Nem lesz igazi, őszinte véleménye annak, aki csak néz, de nem lát

Ahogy egyre idősebb lettem, egyre jobban érdekelt, hogy az emberek mit miért tesznek. Miért vagyunk kedvesek vagy éppen arrogánsak azokkal, akiket nem ismerünk kellőképpen? Nem tudunk róluk semmit, mégis előre megbélyegezzük őket.

Eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom, akik mindig a hibát keresik, komoly önértékelési gondokkal küzdenek, vagy a családi hátterük és viszonyaik nem éppen a legjobbak. Hiányzik a tisztelet, a megértés és az elfogadás a szókincsükből.

Nem tudom, hogy a pillanat hevében ítélkeznek-e vagy a személyiségük része ez, de egy biztos: a szokást otthonról hozzák. Akarva-akaratlanul gondolatok százai futnak végig a fejemben, amikor valaki meg sem próbálja a másikat megérteni vagy közös megoldást találni.

Gondolatok futnak a fejemben

Ezt láthatta otthon? Miért nem tud uralkodni magán és értelmesen, ép-ész érvekkel gondolkozni? 

Ez olyan fiatal generációt vonhat maga után, melynek tagjai képtelenek lesznek problémát megoldani, és ha kudarc éri őket, rögtön dühösek lesznek. Az alkalmazkodást már nem is ismerik, úgy vélik, minden, amit elgondolnak, az úgy helyes, ahogyan elképzelték. Aki pedig segíteni szeretne vagy más véleményen van, rá ellenségként tekintenek.

Légy kedves, ha más rosszindulatú is veled, mindig meglepődnek majd, hogy te mégis higgadt vagy! Önmagát minősíti az, ahogyan cselekszik, nem téged. Én mindig türelmes voltam azokkal, akik nem igazán találtak rajtam fogást. Szokták mondani: vagy a kezedbe adják a lehetőséget vagy végignézheted azt, ahogyan igazságot szolgáltat az élet.

Külső alapján ítélünk, a belső pedig annak értékes, akinek nem csak saját maga fontos, hanem azok is, akik a mindennapjainak a része. Aki nyit a világ felé, az szerencsés, aki csak a rosszat keresi és a kifogást, annak meg kell mutatni, hogy mit hagy ki azzal, hogy nem néz szembe a valósággal és csak azon agyal, hogy ha neki nem jó, másnak se legyen az. Rengeteg időt és energiát veszteget el.

Mi az ok?

Az online hamis ideál festés teszi? Korábban is voltak csodás festmények, de nem eredményeztek ilyen szintű csőlátást. Vagy a család okozza, ahol hanyagolják a társas kapcsolatokat?

Elveszik az egyediség és az önálló gondolkodásmód. Sok fiatal nem kap elég figyelmet és elegendő bátorító szót. Ezt követheti az, hogy máshol keresnek visszacsatolást és pozitív visszajelzést. Majd egy hazug világot alakítanak ki maguknak, ahol nem az érték lesz a fontos, hanem hogy végre figyelmet kapjanak. Ha nincs elég „like”, jön a teljes kudarc. Mindenkit hibáztatni fog az, aki nem kap bármiféle törődést. Ha egy virtuális élet kell, ott a The Sims, de a valós életeddel ne úgy játssz, hogy újra kezded azonnal, ha valamit elrontottál.

Arrogáns önimádat

Sok értelmi és érzelmi kapcsolatra ne számítson az, aki arrogáns önimádó, és ezt helyesnek hiszi. Ezt vagy belátod vagy nem, rajtad múlik, de ha van, aki szólt már miatta, gondolkozz el magadon, mert hosszú távon bizony magad alatt vágod a fát! A féltékenység hazugságot okoz, az okos türelmesen vár, hiszen az igazság mindig kiderül, aki pedig féltékeny, elvész a homályba.

Lehet, hogy mindened megvan, de ez csak látszat, egy külső dolog. Érzelem nélkül mit sem ér egy kép, egy szó. Mit ér egy utazás, bármilyen emlék, ha nincs kivel átéld. Egy megosztás elég ma már, egy online felületen? NEM, akinek elég, őt sajnálom, mert nincs kivel beszélnie és nincs, akivel osztozzon az örömön. Átmenetileg jó érzés, de 1 nap múlva ki emlékszik arra a feltöltött képre? Senki.

Nem lesz igazi őszinte véleménye annak, aki csak néz, de nem lát. Van, hogy nincs, aki kicsit ráébresszen arra, hogy a világ, amiben élsz, féltékenységet szült. Hazug világban épített vár hamar összedől, a valóságban pedig a palota már másé. Aki pedig nem akarja belátni, hogy hibázott, annak még sokat kell tapasztalnia. A bocsánatkérés erő, nem gyengeség.

További cikkek: