradásuk is kérdéseket vet fel, mert olyan szinten mélyszegénységben élnek, éheznek, háborúkat élnek meg?

Kérdezem én, ki itt a felelős mindezért?

21 éves vagyok. Boldog egyetemista. Miért tudom kimondani ezt ilyen könnyen, hogy boldog? Azért mert mindenem megvan. Lehetőségem van a tanulásra, vannak barátaim, van szerető családom, egészséges vagyok. Diákként nem mondhatom magamat pénzesnek, de nem szűkölködöm semmiben.  Néha csak felnézek az égre, és rájövök, hihetetlen jó helyzetben vagyok.

Aztán eszembe jut a körülöttem rothadó világ. Igen, kicsit erős ez a kifejezés, de ez az igazság. Az emberiség nem tiszteli az emberséget. Vallásokat üldözünk, háborúkat vívunk, kivesszük az életteret a növények gyökere és az állatok lába alól. Már csak idő kérdése, mikor jövünk mi. Olyan vezetőket választunk meg, akik saját zsebeikre játszanak, pusztítják az országokat, akik nem az Egységet tartják szem előtt,  hanem a pénz szagát érzik mindenhol. Ha minden az ő kezükben van, miért nem változtatnak a rossz irányba tartó folyamatokon?

A múlt az történelem. A jövő rejtelem. A jelen az, ami most létezik. Na, igen, de milyen jelen ez, és milyen jövőt takar abban a társadalomban, ahol egymást tiporják az emberek a boltok előtt, mert Black Fridayt hirdetnek az üzletek? Tényleg szükséged van arra a harmincadik pulóverre, vagy a legújabb okostelefonra? Biztos vagy benne, hogy ez az, ami majd boldoggá tesz téged hosszútávon? Mondjuk, ha megtanulnád értékelni azt, ami van, boldognak nevezhetnéd magad. A legjelentőségteljesebb dolgok sokszor a legkisebbek.

Védjük meg a Földet! Jól hangzik, igen. Kéthavonta kiposztoljuk az oldalakra, sajnálkozunk egyet a halott teknősökön, de változtatni a saját környezetszennyező szokásainkon…  Na, azt már kevesen teszik meg. Közben megy az online-vásárlás, innen-onnan rendelgetünk újabb tárgyakat, újabb műanyagokat, újabb repülők szállítják el őket hozzád, újabb termékeket gyártanak, mert a kereslet-kínálat így működik. Belefulladunk a reklámokba, a folyamatosan érkező manipulációkba.  

Kérdezhetjük persze, hogy mit számít az én döntésem, csak egy ember vagyok a sok közül. De azt elfelejtjük, hogy ez a sok ember alkotja a társadalmat, ami alkotja az emberiséget. Ha mind a 7 milliárd 750 millió ember összefogna, (vagy akár csak a fele is), hatalmas változásokat tudnánk kieszközölni! 

40 év múlva elmúlok majd 60 éves is. Vajon, ha lesz unokám, fog látni még állatokat, vajon még ingyen lesz az oxigén, vajon még mindig a pénz mozgatja majd a világot? 

Nézzünk szembe a tényekkel, nyissuk ki a füleinket végre, és ébredjünk fel!

Gondolkozz!

További cikkek: