Önkép, önértékelés, örök elégedetlenség – Itt a fürdőruhaszezon!

A tegnapi napon rájöttem, hogy álomnyaralásunkig kevesebb mint egy hónap van és én még mindig fürdőruha nélkül várom az indulás időpontját. Azt hiszem, nem kell bemutatnom, mekkora szenvedés egy nőnek fürdőruhát venni: az áruházakban a tükrök borzalmasak, mindig egy mérettel nagyobb/kisebb kellene, minden egyes darab borzasztóan áll és a legrosszabb részeket emeli ki, a melltartókat pedig sokszor lehetetlen felvenni a rájuk szerelt lopásgátló miatt. Ennél pedig még szörnyűbb az, mikor testképzavarral állsz neki a fürdőruhavásárlás folyamatának.

Azonban nem volt mit tenni, az ember lánya nem fürödhet meztelenül, lélekben felkészülve és rengeteg online katalógust átnézve indultam a küldetésre. Úgy gondoltam, az utóbbi két és fél hónapos folyamatos tréningezésemmel a hátam mögött egész jó esélyekkel vághatok neki a dolognak.

Csoda történt?

A boltba belépve gyorsan meg is találtam az előre kinézett darabokat, majd elindultam a próbafülkék felé, természetesen rettegve – általában egy-egy ilyen túráról sírva és/vagy dühöngve érkezem haza. Azonban ez alkalommal valami teljesen meglepő történt, amit kizárólag az utóbbi hónapok öngyógyításának könyvelek el.

Felpróbáltam az első fürdőruhát, és tetszett. Majd ugyanez történt a másodikkal is, amiről megállapítottam, hogy hiába a méretem (legalábbis szerintem), igazából szinte lóg rajtam. Innentől kezdve a mosoly levakarhatatlan volt az arcomról és a pénztárcámat sajnos nem kímélve 4 szett fürdőruhával távoztam, valamint további kettőt tettem a „majd a következő hónapban beszerzem” listámra.

Számomra ez az esemény rendkívül fontos volt – először éreztem azt, hogy az erőfeszítések és a tudatos gondolkodás eredményre vezetett. Már nem (csak) azt láttam, mi nem tetszik magamon, hanem tudtam a szépet, a jót értékelni magamon és az egész vásárlást pozitív hangulatban csináltam végig. Ez nem jelenti azt, hogy már úgy gondolom, elértem a célt és hogy nincs mit tenni a továbbiakban – de ez egy első nagyon pozitív visszajelzés volt, ami megerősített.

Folytatom, amit elkezdtem

Mindeközben az életmódomba semmilyen változástatást nem iktattam be. Továbbra is heti 5 alkalommal járok edzeni, valamint a szokásos egészséges étkezésemet folytatom, a néha-néha beiktatott kilengésekkel együtt, amikről még a legelső cikkemben beszéltem. A pozitívabb hozzáállásommal kiegészülve még egy kis fejlődésről is beszámolhatok: a centis mérések alapján 2 centit dobtam le a hasamról.

Úgyhogy ezek után bátran állíthatom, hogy nincs megállás: a következő hetekben folytatom azt, amit elkezdtem – a nyár egy jó teszt lesz, amikor már nem lehet sok ruhadarab alá rejteni azt, ami miatt bizonytalan vagy. Szeretném tovább folytatni a közeljövőben a testképről szóló gyakorlófüzetemet, hiszen a következő fejezetek a megerősítésről és az elfogadás mindennapjainkba történő beépítéséről szólnak. A következő cikkemig pedig szeretettel ajánlanám Nektek @reviejane Youtube és Instagram, valamint @healtherapy Instagram oldalait – a negatívabb időszakokban engem sokszor segítettek átlendíteni a holtponton.

További cikkek: