Nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy történelmi városokat csodáljunk! – Pénztárcabarát európai városlátogatások III. rész

Régóta tervbe vettem, hogy bejárom az ország kisebb-nagyobb városait, amivel felfrissíthetem az évek során elhomályosodott földrajzi és történelmi ismereteimet. A megvalósításhoz csupán a közelmúltban kezdtem hozzá, de ami késik, nem múlik: következzen hát két nyugat-magyarországi város Kőszeg és Szombathely személyében, amik bár nincsenek egymástól messze – durván 21 km-re -, szemmel láthatóan más és másban jeleskednek. Fiatal pároknak különösen remek kirándulási lehetőségként szolgálnak akár egy varázslatos, összebújós, andalgós hétvégéhez.

A kicsi, de nagy magyar múlttal rendelkező város: Kőszeg

Utazásom első célállomása a Kőszegi-hegység lábánál fekvő Kőszeg volt, mely vitathatatlanul Magyarország egyik legszebb (és legromantikusabb) kisvárosa. A nemzeti örökséggé nyilvánított belvárosában érintetlenül fennmaradt, középkori hangulatú házak sorakoznak. Igen korán, már 1328-ban kiérdemelte a királyi városi címet. Egyik leghíresebb lakója Jurisics Miklós várkapitány volt, aki 1532-ben megvédte a várost a törökökkel szemben. A kisváros szerencsésen átvészelte a háborúkat, ennek köszönhetően műemlékei épen megmaradtak. A legtöbb látnivalót az óvárosban találhatjuk: érdemes a pici utcákat végigjárni, a kicsiny tereken megpihenni, megnézni a Jurisics-várat, a régi templomokat, műemlékeket, hangulatos tereket, különleges kiállításokat. Naplementét az idilli helyen épült kálvária-dombról érdemes nézni, ha pedig szerelemre vágysz, igyál a Hétforrásból!

Első pillantásra nem tűnik többnek, mint egy kisebb város, ami Ausztriával határos, de a városközpontjához érve ez a fajta benyomás hamar megváltozik. A Jurisics térnél jó pár műemlék építményt fedezhetünk fel:

 • Szent Imre-templom és Szent Jakab-templom
 • Mária-szobor, Városháza, Városkút
 • Jurisics-vár: Ha ez a vár mesélni tudna… mert bizony van néhány történet a tarsolyában (A kiállítások mellett egy kb. 15-20 perces dokumentumfilm megnézésére is van lehetőség)
 • Városi Múzeum központja. Két részlegből áll: Tábornokházból Hősök tornyából, amely egyben a város jelképe (Innen remekül be lehet látni a város minden egyes zugát)

Természetesen a túra imádóinak is akad egy-két hely, amit az alábbi sorrendben érdemes megtekinteni:

 • Szulejmán-kilátó (Nem csoda, hogy a legenda szerint I. Szulejmán szultán innen kísérte figyelemmel a Kőszeg elleni ostromot, mert kiváló panoráma nyílik a városra. Ez a hely is kiváló a romantikázásra és a naplemente-nézésre. Innen 10 perces sétával juthattok vissza az óvárosba)
 • Trianoni kereszt (Ha esetleg az előbb említett két hely már foglalt lenne, a Kálvária templomtól kb. 5 perc sétára van)     
 • Kálvária templom
 • Ördög-árok
 • Szent Korona bunker (Szent Koronánkat kimenekítése előtt egy ideig itt őrizték a II. világháború alatt)

Egyéb infók:                                                     

 • Ha nem a teljesítménytúra a cél, akkor érdemes akár két napot is rászánni a városra
 • Közvetlen járat Budapestről Kőszegre nincsen, ezért ha valaki nem autóval tervez ide utazni, akkor minimum egy három-négy órás utazással kell számolnia
 • A múzeumok belépő díjai 800 és 1500 Ft között mozognak
 • Csokiszeg (Csokoládé bolt bőséges választékkal – nem csak a csoki szerelmeseinek!)

Történelmi város, aminek története egészen az Újkőkorszakig visszanyúlik: Szombathely

Szombathely Magyarország egyik legrégibb városa, melyet a nyugat királynőjének is neveznek. Itt – a látnivalók tekintetében – nagyobb távokkal kell számolni, de az extrém esetek is csak 25 perces sétát igényelnek. A több ezeréves múlttal rendelkező város nagy valószínűséggel kárpótolni fog minket, különösen két dolog emelkedik ki ezek közül. Az egyik, hogy az Ókorban a Borostyánkő (kereskedelmi) út egyik megállója volt, amit Savariaként neveztek el a Római Birodalomban. Rengeteg régészeti leletet tártak fel az elmúlt több, mint fél évszázad során. A legtöbb és legértékesebb felfedezéseket – köztük Ízisz, a termékenység istennőjének tiszteletére épített templomot – az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban tekinthetjük meg.

A másik pedig, hogy a 19. század második felétől egészen a II. világháború kezdetéig Szombathely volt az egyik leggyorsabban és leglátványosabban fejlődő város, amiről a Savária múzeum is tanúskodik. Sok épület készült el közvetlenül a 19. század vége és a 20. század elején, amelyek nemcsak állnak, de még a mai napig is használatban vannak. Ilyen például a Királyi Törvényszéki Palota (mai nevén Szombathelyi Törvényszék) és a Vasútállomás.

Ha esetleg még úgy érezzük, hogy további magyar (pl. hadtörténeti) és egyéb vonatkozású kollekciót szeretnénk megcsodálni, akkor a Smidt múzeumba feltétlenül nézzünk be, ahol számos ritka és érdekes gyűjteményt találhatunk – például kéziratokat – nagy elődeinktől. Szabadtéri programokban sem szenved hiányt a város, a Vasi Skanzen az áttelepített épületeivel igyekszik visszaadni a 18-20. század falusi hangulatát. A hely nagysága miatt alkalmanként még több napos intenzív programokat és rendezvényeket is szerveznek. Közvetlenül mellette található a Csónakázó-tó a romantikára vágyóknak. Ha pedig inkább szeretnénk egy jó kilátást a városra, akkor menjünk fel az „úgynevezett” Felszabadulási emlékműre. 

Egyéb infók

–       Érdemes három napot is rászánni a városra

–       A múzeumok belépő díjai 1000 Ft-nál kezdődnek

–       A Szombathelyi Képtár felújítás miatt 2020. februárig zárva tart

–       A város jó néhány turistaúttal rendelkezik, de a legszebb – szerintem – a Szily János utcai

Szumma szummárum: nem feltétlenül kell külföldre mennünk ahhoz, hogy szép és történelmi emlékekben gazdag városokat tekinthessünk meg, amik szinte itt vannak az orrunk előtt, mégsem vesszük őket észre. Kőszeg ugyan kisváros, de szerencsére városon belül és kívül is számos látnivaló várja az ide érkezőket. Szombathely pedig remek példa arra, hogy „aki keres, az talál”, ugyanis turizmus szempontjából több érdekességet rejt magában, mint azt elsőre hinnénk vagy akár gondolnánk. Részemről mindkét városnak jár a „tetszett plecsni”.  

Pénztárcabarát európai városlátogatások című sorozatunk első részét itt olvashatjátok el Varsóról, a másodikat pedig itt, Krakkóról.

További cikkek: