,,Nem vagyunk egy futottak még-generáció!”

Generációs különbségek mindig is voltak és lesznek. A következő nemzedék igyekszik másképpen alakítani az életét, hogy ne kelljen ugyanazokkal a problémákkal küzdeniük, mint apáiknak. És persze a körülöttünk lévő világ is folyamatosan változik, ami kikényszeríti, hogy adott problémákat máshogy oldjunk meg, ezzel párhuzamosan pedig teljesen újak is felmerülhetnek. Ezért persze rengeteg kritika éri az aktuálisan fiatal generációt. Azt szeretném megmutatni, hogy a mai 20onévesek nem egy gyenge, semmirekellő bagázs tagjai.

A rendszerváltás után születettek

A mai huszonévesek már a ’90-es években látták meg a napvilágot. Nagyon fontos az esetünkben, hogy mi már a ,,szabad világba” születtünk bele. Ez sokszor meghatározza az igényeinket is. Ez alapvetően egy ütközőpont lehet a fiatalabb- és az idősebb generáció tagjai között. Nekem például nem elég az elégedettséghez az, hogy nem jön értem a fekete autó. Nem tudom elfogadni azt az érvelést, hogy lehetne sokkal rosszabb is. Vagy a kedvencem: ,,a mi időnkben még ennyi sem volt”. Tudom, értem és sajnálom. Valóban szörnyű lehetett, de ez nem ok arra, hogy a következő generációnak is ugyanígy kelljen élnie. Sokszor felmerül a fiatalabbak részéről, hogy miért ezt vagy azt kell tanulni az iskolában. ,,Nekem is azt kellett és én sem haltam bele”. Igen, ez is tény, de már akkor sem volt jó. És még egyszer, semmilyen módon nem tudok beletörődni abba, hogy valaki azért elégedjen meg a hibákkal és problémákkal, mert előtte mások is szembesültek ezekkel. Ez az a gondolkodás, amely a fejlődésnek már a lehetőségét is elvágja. S erre az érvelésre érkezhet válaszként, hogy a mai fiatalok semmit nem tudnak értékelni. Hogy vissza kell állítani a katonaságot (bár ők is tudják, hogy rossz volt), ott megtanulják majd a dolgokat. Kedves idősebbek, azt nagyon értékeljük, hogy itt vagytok nekünk és megosztjátok velünk az életetek történetét és tapasztalataitokat. Kérlek, legyetek partnerek abban, hogy nekünk ne ugyanezekről a dolgokról kelljen majd mesélni! A világ haladt előre és vele együtt a világ rengeteg pontján az emberek mentalitása is.

Új kor, új problémák

Bizony, ahogy a világ változott, vele együtt születtek előtte nem ismert problémák és a régiek is más megközelítést igényelnek. Ma nem egy munkahelyen tolunk le 45 évet, hanem itt a folyamatos bizonytalanság, kiszolgáltatottság, hogy mikor kell váltanunk, milyen körülmények között kell dolgoznunk. Persze mindkettőnek van előnye és hátránya, de az biztos, hogy egy mai huszonéves nem attól fenyegetett, hogy életében egyetlen munkahelyet ismer csak meg. Nem az a dilemma, hogy 20 vagy 22 évesen vállaljunk gyereket, hanem hogy a kezdőfizuból kifizessük az albérletet. És igen, előfordul, hogy ma előbbre való a karrier, mint a gyerekvállalás, de ettől sem jobbak, sem rosszabbak nem leszünk az elődeinknél. Kinyílt a világ és tele van lehetőségekkel, ezt nem bűn megélni. Viszont a rengeteg előnnyel és könnyebbséggel, mely valóban jellemzi a mai fiatalok életét, rengeteg elvárás is a nyakunkba szakad. Sokan közölünk első generációs értelmiségiek és ott a folyamatos teher, hogy beváltsák a szüleik beléjük fektetett energiáját, munkáját, pénzét stb. Itt a social media konstans áradata, mely megmondja milyen életet éljünk, mi az elvárt, hogyan lehetünk népszerűek. Az emberi kapcsolataink is halványulnak, nem tudjuk sokszor, hogy kihez kötődünk igazán. Ha pedig kívülállónak érzed magad, indul a kissebségi komplexus, önbizalomcsökkenés, depresszió. Soha nem volt még ennyire felgyorsult életünk, állandó információáradatban élünk, emiatt nagyobb az igény, hogy tudjunk magunkra is figyelni és kikapcsolni. Nem leszünk attól egy gyenge, futottak még-generáció, hogy odafigyelünk a mentális egészségünkre és jólétünkre. Az ötven évvel ezelőtti állapotokhoz képest sokkal nagyobb ma a megfelelési kényszer és a pszichikai teher.

Fiatalnak lenni akkor és most

Egyáltalán nem becsülöm le a szüleink vagy nagyszüleink akkori problémáit. Sokaknak rettenetesen nehéz élete volt. Valami könnyebb volt régen és valami most az. Csupán annyit szerettem volna mondani, hogy az eltérő élethelyzetek más megközelítéseket igényelnek és más problémákat szülnek. Ne az alapján mérjük le a mai huszonévesek értékét, hogy más nehézségekkel szembesülnek.

Ez a cikk a Szerző álláspontját képviseli. A 20on.hu-n minden fiatal szabadon publikálhat, mesélhet és nyilváníthat véleményt. Küldd el te is a saját cikkedet az info@20on.hu-ra! A publikálás folyamatáról bővebben ITT olvashatsz.

További cikkek: