Nők több szerepben – Könyvajánló

Sheryl Sandberg a Facebook ügyvezető igazgatója, egyike a világ legbefolyásosabb embereinek. A TED honlapján több mint 3 millióan látták a női felsővezetőkről szóló előadását, Dobd be magad! című könyve pedig a sikerlisták élén vezetett. Nem hiába: a könyvet olvasván hamar rájövünk, hogy nem egy klisés önsegítő könyvet tartunk megint a kezünkben, ahol az író az okoskodó szupernő pozíciójából osztja az észt. A szerző szavai sokkal inkább egy vallomással érnek fel: őszintén leírja, hogy mennyire nehéz a mai világban tudatos, ambiciózus nőnek lenni. Mégis milyen akadályokkal kell megküzdenie egy 21. századi nyugati demokráciában élő nőnek, és vajon hogyan lehet ezeket a kihívásokat a leghatékonyabban kezelni? Egyáltalán: miért nincs több női vezető, és miért sikeresebbek a férfiak? Sheryl Sandberg mindenre választ ad könyvében.

Saját életén, barátai és családtagjai buktatóin és sikerein keresztül mutatja be, hogy hogyan lehet egy nő és egy férfi egyenjogú partner a munkában és otthon egyaránt. Korunk egyik legnagyobb női problémája a bérszakadék mellett a többszerepűség: egyszerre kell vezetőként, családanyaként és nőként is helytállniuk a világban – ezen három szerep pedig gyakran hadilábon áll egymással. Egy sikeres, ambiciózus nő és férfi eltérő társadalmi megítélés alá esik: az előbbit törtetőnek, önzőnek, anyagiasnak, az utóbbit pedig tiszteletreméltónak és szimpatikusnak tartják. Egy valami biztos: a befolyásos pozíciók előfeltételének nem az elférfiasodás, vagy pedig a családról való lemondás kellene hogy legyen.

Sheryl állítja továbbá, hogy a karrierre nem létraként, hanem mászókaként kell tekinteni. A vertikális irány mellett horizontálisan is körbe kell nézni: vagyis nem az a prioritás, hogy hogyan jussunk a ranglétrán egyre feljebb, hanem arra is ügyelnünk kell, hogy izgalmas kihívásokkal is találkozzunk.  

Zárásként pedig: “Nem minden nő vágyik karrierre. Nem minden nő vágyik gyerekre. Nem minden nő akar karriert és családot egyszerre. Sosem állítanék olyasmit, hogy minden nőnek ugyanazokat a célokat kell követnie. Sokakat egyáltalán nem vonz a hatalom – és nem azért, mert nincs bennük ambíció, hanem azért, mert másfajta vágyak alapján élik az életüket. Mindnyájunknak magunknak kell kijelölnünk saját utunkat, kitűznünk céljainkat, amelyek passzolnak életünkhöz, értékrendünkhöz, álmainkhoz. (…) Valahányszor egy nő úgy dönt, bedobja magát, közelebb kerülünk a végső célhoz, az igazi egyenlőség megteremtéséhez.”

Nemcsak férfi és nő közötti, de nő és nő közötti egyenlőséghez: hogy a dolgozó nők lemoshassák a “rossz anya” stigmát, a főállású anyák meg a semmittevő jelzőt. E gondolat ellenére a Dobd be magad! kifejezetten a dolgozó nőkhöz szól: azokhoz a nőkhöz, akik ha szeretnének, merjenek és tudjanak dolgozni, férfiakkal egyenlő esélyekkel.

További cikkek: