Nem csak a munka világában létezik kiégés

Bármilyen meglepő, a kiégés nem csak a munka világában jelentkezhet. Átgondolt fokozatossággal, észrevétlenül jelenhet meg párkapcsolatunkban a néma gyilkos. Mi történik akkor, ha a lángoló, rózsaszín ködös szerelem eltűnik? Akkor, amikor a szerelmes pillantások és a mély beszélgetések helyére a megszokás, az unalom és a közömbösség lép? A párkapcsolati kiégés során ugyanis mindennapossá válik az undor és az enerváltság. Ekkor már tényleg csak a megszokás tartja össze a két felet? Nem szeretik egymást, vagy csak kiégtek?

Állandó háború

A párkapcsolati kiüresedés fogalma új, a témáról szóló részletesebb felmérések, kutatások is hiányoznak. A szerelmi burnout során a két fél szinte csak megszokásból van együtt. Kommunikációjuk a minimumon mozog, vagy épp ellenkezőleg: minden apróság hangos vitába torkollik. A két fél szinte lesi az alkalmat, hogy mikor indíthat háborút egy felhajtott WC-ülőke, egy rosszul vágott kenyér, vagy egy középen megnyomott fogkrémes tubus miatt. Még azt is idegesítőnek találják a másikban, amit régen szerettek. Maguk sem tudják: akarják párjukat, vagy csak kényszerítik magukat?

Zéró kommunikáció és szex

Az évek múlásával a közös témák száma nullára redukálódik: az átbeszélgetett éjszakák eltűnnek, az egymásra való odafigyelés csökken, a közös élmények pedig hiányoznak. Ezt nevezik az eltávolodás folyamatának, amikor a bizonytalanság érzete exponenciálisan növekszik. Ekkor szokott előfordulni az, hogy beszédtémák helyett vitatémák merülnek fel. Noha fizikailag egymás mellett van a két fél, lelkileg fényévekre vannak egymástól.

Nem meglepő hát, hogy a párkapcsolati kiégés során az ágytorna fokozatosan megszűnik. Hiába a vadító fehérnemű és a romantikus gyertyafény: akkora a szakadék a két fél között, hogy a kémia elveszti működőképességét.

Hogyan juthat el erre a pontra két olyan ember, akik őszintén szerették egymást?

A párkapcsolati kiüresedés lényegében egy ezer vágás által okozott „halál” előtti állapot. Számos tényező vezethet kialakulásához, az egyik leggyakoribb például az indulatok elnyomása: sokan fojtják el dühüket, hagyják, hadd forrjon bennük az a sok kimondatlan szó ahelyett, hogy beszélnének róla. A szőnyeg alá söprés sehol sem számít bevált stratégiának – nem, még a látszólag nyugodt párkapcsolatokban sem.

Létezik rá gyógymód?

Minden ember, minden párkapcsolat más, tehát nem létezik egyetlen egy darab biztos megoldás. De nincs szükség pánikra, ha úgy érezzük, kiégtünk! A szerelmi kiégés folyamata sok esetben visszafordítható. A rendszeres kommunikáció egy bevált megelőzési stratégia: hiszen honnan kellene tudnia partnerünknek a problémánkról, ha nem beszélünk róla? Arról sem szabad megfeledkezni, hogy gondolkodásunk 90 százaléka megszokásból áll – ez alól a párkapcsolatunk sem jelent kivételt. Berögződött válaszokat adunk a vitás helyzetekben, ezért egy-egy konkfliktus során célszerű “másképp” válaszolni.

További cikkek: