,,Olyan naiv vagy még, majd az élet megtanít!”- Zsengekori lelkesedésünk nyomában

A naiv szó jelentése hiszékeny, tapasztalatlan, gyanútlan. Használata élőbeszédben gyakran összemosódik az idealista (az idegen szavak gyűjteménye szerinti jelentése: az erkölcsi eszményekhez ragaszkodó, gyakorlatiatlan, az érdekek befolyásoló hatását el nem ismerő) jelentéstartalmával, s ez már önmagában félreértésekre adhat okot. Persze nem csoda, hisz a gyakorlatiatlanság gyakran eredhet a tapasztalatlanságból.

Itt vége is a nyelvtanórának, megérkeztünk a húszas éveiben járó lelkes fiatalok egyik leggyakoribb skatulyájába. Ki nem kapta még meg, akár egy munkahelyen, akár egy párkapcsolatban, hogy ,,még olyan naiv vagy, neked még annyi mindent kell tapasztalnod az életben, és akkor majd nem leszel ilyen kis lelkes, nem fogsz hinni abban, hogy ezt a munkát jobban is el lehet végezni, hogy ezt a (talán első) párkapcsolatot komolyabban is lehet venni”? Meg kell tapasztalnod, hogy mindenben csalódik az ember, hogy nem kell megbízni senkiben, nem szabad megnyílni mások előtt, hogy nem érdemes szakmailag sem többre törekedni, mert úgysem érsz el vele semmit. És te majd ettől fogsz igazi felnőtté válni. A megkeserítő tapasztalatoktól. Addig pedig ne haragudj, nem is tudjuk igazán komolyan venni a gondolataidat, mert úgyis csak egy kis idealista vagy. Majd egy kicsit megtör az élet. Akkor majd befogadunk a valódi felnőttek sorába. Már nem fogsz kitűnni semmivel, mert téged is lerántott ez a kollektív depresszív nihil. De ne haragudj, amíg tiszta szívvel tudsz hinni bármi jóban, és többre törekszel a minimumnál, addig te csak egy gyerek vagy. Ismerős? Mély bugyor ez a magyar néplélek. 

A jelenség lehetséges okai

Tapasztalataim szerint a már ,,tapasztalt felnőttek” gyakran vetítik ki saját csalódásaikat a fiatal pályakezdőkre. Ők már megsavanyodtak, kiégtek, hát elég zavaró, ha valakinek túlzottan csillog a szeme. Persze valójában szeretnének ők annyira pozitívak, optimisták, energikusak, lelkesek lenni, mint hajdanán. De mivel ez már nem megy, ezért legalább piszkáljuk ezt a kis fiatalt. Ne akarjon már ő sem többet. Amúgy is irigyeljük a fiatalságát, azt a naiv, hamvas kis pofiját. Majd az élet jól bebarázdálja! 

Talán a szüleinktől is kaptunk arra vonatkozóan megjegyzéseket, hogy ,,majd az élet megtanít”. Akkor majd nem leszel ilyen nagyravágyó. Megtanulod, hogy a kisszerűség a legtöbb, ami elérhető. Mert ilyen az élet. Majd megtudod. 

A naivitásban rejlő potenciál

Valahol nem normális, hogy húszas éveid legelején sokszor depresszív emberek során kell átrágnod magad a munkahelyi kávészünettől a pár évvel idősebb pasidig/csajodig, miközben te legbelül tudod, hogy ki kell tartanod, hogy nem érdemes belesüppedni ebbe a mocsárba, hiszem valóban csak lehúz. A mélybe. Meg onnan még mélyebbre. Akkor az igazi, amikor már azt érzed, hogy semminek nincs semmi értelme.

Idővel persze mindenki változik, ígyis-úgyis, ez elkerülhetetlen. Mindenki kicsit megfontoltabbá válik a tapasztalatai által, de ez nem azt jelenti, hogy el kellene engedni minden merészebb álmodat. 

Szerintem akár egy családi, akár egy munkahelyi közegről van szó, nagyon üdítő, felpezsdítő tud lenni az őszinte mosolyú lelkes ember. Jönnek a kreatív ötleteikkel, bontogatják a megcsontosult kereteket. Kortól függetlenül. 

Látom, hogy azok az emberek, akik meg tudnak valamit őrizni fiatalkori naivitásukból, sok esetben sokkal boldogabbak, nem mennek el az apró örömök mellett vakon, energikusak, mindezekből fakadóan nagy teherbírásúak, s így kitűzött céljaikat sokkal könnyebb elérniük. Nincs minden jó lehetőségre egy szkeptikus válaszuk, hanem azon dolgoznak, hogy még többet hozzanak ki a helyzetekből. 

Ilyen mentalitású felnőttekre nagy szükség lenne. Remélem, hogy generációnknak  sikerül kikerülnie a hungaropesszimizmus bugyrait, és úgy általában a kiégés következményeit. Kicsit naivnak, gyermekinek lenni igenis nagy előny, ne add fel magad, ne higgy a ,,túl tapasztalt” hangoknak. Nem igaz, hogy ,,ilyen az élet”. Az élet (nagy mértékben) olyan, amilyenné mi formáljuk. A változás a fejekben kezdődik. 

További cikkek: